avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme certificat mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme certificat mostenitor

Unei rude de-ale mele i-a murit intai mama, mai tarziu tatal, dupa care i-a murit si o sora la scurt timp. Mama si tatal aveau un apartament de 2 camere in devalmasie iar sora o garsoniera.

S-a eliberat certificat de mostenitor pentru ruda mea si cealalta sora a ei in viata astfel. Toate certificatele au fost eliberate in luna aprilie anul acesta desi mama ii murise tocmai in 1994.

Mai intai s-a eliberat un certificat de mostenitor cu privire la bunurile mamei decedate. Astfel, intai s-au impartit apartamentul bun comun din care jumatate i-a revenit sotului supravietuitor. Ulterior s-a trecut la impartirea mostenirii din restul jumatatii. Sotul a primit 1/4, iar cele 3 surori cate 1/4 fiecare.

Al doilea certificat de mostenitor a fost eliberat cu privire la bunurile tatalui. Una din surori fiind decedata imediat dupa tata, mostenirea s-a impartit numai intre celelalte surori aflate in viata. Astfel din 5/8 cat avea tatal din apartamentul pe care-l detinuse anterior cu mama fetelor, la fiecare dintre surori i-a revenit 5/16.

Al treilea certificat de deces a fost eliberate cu privire la bunurile surorii. Aceasta avea in proprietate pe langa cota de 1/8 mostenita din apartamentul mamei si o garsoniera din care fiecareia dintre mostenitoarele surori le revenea jumatate.

Aici apare problema. La notar una dintre surori a declarat ca doreste sa pastreze garsoniera surorii ei decedate iar celalata sora sa pastreze apartamentul tatalui si a mamei lor cu conditia sa-i mai dea o suma de 5000 de euro (diferenta dintre valorile evaluate ale apartamentului si garsonierei)- asa cum convenisera anterior. Notarul nu a facut mentiune decat despre faptul ca X ramane cu garsoniera si Y cu apartamentul, fara a face nici o referire la cei 5000 de euro. #-o

Sora care a ramas cu apartamentul in baza conventiei verbale anterioare cu privire la cei 5000 euro i-a transferat in cont surorii cu garsoniera suma de 2500 euro iar pe declaratia de transfer bancar apare mentiunea ca suma reprezinta drepturi de mostenire (nu mai stiu exact cum scrie - e o formulare mai lunga, dar se intelege clar ca reprezinta un acont pentru drepturi de mostenire conform succesiunii). Sora cu apartamentul nu mai doreste sa-i transfere celeilalte surori restul de bani (a si vandut apartamentul cu pricina) motivand ca i-a imprumutat anterior pe parinti si trebuie sa-si recupereze banii, neavand nici un contract cu parintii, dar cica ar exista cativa martori. Sora cu garsoniera sustine ca intr-adevar parintii sai au primit niste bani de la sora ei in vederea renovarii apartamentului insa acesti bani au fost restituiti de parinti.

Intrebarea este: exista vreo posibilitate legala de recuperare a restului de 2500 euro avand in vedere ca in actul notarial nu se face vorbire despre suma de 5000 de euro dar tinand cont ca sora cu apartamentul a transferat deja suma de 2500 euro cu mentiunea ca reprezinta drepturi de mostenire, deci ca ar recunoaste ca ar fi fost o conventie intre ele in acest sens? Poate fi tras notarul la raspundere pentru ca desi in toate cele 3 certificate de mostenitor se mentioneaza clar cotele parti ce le revin surorilor (adica jumatate fiecare) mai apoi se face vorbire ca garsoniera revine uneia si apartamentul celeilalte? Nu trebuia notarul daca sa spunem ca ,,n-a auzit'' vorbindu-se de cei 5000 de euro macar sa atentioneze mostenitorii cu privire la faptul ca valoarea unui bun este mai mare decat a celuilalt, in certificatul de mostenitor existand scrisa si o evaluare a celor 2 bunuri?

Va multumesc

Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
doru6, utilizator
Cel mai recent răspuns: doru6 , utilizator 00:06, 26 Octombrie 2011
S-ar putea solicta in instanta anularea actului notarial pentru ca acesta contine dispozitii contrare in sensul ca o data se spune ca din apartament fiecarui mostenitor ii revine o cota parte egala (si se prevad cotele) iar din garsoniera la fel iar la sfarsit se spune ca apartamentul revine unui mostenitor iar garsoniera unui altuia desi aceste 2 locuinte sunt si evaluate in act, de unde rezulta clar disproportinalitatea de valori?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral..am nevoie de un sfat micutzucc micutzucc salut! am nevoie de un sfat de la cineva care se afla in cunostinta de cauza. in 1992 tatal meu a decedat si am ramas cu mama mea, eu avand atunci 7 ani si ... (vezi toată discuția)
Renuntare la masa succesorala dupa succesiune juanfernandez juanfernandez Buna,doresc sa ma lamuriti intro chestiune legata de mostenire.Tatal meu vitreg a decedat acum o luna de zile iar in urma lui ca mostenitori legali au ramas ... (vezi toată discuția)