La asociatie ma confrunt si eu cu asemenea situatii - fiind in postura de administrator.
Haideti sa luam pe rand lucrurile:
1. Nici la noi nu este obiceiul intocmirii in dublu exemplar a cerereilor/notificarilor privind scaderea nr. de persoane, insa noi avem un registru de evidenta a corespondentei intrari / iesiri, astfel incat documentul primeste un nr. de intrare comunicat proprietaruli pe un mic bonulet; cererile de scadere se pastreaza in evidenta asociatiei si 3 ani, tocmai pentru a evita situatii din cele descrise;
2. Cand ”Asociatia” (de fapt com. executiv) constata ca desi proprietarul a intocmit cerere de scadere a nr. de persoane si de fapt acesta este locuit (observare libera, denunt vecini, etc.), acesta poate conform legii sa revina si sa restabileasca responsabil nr. corect de persoane. Acest lucru poate fi stabilit in sedinta lunara a com. ex., decizie care ar trebui sa se regaseasca in procesul-verbal al sedintei si notarea deciziei pe cerere proprietarului - eventual cu o comunicare in acest sens...
3. De obicei proprietarii aflati in situatia dvs. (plecati din tara), dau in grija locuinta unei rude, prieten, etc., avand grija sa informeze si as. prop. cu numele, adresa si nr. de telefon a acestuia; noi la as. avem chiar nr. de telefon a proprietarului aflat in stainatate;
4. Daca as. prop. v-a incarcat cu costuri nejustificate, asa cum ati explicat, desigur aceste costuri au fost scazute tocmai de la vecinii dvs. pe care doriti sa-i puneti martori. Oricum marturia acestor vecini, in cazul expus va cantari decisiv in instanta si probabil ca actiunea as. prop. va fi respinsa si cheltuielile anulate, ramanand doar costurile repartizate pe cota-parte indiviza de proprietate, eventual reparatii pe spatiile comune.
5. Desigur ca Fisa de lecturare a apometrelor aflata in posesia dvs. poate fi luata in cosderare de instanta, depinde insa ce situatii prezinta asociatia. Dvs. mai puteti solicita si situatia cartii de imobil din care va rezulta clar ca in ap. nu a mai locuit nimeni (apelati la resp. cartii de imobil - vecin cu dvs., ca martor in proces)
Succes!
Va multumesc pentru raspuns.
Sunt, totusi, nelamurit in privinta chemarii (citarii) vecinilor ca martori in proces. Avocatul cu care am luat legatura mi-a comunicat ca acum exista un nou cod civil si mi-a dat de inteles ca este dificil de chemat martori intr-un proces de acest tip.
Multumesc.
P.S. Pot solicita in instanta recalcularea restantelor si a penalitatilor pentru perioada 2007 - 2011 pentru zero persoane ? Este obligatia asociatiei sa faca acest calcul, sau trebuie sa solicit expertiza contabila (pe care, evident, va trebui sa o platesc eu) ?
Domnule, nu stiu ce sa zic. Daca s-a ajuns la proces, dvs. trebuie sa va aparati cu orice mijloace gasiti care ar fi in favoarea dvs. - cel putin asa zice legea. Daca avocatul consultat a apreciat ca proba cu martori este o proba dificila, asa o fi, dar in opinia mea este o proba de care sa va agatati pentru ca vecinul nostru drag ”vede tot”... Este f. important sa vorbiti cu vecinii de palier - pentru ca ar fi imposibil ca acestia sa nu observe ca apartamentul de care vorbiti este locuit sau nelocuit, apoi de observat opinia vecinului de la etajul inferior - si acesta ”simte” daca sus locuieste cineva sau nu. Mai puteti solicita si proba cu fisa de apometre, cu index-ul actual (in conditiile in care apometrul este sigilat de asociatie), vedeti ce v-am spus si despre cartea de imobil si responsabilul acesteea - om care este destul de vigilent cand vine vorba de trecut persoane in plus la cheltuielili scarii!
Daca totusi nu s-a ajuns in instanta, este de preferat o discutie corecta cu presedintele as. prop., poate in prezenta vecinilor, a resp. cartii de imobil. Oricum, daca vi se da castig de cauza, as. prop. va fi nevoita sa va recalculeze debitul in conditii de zero persoane, diferenta se va dirija catre ceilalti vecini, deasemeni, penalizarile se vor recalcaula.
In aceste conditii poate si dvs. trageti niste concluzii (este o experienta, nu?) pentru a nu mai repeta greselile facute, tinand cont de raspunsul meu anterior.
Va doresc o zi buna!
Daca adevarul este ca acolo nu a locuit nimeni , se poate administra proba cu martori iar martori pot fi oricine cunoaste aspectul invocat ( nu neaparat vecini).
Daca adevarul este ca acolo totusi a locuit cineva si ajungeti in instanta cu minciuni, s-ar putea sa va faceti de rusine.
In orice caz, avand un consum de 5 m cubi inregistrati de apometre si tinand cont ca se admit pierderi de max. 10 % , tot ce trebui platit la asociatie este numai 0,05 m cubi apa, adica foarte putin, desi dvs. spuneti de zeci de milioane.
Daca dvs. considerati ca aveti dreptate si trebuie actionat, o sa va recuperati toate cheltuielile de judecata.Numai sa nu umblati cu minciuni.
Incercati sa discutati cu presedintele asociatiei si, in masura posibilitatilor sa mai scada din penalizari iar dv sa platiti debitul integral. Asa cum s-a spus si mai sus daca v-ar scade din debit (cotele calculate lunar) aceste sume ar trebui recuperate de la ceilalti proprietari care unii au vandut, altii au cumparat sau au trecut pe lumea cealalta. Dar micsorarea penalizarilor nu ar duce la asemenea complicatii.
In situatia intelegerii cu asociatia, procesul inceput se termina.
Daca nu reusiti intelegerea si stingerea datoriei, in instanta precizati ca dumneavoastra contestati sumele stabilite si solicitati efectuarea unei expertize. Precizati ce anume sa stabileasca expertul pentru ca sunt ceva ani de calculat si verificat si in functie de obiectivele stabilite pentru expert, onorariul acestuia este pe masura. Onorariul pentru expertiza se stabileste de instanta si se suporta, in avans, de dumneavoastra, cel care solicitati. Acesta poate fi 500-800-1200 lei sau mai mult.
Daca expertul stabileste ca in loc de 1700 lei restante si 1500 lei penalizari, corect ar fi sa platiti, de exemplu 1500 lei restante si 1300 lei penalizari, instanta, foarte probabil ca va hotara sa achitati aceste sume plus cheltuielile de judecata efectuate de asociatie, pe langa suma achitata deja pentru expertiza.
Aceste sume le-am dat doar ca exemplu dar pot fi aproape de adevar pentru ca spuneti de incarcarea cu 50 m.c. apa ceea ce ar insemna in jur de 150 lei (apa si-a schimbat pretul in 5 ani). Apoi 1-2 persoane pentru cateva luni iar poate fi o suma de 10 lei/luna si in 9 luni ar insemna maxim 100 lei. In total contestati, de exemplu 250 lei, ceea ce poate scoate in evidenta si expertul. Si chiar daca ar fi o suma dubla parca tot nu ar fi economic sa platiti o expertiza ce costa sigur mai mult.
Faceti-va cateva calcule si poate opriti aici procesul daca va avantajeaza.