Am un pfa cu norma fixa de venit dar este inregistrat ca platitor de TVA, deoarece depasesc plafonul de 35.000 de euro.
Problema mea este ca acu am prins un client din SUA si nu stiu cum sa emit facturile catre el cu TVA sau fara TVA, din ce am inteles pentru SUA se considera export de "servicii furnizate pe cale electronica".
indiferent daca clientul este persoana fizica sau juridica, veti factura fara tva.
baza legala: art. 133, alin 2 sau art. 133, alin 5, lit. e), pct 11 cod fiscal.
Merci de raspuns dar acu miam dat seama ca eu nu ma incadrez la servicii furnizate pe cale electronica. Ce fac eu pentru clientul american este sa creez un produs software dupa care eu il trimit lui si el il va vinde acolo in state. In aceasta situatie eu zic ca fac export de produse. Trebuie sa emit factura cu sau fara TVA?.
art. 125^1 cod fiscal
26. servicii furnizate pe cale electronică sunt: furnizarea şi conceperea de site-uri informatice, mentenanţa la distanţă a programelor şi echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - şi actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte şi de informaţii şi punerea la dispoziţie de baze de date, furnizarea de muzică, de filme şi de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea şi difuzarea de emisiuni şi evenimente politice, culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, de divertisment şi furnizarea de servicii de învăţământ la distanţă. Atunci când furnizorul de servicii şi clientul său comunică prin curier electronic, aceasta nu înseamnă în sine că serviciul furnizat este un serviciu electronic;
În sensul art. 129 din Codul fiscal, sunt considerate prestări de servicii următoarele:
a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice altă rețea electronică și care este în principal automatizată, necesitând intervenție umană minimă, fiind un serviciu furnizat pe cale electronică, conform art. 125^1 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal.
eu sunt de parere ca va incadrati la prestare de servicii pe cale electronica.
Eu creez soft la comanda nu furnizez soft facut de altcineva, chiar PFA-ul are cod CAEN:
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
nu conteaza faptul ca softul este produs de dvs. sau nu. conteaza faptul ca dvs. il furnizati clientului din statele unite contra unei sume de bani.
livrarea de bunuri inseamna:
Furnizarea de programe informatice software standard pe dischetă sau pe un alt purtător de date, însoțită de licență obișnuită care interzice copierea și distribuirea acestora și care permite doar instalarea lor pe un anumit număr de stații de lucru, care este egal cu numărul de dischete sau de alte suporturi purtătoare de date furnizate, constituie livrare de bunuri conform art. 128 din Codul fiscal. Programele informatice software standard reprezintă orice software produs ca un bun de folosință generală care conține date preînregistrate, este comercializat ca atare și, după instalare și eventual o perioadă scurtă de training, poate fi utilizat în mod independent de către clienți în formatul standard pentru aceleași aplicații și funcții.
de ex. furnizarea unei licente microsoft windows xp pro cu un anumit s/n ce poate fi instalata numai pe un singur pc este considerata livrare de bunuri.
Tva australia
madellaine
Buna ziua,
societatea (platitoare TVA) achizitioneaza din Australia un CD (aplicatie) pentru dezvoltare site. Factura are TVA inclus. Care este tratamentul ... (vezi toată discuția)