Buna ziua,
Tatal meu a decedat acum 2 ani. Inainte de asta a stat prin spitale 2 ani. Suntem 3 surori, insa 2 dintre ele nu i-au avut grija. Mentionez ca mergeam la spital de 3 ori pe zi, il schimbam si-i dadeam sa manance si-i verificam tratamentul. Initial a plecat de la un atac cerbral, L-am pus pe picioare vreun an, dupa care a mai facut unul si am chinuit un alt an, insa cauza decesului a fos infarct miocardic. Din 4 feb 2009, surorile mele, pe care le-am ajutat financiar pentru a veni la inmormantare nu au mai dat nici un semn de viata. Nici macar nu o suna pe tel mobil pe mama lor. In vara aceasta i-am ceeat putin confort mamei, adica i-am pus parchet pe jos, ca avea pamant, i-am schimbat geamurile la camera unde locuieste ea, cu geam termopan, i-am refacut acoperisul si i-am facut izolatie pe bucata de casa unde isi are camera, cam un sfert din casa. Merg in fiecare saptamana la ea, o verific la tel sa vad daca e bine si ce-i mai trebuie. Va dati seama cam ce cheltuieli am cu combustibilul, medicamentele, mancarea si mai ales timpul. S-a hotarat sa-mi faca acte pe casa mie, insa avem o problema, celelalte surori nu sunt de acord, mi-au reprosat ca de ce nu am facut aceste schimbari cat a fost tatal meu in viata? Eu mi-am dat seama ca aceste imbunatatiri o vor ajuta pe mama sa aiba o viata mai usoara, sa se imbolnaveasca mai putin, sa cheltuiasca mai putin cu incalzirea si astfel fac si eu economie. Ma duc la ea la 2 saptamani, cumpar mai putine medicamenta si stau mai mult acasa cu familia. Cu atat mai mult cu cat am platit si intabularea casei, am adus cadastrist si acum nu pot inscrie casa ptr ca tata nu mai e si celelalte surori nu dau semnatura pentru cedarea mostenirii. insa ma intreb, daca ele nu au cerut dezbaterea mostenirii in 6 luni, mai au dreptul?
Problema sta in felul urmator. Casa a fost, banuiesc, proprietate comuna a parintilor. Mama are 1/2 si tata 1/2. Din jumatatea tatei (decedat) cotele sunt de 1/4 pentru fiecare dintre cei 4 mostenitori. Practic surorile au din toata casa cate 1/8 fiecare dintre ele (1/4 din jumatatea tatei).
Acele 6 luni reprezinta termenul de acceptare a mostenirii. Surorile daca nu au facut niciun act de acceptare a mostenirii in termen, ar trebui exluse de la mostenire. Problema este ca acest lucru nu se poate realiza decat prin instanta : o actiune formulata de dumneavoastra si mama impotriva lor prin care solicitati constatarea calitatii de mostenitor a dumneavoastra si inlaturarea lor de la mostenirea tatei. Mai greu, dar costa timp si bani.
Parerea mea, mai bine faceti partaj si le despagubiti pt cota lor parte. Si asta costa...daca alegeti instanta, trebuie sa faceti expertiza de evaluare a bunurilor pentru ca dumneavoastra ati facut niste investitii, care trebuie sa nu fie luate in calcul la stabilirea valorii bunurilor. De aceasta valore depinde sulta (suma de bani) pe care o veti plati dumneavoastra si mama surorilor. Mai bine este pe cale notariala si va intelegeti.
Apoi, dupa etapa asta raman doi coproprietari : dumneavoastra cu 1/2 (daca dumneavoastra sunteti cea care le dati suma de bani pe cotele lor) si mama cu 1/2. Ulterior mama poate incheia un act prin care va instraineaza cota parte. Aici iar e de discutat, care varianta este mai buna din punct de vedere juridic pentru dumneavoastra. Asta veti vedea ulterior. Mai intai trebuie rezolvata treaba cu surorile.
Primul pas e sa mergeti la notar pentru a cere dezbaterea succesiunii.Notarul va cita toate partile.Daca exista divergente, va emite o incheiere si va indruma partile la instanta.Aici, fiecare parte va trebui sa faca dovada acceptarii tacite sau exprese a mostenirii in cele 6 luni de la deces.Cine nu poate prezenta o astfel de dovada, pierde dreptul la mostenire.
Partaj succesoral
dana manea
am avut un proces de partaj succesoral. eu , fratele meu si surorile lui tata ( care a decedat ) avem de primit sulta de la cel caruia i-au fost atribuite o ... (vezi toată discuția)