avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... probleme asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

probleme asociatie proprietari

Buna seara,
Am sa va pun cateva intrebari clare si va rog sa ma ajutati cu raspunsul:
1.Exista posibilitatea efectuarii de masuratori si destabilire a cotei indivize??
Eu am apartamentul intabulat si cred ca sunt cei mai autorizati sa spuna valorile exacte.
Nu ma intereseaza calculele oricarui ciudat de administrator.
2.Vecinii au decis ca anveloparea blocului sa se faca pe cheltuiala proprie.
Entuziasmul insa s-a stins odata cu intaintarea in timp a cheltuielilor. Si astfel au ajuns la concluzia ca nu vor mai face terasa. Eu tocmai asta vreau stand la ultimul etaj si aici inregistrand pierderi masive. Autorizatia de constructie este emisa cf. celor afirmate de administrator ( nu am vazut-o pt. ca acesta este foarte dificil ca om fiind de o aroganta iesita din comun) pentru intreaga lucrare, inclusiv terasa si subsol. Pot sa ii actionez in judecata pe onorabilii mei vecini daca nu mai continua cotizarea??
3.Pentru a nu face discutii am acceptat anveloparea si sunt de acord sa platesc, nu asta este problema. Vreau insa sa vad devize justificative de materiale si dovada concreta ca ele chiar s-au folosit ( foto justificative trimise prin e-mail sunt absolut suficiente). Se pare ca acest lucru este refuzat. De asemenea, intr-o anexa la contract este o obligatie ale asociatiei de a achita lunar cotele pentru a nu stanjeni lucrarea. eu nu am semnat-o intrucat nu am fost de acord cu plata lunara catre firma care asigura lucrarea. Sunt de principiu avans si restul la receptia lucrarii. Pentru ca mi se refuza sistematic foto si justificari de materiale nu sunt nici eu de acord sa platesc ce nu vad... Sunt obligata sa platesc in "orb" datorita lipsei de experienta in negociere a administratorului?
3.Procesul verbal de receptie al lucrarii cine il va semna? Eu afirm si nici nu infirm ca lucrarea nu s-a facut corespunzator, dar nu am obligatia sa stau sa casc ochii la munctori. Faptul ca nu am foto justificative ma face involuntar sa-mi pun intrebari.
Mi s-a recomandat sa-mi fac singura poze. Amaratilor de muncitori nu li se asigurau minime conditrii de protectia muncii. a trebuit sa fac eu scandal sa fie dotati, pentru a vadea cine stie ce nefacute.
Va multumesc si sper ca nu v-am plictisit,
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:17, 29 Octombrie 2011
1-Cota indiviza este precizata in actul de proprietate
2-Autoritatea publica locala nu emite catre asociatia de proprietari autorizatie de constructie in situatia executarii de lucrari in sistem investitie privata
3-In temeiul disp art 10 din L nr 230/2007 si art 12 A c) si d) din HG nr 1588/2007 solicitati lamuriri presedintelui de asociatie
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei de proprietari si au acces ,la cerere,la orice document al acesteia

Atentie ! daca lucrarea de reabilitare termica si eficienta energetica este realizata "prin cheltuiala proprie ",pe cale de consecinta asociatia de proprietari nu este parte in contractul incheiat intre executant si beneficiar proprietar individual ,respectiv asociatia de proprietari nu poate introduce la plata pe lista de intretinere valori apartinand executiei de anvelopare termica
4-Procesul verbal al lucrarii se semneaza de catre partile semnatare ale contractelor individuale
Daca va asumati responsabilitatea sa sustineti nerespectarea cadrului legal de executie lucrari ,va revine obligatia sa si probati in ce consta nerespectarea normelor in vigoare
Daca aveti motive intemeiate,aveti dreptul sa sesizati oficial atat conducerea executantului cat si Directia Corp Control din cadrul primariei
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
ynocentta, utilizator
Cred ca s-a produs o mica neintelegere.
Asosiatia de proprietari este parte contractanta. Sumele lucrarilor sunt afisate lunar in rubricuta separata destinata reparatiilor.
In ceea ce priveste calitatea lucrarilor, nu am ce sa demonstrez cata vreme se refuza dovada consumului de materiale. De unde stiu eu ca s-au utilizat X metri patrati de plasa? Desfac adezivul aplicat?
In ceea ce priveste autorizatia de constructie, ma indoiesc ca nu se emite, cate vreme se modifica caracteristicile condominiului.
Astept cu interes in continuare pareri avizate
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
Adriantot, moderator
ynocentta a scris:

2-Autoritatea publica locala nu emite catre asociatia de proprietari autorizatie de constructie in situatia executarii de lucrari in sistem investitie privata
TOTAL ERONAT ... orice lucrare de acest gen se efectueaza NUMAI dupa obtinerea Autorizatiei de Construire de la Primaria de care apartine blocul (sector, oras), in caz contrar asociatie riscand amenda din partea primariei cu pricina, indiferent ca este investitie subventionata (total sau partial) sau este investitie privata.
Consider xca autoarea topic-ului are dreptate 100% in demesul pe care l-a initiat cu as. prop., insa nu trebuie sa discutati numai cu administratorul - cel plin de calitati - ci este de preferat sa va adresati in scris (in dublu ex. cu semnatura de primire) pentru a primi oficial toate informatiile de care aveti nevoie.
Si eu am trecut prin aceasta experienta, iar acum patronul firmei care ne-a efectual anveloparea ne-a actionat in justitie pentru ca noi proprietarii nu i-am achitat toata suma reprezentand c/val contractului... Este adevarat ca la noi fiecare proprietar a incheiat contrat de prestari de servicii cu firma respectiva, iar as. prop. a incheiat un contract de prest. de serv. separat, pentru partile comune (atic, casa scarii fata-spate, casa liftului).
Sigur, aceste contracte au fost niste tipizate intocmite de patron care nu ne dadea prea mari sanse la a mai comenta ”pe langa”. O clauza era cam asa: - ”proprietarul va putea verifica calitatea lucrarii atat timp cat schela este montata pe perete, pentru ca executantul sa poata remedia pe loc obervatia facuta” . La prima vedere este OK, dar spuneti-mi cine se incumeta sa se urce pe schela (bloc P+10) sa verifice in amanunt ca lucrarea este de buna calitate? Apoi, dupa ce schela a fost inlaturata, am observat ca ultima operatiune nu a fost bine efectuata, muncitorii nu au reusit sa efectueze o lucrare continua, ci se observau numai dungi si intreruperi la nivelul fiecarui nivel al schelei, acolo unde lucrarea se efectua cu mai multa greutate. La observatiile noastre, patronul a ridicat din umeri si a spus ca asta e, el nu mai pune schela din nou...
In sfarsit, nu s-a efectuat receptia finala, tocmai pe motive de calitate, cand firma nu mai putea remedia ceva. Mai sunt o multime de observatii pe care le-am facut firmei, avem fotografii, vom vedea cum ne descurcam in instanta...
Sigur ca procesul-verbal de receptie trebuie semnat de o comisie constituita la nivelul as. prop. Din aceasta comisie va face parte obligatoriu si reprezentanul firmei prestatoare.
Referitor la autorizatia de construire: pana acum primaria locala nu a emis aceste autorizatii pe motiv ca de fapt nu se aduc modificari constructive fatadei (e ca si cum ai da cu var peretii), insa noi am soliciat si obtinut doar cate un certificat de urbanism in care este specificat ca se efectueaza anveloparea si ca blocul va avea culoarea... Am mai vazut mesaje pe forum in care onor primaria... a aplicat amenzi proprietarilor care au efectuat anveloparea fara autorizatie, dar dupa o perioada mai mare de timp, adica 3-4 ani - practic ei se fac ca ne amendeaza, noi proprietarii tre' sa mergem in instanta sa anulam respectiva amenda si toata lumea-i multumita...
Cu privire la efectuarea/neefectuarea lucrarilor de reparatii a terasei, depinde ce ati hotarat si asa trebuie sa faceti. Oricum, eforul financiar este destul de mare pentru ambele lucrari. Ni aici nu va trebuie autorizatie, ca de altfel ni la efectuare lucrarilor de la subsol.
In legatura cu stabilirea procentului privind cota-parte indiviza de proprietate - asa este, de obicei se gaseste in actul de proprietate, insa nu trebuie sa va bazati neaparat pe aceste informatii, noi canstatand diferente destul de mari intre faptic si scriptic. Esential in toata aceasta poveste este ca valoarea procentului pentru un anumit tip de apartament sa fie acelasi in tot imobilul, altfel daca ne luam dupa acte, vom constata ca un ap. cu 3 cam. are aceasta cota de 6,67% si tot di acte un alt apartament de acelasi tip sa aiba procentul de 5,67%. De obicei nu se poate... De altfel si legislatia actuala permite recalcularea acestui parametru de catre com. ex. al as. prop. care va face masuratori exacte, la locul faptei, nu dupa informatii luate gresit din diferite proiecte ale unor blocuri, aparent asemanatoare. Acest procent reprezinta suprafata utila a unui apartament de impartit la suprafata utila a tuturor apartamentelor din imobilul respecti de imultit cu 100. Verificarea se poate face prin insumarea acestor procente (de obicei sunt afisate pe lista de plata ori sup. utila, ori procentele) care trebuie sa aiba valoarea 100, altfel nu este in regula. Repet, apartamentele de pe aceeasi coloana, deci situate unele sub altele trebuie sa aiba aceeasi valoare a c.p.i.
Sper ca nici eu nu v-am plictisit cu aceste opinii proprii...
Eu va sfatuiesc sa luati in considerare ca in mod sigur s-a negociat pretul pe lucrare, nicidecum varianta consumului de materiale adaugand o suma fixa de manopera. Dumneavoastra aveti dreptul sa cititi contractul iar daca consumul de materiale este de verificat, trebuie sa stati personal cu ochii pe ei.Succes.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
johnpescar, utilizator

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza micutul24 micutul24 Sunt proprietarul unui garaj de 15 mp situat intr-un bloc.Mentionez ca nu locuiesc in acel bloc. Blocul a fost reabilitat cu fonduri proprii,reabilitandu-se ... (vezi toată discuția)
Plată avans anvelopare/izolare termică apartament prin asociație. dacă am vândut apartamentul mai sunt obligat să plătesc toată lucrarea? Sionella Sionella Buna ziua, va rog sa ma ajutati la aceasta intrebare: anul trecut in Noiembrie s-a hotarat de catre Asociatia de proprietari si reprezentantii de pe scara ... (vezi toată discuția)
Autorizare montare schela Tudor-Andrei Tudor-Andrei Buna ziua. Doresc sa efectuez reparatii la ferestrele apartamentului proprietate, situat la et. 4. In calitate de proprietar, trebuie sa solicit Primariei ... (vezi toată discuția)