avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare copil relatie concubinaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare copil relatie concubinaj

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat intr-un caz de incredintare a unui copil de 5 luni, un sugar, inca alaptat de mama sa, pe care tatal vrea sa-l ia cu orice pret. Parintii nu sunt casatoriti, iar mama mai are doi copii de 11 si 9 ani dintr-o casnicie anterioara. As vrea sa mentionez ca este obligata sa traiasca acum din indemnizatia de 700 lei, si nu beneficiaza de niciun ajutor din partea tatilor. Cel de-al doilea tata locuieste in prezent cu ei, plateste chiria pentru el si copil, adica 2/5, pe ea o priveste cum se descurca cu restul. daca nu are bani, o imprumuta el si o obliga sa semneze chitante facute de mana; nu are voie sa iasa din casa cu copilul fara sa spuna unde se duce, iar daca o face este amenintata cu politia, telefonul ii este ascultat, calculatorul urmarit (pentru ca stie tot ce face si vorbeste cu noi), este practic izolata de lume si terorizata zilnic cu solutiile lui: el ia copilul, pentru ca are bani, iar ei ii face program de vizita. Si daca nu accepta, este amenintata. Spuneti-mi va rog ce solutie exista? intr-o prima faza cum poate scapa de el? este toxic pentru copii;el nu intelege ca cei trei minori sunt frati, iar cei mari s-au atasat de cel mic; practic nu-l intereseaza pentru ca exista copilul lui si copiii ei, Apoi stim ca are nevouie de bani si serviciu, dar nu va avea niciodata atat de multi incat sa stea linistita ca nu-l va pierde pe cel mic. Pentru cei mari nu recupereaza pensia aimentara decat cu dosar de executare. Este o situatie foarte grea, intrucat acest barbat profita de faptul ca ea nu are prea multe optiuni si o umileste in ultimul hal.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: atakiki , utilizator 13:32, 27 Octombrie 2011
Nu sunt avocat, dar am citit post-ul, nu am raspuns pt ca nu stiu ce sfat competent si complet as putea sa dau, intr-adevar fiind o situatie urata.
Pentru cei 2 copii de 9 si 11 ani trebuie sa primeasca pensie alimentara de la tatal lor pana implinesc varsta de 18 ani.
Nu am inteles, de ce este amenintata cu politia?
Faptul ca nu este lasata sa iasa din casa, daca este tinuta inchisa, poate constituie infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal (Art 189 Cod Penal), iar amenintarea este de asemenea infractiune (Art 193 Cod penal). Pentru acestea ar putea sa faca o plangere la politie.
Consider ca daca ii este luat copilul fara a exista o hotarare judecatoreasca pt a-i permite tatalui acest lucru, este infractiune. La art 189 Cod penal in aliniatul 2 se pedepseste lipsirea de libertate in mod ilegal prin rapire. In cazul in care va exista dosar de incredintare a minorului, se va face ancheta sociala pt a se stabili conditiile in care creste copilul si daca poate ramane la mama. Cat timp este sugar nu cred ca ii poate fi luat,dar nu stiu nimic precis in acest sens. De asemenea s-ar putea proba cu martori comportamentul tatalui, inclusiv minorii ar putea fi ascultati daca instanta considera necesar. In acest caz, daca se va proba comportamentul deviant al tatalui, nu cred ca instanta ii va incredinta minorul. In noul cod civil se prevede ca ambii parinti vor exercita autoritatea parinteasca asupra copiilor in mod egal si doar in mod exceptional, doar unul din ei, pentru motive temeinice.
Multumesc pentru raspuns. Este amenintata cu politia ca s-o intimideze; stim foarte bine ca este stupid s-o acuzi pe mama de rapire cand ea iese de fapt cu copilul la plimbare, si totusi ii este teama sa iasa din casa; vrea sa stie secunda de secunda, cum spune el, unde este copilul, de parca ea, ca mama, i-ar putea face vreun rau... de fapt, in acest fel o controleaza, astfel incat sa nu poata actiona in niciun fel in favoarea ei si a copiilor; trebuie sa se ocupe de situatia ei, si nu o poate face stand incuiata acolo, dar faptul ca acum nu are bani o obliga sa traiasca in acest fel. Ceilalti minori ar trebui sa primeasca pensie, asa e, dar nu o primesc, pentru ca au un tata pe care nu il intereseaza soarta lor.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
atakiki, utilizator
Art 305 lit b) cod penal incrimineaza neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege si litera c) neplata cu rea-credinta ,timp de 2 luni a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca. Se poate face plangere prealabila in acest caz. Sanctiunea este de 6 luni la 2 ani sau amenda in cazul literei b si de 1 an pana la 3 ani sau amenda in cazul literei c.
Din pacate el a cerut micsorarea pensiei pe care nu o plateste si a adus adeverinta de salariu cu venituri zero. deci, cam asta este tatal; pana acum pensia a fost recuperata in instanta cu dosar de executare, dar asta inseamna mereu cate 1500 lei cel putin cheltuieli de judecata din partea mamei, bani pe care nu-i are decat daca o ajutam noi. Asa e, e o situatie foarte urata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela totala pilbak tunde pilbak tunde as vrea sa stiu cum pot obtine tutela totala a copilului minor,avand in vedere ca tatal nu plateste pensia alimentara ,desi am depus o plangere penala la ... (vezi toată discuția)
Politist implicat in rapirea copilului meu care imi interzice accesul la copil roucoups76 roucoups76 sunt tatal unei fetite in varsta de 10 luni iar, in ziua de 22/05/2013 mama fetitei a luat fetita de la domiciliul ei legal din belgia si a plecat in romania ... (vezi toată discuția)
Scoaterea copilului din tara de catre unul dintre parinti adibadi adibadi Buna ziua! Va rog sa ma lămuriți și pe mine: în urma divorțului copilul este încredințat mamei, iar tatăl atacă aceasta hotărâre ... (vezi toată discuția)