avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce este de facut?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce este de facut?

am fost angajata din somaja de un SRL,nu pot demisiona cf .art 55 lit a, doar cu art 81 alin.8,in acest caz,angajatorul nu-mi va semna demisia, daca o trimit prin posta cu, confirmare,e posibil sa refuze sa o primeasca,ce pot face in acest caz?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:17, 29 Octombrie 2011
Procedura de denuntare unilaterala a contractului individual de munca presupune:

- redactarea unei notificari scrise de demisie,
- comunicarea acesteia angajatorului,
- respectarea unui termen de preaviz (maxim 15 zile calendaristice pentru locurile de munca de executie si maxim 30 de zile pentru salariatii cu functii de conducere).

De mentionat este ca, in cazul demisiei, zilele de concediu ramase vor fi platite la finalul preavizului sau, daca ai acordul angajatorului, poti efectua concediul de odihna ramas in preaviz.

Notificarea de demisie trebuie formulata in scris, trebuie sa fie clara, precisa, lipsita de echivoc. Un detaliu important este ca demisia nu trebuie motivata. Evident, salariatul este liber sa o motiveze dupa cum considera de cuviinta, dar motivele prezentate nu au nici o relevanta juridica, neimpietand asupra efectelor demisiei.

Pentru a produce efecte, notificarea de demisie trebuie comunicata angajatorului. Metoda standard de comunicare a acesteia este inregistrarea ei in registrul de intrare-iesire al angajatorului. Indeplinirea acestei proceduri produce urmatoarele efecte:

- Notificarea capata data certa; din acest moment se va calcula termenul de preaviz;
- Se prezuma in mod absolut ca anagajatorul a luat la cunostinta respectiva notificare de demisie.

Exista si situatii in practica cand angajatorul refuza sa inregistreze si pe cale de consecinta sa ia la cunostinta notificarea de demisie. In aceasta situatie, angajatul poate face dovada comunicarii acesteia, prin orice mijloc de proba. In acest sens, metoda cea mai convenabila este transmiterea acesteia prin scrisoare recomandata. In aceasta situatie, notificare isi va produce efecte de la data primirii respectivei scrisori de catre angajator.

Angajatul este obligat sa acorde angajatorului un termen de preaviz pentru a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului, evitandu-se consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea brusca a contractului de munca. Termenul de preaviz trebuie acordat indiferent daca acest lucru a fost mentionat sau nu in notificarea de demisie.

Partile stabilesc de comun acord durata termenului de preaviz odata cu incheierea contractului individiual de munca, cu mentiunea ca legislatia prevede o limita maxima a termenului de preaviz, respectiv 15 zile pentru angajatii cu functii de executie si 30 de zile pentru angajatii cu functii de conducere.

Termenul de preaviz curge de la data comunicarii notificarii, fara a se calcula si ziua comuncarii. Pe durata termenului de preaviz, contractul de munca isi produce toate efectele, salariatul trebuie sa se prezinte la serviciu si respectiv sa isi indeplineasca atributiile profesionale intocmai, urmand ca anagajatorul sa plateasca salariul corespunzator perioadei lucrate. Prin urmare, o suspendare a contractului individual de munca (cum ar fi situatia unui concediu medical spre exemplu) implica si o suspendare corespunzatoare a termenului de preaviz.

Conform legii, angajatul trebuie sa respecte acest termen de preaviz si sa efectueze in aceasta perioada atributiile sale profesionale. Orice incalcare a acestora constituie abatere disciplinara si poate atragere o sanctionare disciplinara a angajatului, si in anumite situatii chiar concedierea acestuia. Totusi, exista situatii in care nu trebuie respectat un astfel de termen de preaviz, respectiv:

- in situatia in care angajatorul renunta la el. Intrucat termenul de previz este un drept prevazut in beneficiul angajatorului, acesta poate renunta oricand la el, urmand ca demisia sa isi produca efecte din momentul renuntarii;
- in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale. In aceasta situatie, angajatul nu este obligat sa respecte termenul de preaviz si, in plus, are dreptul sa ceara despagubiri de la angajator pentru neexecutarea obligatiilor sale contractuale.

Notificarea de demisie nu trebuie acceptata de angajator. Aceasta notificare isi produce efecte de la data comunicarii ei catre angajator, si nu depinde de o aprobare scrisa sau tacita a acestuia. Nu este necesara emiterea unei decizii a angajatorului in acest sens. Exista situatii in care, inainte de expirarea termenului de preaviz, angajatorul si angajatul convin sa inceteze contractul individual de munca, prin urmare, motivul incetarii este acordul partilor, conform art. 55 lit. B din Codul Muncii.

Notificarea de demisie este un act irevocabil, odata comunicat angajatorului, angajatul nu isi poate retrage demisia decat in situatia in care primeste in acest sens acordul angajatorului.

Avand in vedere ca posibilitatea de a demisiona constituie un drept al angajatului, aceasta demisie nu atrage consecinte defavorabile pentru salariat. Totusi, de la aceasta regula exista anumite exceptii:

- salariatul care a demisionat nu va beneficia de indemnizatia de somaj;
- in situatia in care demisia a constituit un abuz de drept, dupa cum am aratat mai sus, angajatul poate fi tinut raspunzator pentru orice prejudicii aduse prin decizia sa angajatorului;
- restituirea sumelor acordate ca prime de instalare de catre salariatii care demisioneaza intr-un termen mai scurt de 12 luni de la incheierea contractului colectiv de munca.

Intrucat piata fortei de munca este o piata flexibila, in continua miscare, datorita noilor oportunitati, dar si noilor obstacole, angajatului trebuie sa i se respecte liberatea de munca, neputand fi constrans sa efectueze o activitate dezavantajoasa sau dezagrabila.

Ca atare, in situatia in care acesta constata fie ca are posibilitatea de a obtine un alt post mai avantajos din orice punct de vedere, fie ca apreciaza conditiile in care isi desfasoara activitatea la locul de munca actual ca fiind nesatisfacatoare, are dreptul de a inceta raportul de munca, fara a fi constrans sa isi justifice optiunea sau fara sa fie sanctionat pentru aceasta.

Un model de demisie:

Domnule Director,



Subsemnatul Ion Gheorghe, angajat in functia de ……………. in cadrul societatii ABC s.r.l, prin prezenta va aduc la cunostinta ca doresc incetarea contractului meu de munca, nr… ………. din data zz/ll/aa, in baza art. 79 din Codul muncii – Legea 53/2003 modificata si completata, prin demisie si cu respectarea preavizului de … zile prevazut de legea mai sus mentionata.

Va multumesc!

Data: Cu stima,

zz/ll/aaaa Ion Gheorghe
cassady:
1.De cateva luni bune Codul muncii s-a renumerotat si s-a republicat in noua sa forma in M.O 345/2011.

2. Fostul art.79 a devenit art.81 si s-a si modificat:

Art. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

stimate domn,aici nu este vorba de acordul partilor,vorbesc de art 81 alin 8,Republicata in temeiul art. V din Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 225 din 31 martie 2011, dandu-se textelor o noua numerotare. Legea nr. 53/2003 — Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, si a mai fost modificata si completata prin:
asta incercam sa va spun ,art 81 ,alin 8,dar,se pare ca nu ati inteles
@ cassady
Pe viitor ar trebui sa specificati si sursa de informare de unde ati preluat acel material ...ceea ce ati postat in mesajul referitor la demisie se gaseste deja pe late site-uri , precum si pe site-ul acesta ...
www.avocatnet.ro/content/art...


@ valy40
Art.81 alin.8 C.mun. se invoca numai in anumite conditii , si anume in situariile in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Alte discuții în legătură

Lnsolventa angajator, demisie si recuperare drepturi ManuDumi ManuDumi Buna ziua, Fiica mea este inca angajata la o firma careia i s-a cerut insolventa, sanse de redresare nu mai sunt, toti colegii au demisionat, este angajata ... (vezi toată discuția)
Pot depune demisie fara sa patesc vreo ceva? sorin_iacob87 sorin_iacob87 Buna ziua! sunt angajat la clinica sante galati, in functia de asistent medical si doresc sa nu mai profesez in cadrul acestei firme..drept pentru care as dori ... (vezi toată discuția)
Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)