avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omorul calificat-lcm
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omorul calificat-lcm

Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca un prieten este acuzat de omor calificat doar pentru ca s-a intamplat in public iar in noul cod penal nu mai este aceasta litera ,(lit i) insa are o noua litera in care se spune ca tot omor calificat ramane daca fapta este facuta de cineva care a mai comis un omor in fapta consumata iar acel cineva a fost condamnat anterior faptei de acum si anume omor pentru lovituri cauzatoare de moarte.
Cel mai recent răspuns: roberto3 , utilizator 11:55, 29 Octombrie 2011
MUltumesc pentru raspuns romacon, m-ati lamurit. A fost incadrat la omor calificat pt ca s-a intamplat in public. Eu sunt unul din martori si pot sa spun ca a fost un omor savarsit in legitima aparare. Victima a venit innarmata cu un cutit mare si cu un spray paralizant arata mai degraba a butelie decat a spray, si, cu ele in mana ,pe fondul unui conflict mai vechi , s-a indreptat catre o ruda de-a inculpatului. Inculpatul a incercat sa il calmeze de mai multe ori ,cu vorba, dar nimic victima spunand ca ne omoara pe toti prezenti. Ne da cu sprayul si ne taie apoi. S-a anuntat politia dar pana vin ei...La un moment dat pericolul s-a indreptat catre inculpat. A avut loc o incaierare intre cei doi , inculpatul i-a luat cutitul din mana ,victima s-a apropiat cu spray-ul spre el iar atunci ,ca sa il sperie, l-a taiat(asta mi-a povestit ulterior inculpatul-eu nu am vazut cand a avut loc incaierarea dar auzeam cum il ameninta pe inculpat).Victima a plecat pe picioarele ei dar la scurt timp a murit datorita pierderii de sange. Cum credeti ca ar reincadra fapta? Si cam cati ani risca?
Cred ca este nevoie de un avocat bun pt a dovedi legitima aparare. In cazul legitimei aparari, atacul trebuie sa fie imediat, material, direct si injust. Fapta de legitima aparare trebuie sa fie comisa pt inlaturarea atacului. Nu stiu in ce situatie ar putea fi considerat atac venirea cu un spray spre inculpat. Iar respingerea atacului trebuie sa fie proportionala cu situatia la care s-ar fi ajuns daca nu ar fi fost respins atacul. In cazul in care se depaseste aceasta proportionalitate, daca fapta de inlaturare a fost comisa datorita unei tulburari puternice nascuta in urma atacului, se va considera "exces justificat" si fapta nu se va pedepsi. Daca insa proportionalitatea s-a depasit, fara a exsita o stare de tulburare, este vorba de un "exces scuzabil" si va fi considerata doar circumstanta atenuanta care va ajuta la reducerea pedepsei.
Daca victima a fost taiata intr-o zona vitala (si posibil asa a fost daca a murit din cauza pierderii sangelui), fapta va fi incadrata la omor (calificat dc a fost in public). Sanctiunea pt aceasta infractiune este de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.Daca exista circumstante atenuante, pedeapsa ar putea fi mai mica, in urma individualizarii. Se numara printre circumstantele atenuante si conduita buna a infractorului inainte de savarsirea infractiunii,atitudinea infractorului după săvârşirea infracţiunii, rezultând din prezentarea sa în faţa autorităţii, comportarea sinceră în cursul procesului, etc
Ar fi bine daca exista martori care au vazut incaierarea.
In aceste cazuri un aparator bun si bine documentat, poate ajuta mult.
Antevorbitoarea mea Andreea a facut niste precizari foarte pertinete, in continuare doresc insa sa prezint punctul meu de vedere in incercarea de-al apara pe inculpat. Exista o posibilitate ca pentru aceasta fapta sa se invoce legitima aparare. DE CE? pt ca victima a venit inarmat cu un cutit si cu un spray ce se afla intr-un un recipient ce poate considerat un corp contontdent periculos( din ce am aflat pana acum), acest a atacat mai multe persoane, inculpatul nu a facut nimic alt ceva decat sa intervina pentru a le apara pe acele persoane de agresor, reusind sa-l deposedeze pe acesta de cutit, dar victima a lansat un nou atac asupra inculpatului, de aceasta data, cu un corp contondent( recipientul de la spray) capabil sa produc leziuni majore acestuia. Inculpatul aflandu-se intr-o puternica stare de tulburare cauzata de agitatia momentului si de noul atac ce il lansase victima, se apara lovind o singura data cu cutitul victima, ulterior acestei actiuni inculpatul ne mai continuand sa aplice victimei nici o lovitura. Din situatia prezentat, nu rezulta nici un moment intentia inculpatului de a-i suprima viata victimei, ba mai mult fusese chemat chiar si politia pentru a linistii spiritele. Aceasta este cea mai optimista varianta, grea de demonstrat dar care ar putea sa-l scape pe prietenul dumneavoastra fara nici o zi de inchisoare.
O a doua opinie legata de acest caz ar fi ca nu se pune nici un moment in discutie savarsirea unui omor calificat, din punct de vedere subietiv( scopul urmarit) inculpatul se poate spune ca a vrut intr-adevar sa-i provoace victimei o vatamare corporala( partial justificabila, datorita actiunilor anterioare), dar nu a vrut sa-l omore. Gravitaea actelor de violenta rezulta din punctul meu de vedere in aceasta situatie din insasi capacitatea victimei de a pleca pe picioarele sale, din numarul redus de lovituri( doar una), din comportamentul inculpatului dupa ce a lovit cu cutitul , de a nu mai continua sa il loveasca. Asadar ne aflam in fata unui LCM sanctionabil cu inchisoarea de la 5 la 15 ani, fata de care se va tine seama in mod obligatoriu de circumstanta atenuanta a depasirii litei legitimei aparari ori a provocarii la care se adauga si alte atenuante daca exista, se vor analiza si circumstantele agravante daca exista si se v-a pronunta o sentinta, daca acest nu are antecedente penale si nici nu sunt in acest caz circumstante agravante, poate primi chiar o pedeapsa sub minimul special si anume 4 ani, daca se v-a obtine aceasta sentinta, prietenul dumneavoastra v-a cere suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei si dinou nu v-a executa nici o zi de inchisoare. Chiar daca v-a primi insa si o condamnare mai mare, de 6-7 ani, tot nu v-a petrece prea mult timp in detentie, pentru ca v-a putea cere eliberarea conditionata dupa executarea 2/3 din pedeapsa, care insa in realitate este 1/2 din pedeapsa, in acest caz, deci pin punctul meu de vedere in cel mai rau caz v-a executa in detentie 3-4 ani.
. Si avocatul spunea ca merge pe varianta legitimei aparari sau provocare. Deci ar putea sa il reincadreze la LCM? Au trecut deja doua luni si nu s-a dat drumul la dosar. Sunt foarte multe circumstante atenuante cum ar fi ca s-a predat impreuna cu avocatul, a recunoscut, a fost sincer cand a fost audiat,toti martorii au aceeasi varianta cu ce a declarat el si multe altele. Deci ar putea primi 6-7 ani din care o sa castige jumatate daca o sa iasa la munca, o sa aiba un comportament bun, diverse activitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Circumstante atenuante- omor roberto3 roberto3 Buna ziua. Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare catcam catcam Buna ziua!vreau sa supun dezbaterii o speta in care sunt implicate mai multe familii de o parte si un individ certat cu legea. Concret, de circa 3 ani ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare? robiy robiy Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)