avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca invatamant
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca invatamant

Buna ziua,
Am descoperit acest forum si sper sa gasesc aici un raspuns pentru problema mea.
Sunt invatatoare sau mai bine am fost invatatoare titulara la o scoala din Romania.Acum patru ani am plecat in SUA ca si rezident permanent, unde lucrez tot in invatamnt.
La plecarea mea din tara, acum patru ani, am solicitat in scris concediu fara plata, pentru ca nu doream sa raman definitiv in SUA , ci doar pana la intrarea fetei mele la universitate.Pana la acest moment totul a fost in regula, asa mi s-a comunicat, adica a fost mentinuta titulatura in scoala.
Acum mi s-a comunicat telefonic de la scoala ca va trebui sa trimit o adresa scrisa prin care sa renunt la titulatura, sa renut la post pentru a mi se desface contractul individual de munca cu o "litera" favorabila mie. In caz contrar mi se va desface contractul de munca in asa fel incat sa nu mai pot niciodata sa ma reangajez in invatamant in Romania.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat...Ce sa fac? Sa trimit acea hartie ? Mi se poate desface contractul de munca pentru neprezentare pe post ...asa incat sa nu mai pot lucra in invatamnt ? In acest moment eu stiu ca cel putin pana in anul scolar trecut eu am avut concediu fara plata ....Deci pentru neprezentare pe post la 1 septembrie 2008 mi se poate desface contractul de munca in acesti termeni? Mentionez ca eu intentionez sa revin in Romania in toamna viitoare , si chiar sunt dascal de profesie ....adica vreau sa revin in invatamnt unde pot pune in practica experienta scolii americane. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: tonica , utilizator 15:00, 16 Octombrie 2008
carmen_alb a scris:

Am descoperit acest forum si sper sa gasesc aici un raspuns pentru problema mea.

Raspuns e mai greu, poate doar niste clarificari ale subiectului si eventual niste solutii posibile din care sa alegeti pe cea mai potrivita.

Sunt invatatoare sau mai bine am fost invatatoare titulara la o scoala din Romania.

Ati fost invatatoare titulara in Romania si dupa cum mentionati mai jos vi se cere sa renuntati la titularizarea pe post.

Acum patru ani am plecat in SUA ca si rezident permanent, unde lucrez tot in invatamnt.

Lucrati ca titulara sau ca suplinitoare ?

La plecarea mea din tara, acum patru ani, am solicitat in scris concediu fara plata, pentru ca nu doream sa raman definitiv in SUA , ci doar pana la intrarea fetei mele la universitate.

Cat timp a trecut de la intrarea fetei la universitate din momentul plecarii dvs. ?

Pana la acest moment totul a fost in regula, asa mi s-a comunicat, adica a fost mentinuta titulatura in scoala.

Credeti ca e firesc sa se suplineasca un post timp de patru ani si fara sa se stie exact ca titulara, se mai intoarce sau nu se mai intoarce de peste mari si tari sau daca se intoarce nu se stie cand se va intoarce ?
Credeti ca e firesc ca invatatorul sau invatatoarea care va inlocuieste sa primeasca salar de suplinitor atatia ani numai pe considerentul ca dvs. e posibil candva sa va intoarceti pe post ? E posibil sa aibe si el (ea ) familie , copii si probleme cu viata de zi cu zi, poate ca are si merite profesionale si nu poate sa isi ocupe postul ca titular.

Acum mi s-a comunicat telefonic de la scoala ca va trebui sa trimit o adresa scrisa prin care sa renunt la titulatura, sa renut la post pentru a mi se desface contractul individual de munca cu o "litera" favorabila mie.

Rabdarea celor care v-au comunicat cele ce ne prezentati a fost foarte mare de v-au ingaduit atitia ani sa fiti titulara pe un post pe care l-ati parasit din considerente personale.

In caz contrar mi se va desface contractul de munca in asa fel incat sa nu mai pot niciodata sa ma reangajez in invatamant in Romania.

Blocarea de revenire nu cred ca e posibila decat daca se considera ca aveti abateri disciplinare grave in sensul ca nu ati dat o data a revenirii pe post, la fiecare intrebare cand reveniti si sau ati dat nu v-ati tinut de cuvant.

Ce sa fac? Sa trimit acea hartie ?

Sunt de parere ca e bine sa trimiteti o declaratie de renuntare la post si daca e urgent prin fax si apoi prin posta.

Mi se poate desface contractul de munca pentru neprezentare pe post ...asa incat sa nu mai pot lucra in invatamnt ?

Daca va incadrati la o abatere disciplinara grava, da.

In acest moment eu stiu ca cel putin pana in anul scolar trecut eu am avut concediu fara plata ....Deci pentru neprezentare pe post la 1 septembrie 2008 mi se poate desface contractul de munca in acesti termeni?

Sunt de parere ca situatia este determinata de lipsa dvs. de comunicare cu scoala si rezolvarea secventiala pe intervale de timp regulate a situatiei si intentiilor dvs. de viitor.

Mentionez ca eu intentionez sa revin in Romania in toamna viitoare , si chiar sunt dascal de profesie ....adica vreau sa revin in invatamnt unde pot pune in practica experienta scolii americane.

Daca veti reveni cu siguranta copii de care va veti ocupa vor avea ce invata. Scoala americana este foarte dechisa in relatia dintre profesori si elev.

Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Cel mai bine este sa trimiti incetarea c.i.m. cu acordul partilor incepand cu data de 01 Septembrie (art.55 lit.b C.mun.).
Cel mai rau este art.61 lit a C.mun. - desfacerea disciplinara pentru absente nemotivate
Concediul dumneavoastra fara salar a fost aprobat pentru un an de zile, deoarece cadrele didactice au dreptul la 1 an concediu fara salar nu la 4 cum ati crezut dumneavoastra,conform Legii 128/1997, dupa care trebuia sa va reintoarceti la locul de munca, deci dumneavoastra ati lipsit nemotivat 3 ani, drept pentru care, dupa o cercetare disciplinara vi se poate inceta contractul de munca conform art. 61 din Legea 53/2003. Aceasta cercetare si desfacere a contractului munca trebuiau facute imediat dupa incheierea anului de concediu fara salar, dar se pare ca scoala v-a mai dat sansa sa va prezentati la locul de munca. Daca ati fost invatatoare titulara si sunteti foarte bine pregatita o sa va puteti titulariza din nou prin concurs dupa ce va intoarceti in tara.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2008
tonica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie din invatamant andreea3006 andreea3006 Sunt profesor titular de limba si literatura romana, am luat examenul de definitivat de anul acesta si doresc sa demisionez din motive personale. Inca nu mi-am ... (vezi toată discuția)
Continuitate invatamant reluqqqqq reluqqqqq Am si eu o intrebare. Sunt profesor suplinitor de cca 2 ani pe postul unei persoane plecate in strainatate de 6 ani! Acum 2 ani am dat examenul de ... (vezi toată discuția)
Titularizare educatoare conf art 253 ne_interesant ne_interesant Sunt educatoare suplinitoare de 2 ani intr-o unitate de invatamant din mediul rural( 4 educatoare in total celelalte 3 sunt titulare), in 2010 am dat examen de ... (vezi toată discuția)