avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Persoane trecute in plus la plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Persoane trecute in plus la plata intretinerii

Buna ziua.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie. In anul 2007 am plecat din tara cu sotia si am revenit in 2011 in luna septembrie. In anul 2007 am solicitat in scris asociatiei de locatari ca la adresa apartamantului nu va mai locui nimeni pe termen nedeterminat. Cererea a fost facuta de mana si singurul exemplar a ramas la ei. Asociatia s-a conformat cererii si au fost inregistrate 0 (zero) persoane.
Dupa ce am revenit in tara, am avut neplacerea de a fi actionat in judecata cu obiectul cauzei:pretentii si materia juridica:civil pentru plata a unor restante de 1700 RON si a 1500 RON penalizari.
Am efectuat o vizita la asociatie si am solicitat lamuriri. Acestia mi-au spus ca din informatiile pe care le detin acestia, apartamentul a fost inchiriat, prin urmare sumele sunt justificate. La studierea dosarului am constata cu stupoare ca au fost trecute la intretinere pentru circa 9 luni (dar nu continuu - ci cu pauze de cateva luni) 2 persoane sau 1 persoana. Mai figureaza un consum imens de apa rece: circa 50 (cincizeci) metri cubi. Posed centrala proprie si am apometre.
In apartament nu a locuit nimeni.
Apometrele indica un consum cu 5 (cinci) metri cubi mai mult decat cel din 2007, un consum pasiv rezultat in urma fisurarii unui racord, ceea ce a dus la inundarea apartamentului de sub apartament (am suportat cheltuielile de renovare a vecinului - i-am trimis banii printr-o cunostinta; vecinul a cerut 700 RON; m-am conformat).
Practic ma vad in situatia de a achita niste sume de bani pe niste consumuri neefectuate. Am achitat deja 1200 RON. Sunt de acord cu plata restantelor si penalizarilor calculate, dar, doar pentru cheltuieli comune reale, insa nu pentru niste consumuri fictive.
Am luat legatura cu un avocat si mi-a spus ca in lipsa unei copii dupa cererea din 2007, sunt la discretia asociatiei de locatari. Acestia din urma mi-au spus ca nu au obligatia sa tina cererea atata timp.
Efectiv, ce dovezi se pot depune in instanta, sau cum se procedeaza intr-o asemenea situatie ? Poate fi fisa de citire a apometrelor o proba ? Aceasta a fost semnata in 2007 de contabilul de la asociatie, din care reiese ca timp de 2 luni au fost 0 persoane in apartament, deci 0 consum.
Din fisele asociatiei reiese clar dinamica ocuparii cu locatari ai apartamentului: 3 luni nelocuite, 2 locuite, 7 nelocuite etc.
Asociatia vine cu acte care, consider eu, cantaresc foarte mult. Pot fi chemati martori (vecini) care sa demonstreze contrariul ? Adica faptul ca la adresa mentionata nu a locuit nimeni mai bine de 4 ani ?
Momentan nu locuiesc la adresa unde este situat apartamentul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:10, 13 Noiembrie 2011
La asociatie ma confrunt si eu cu asemenea situatii - fiind in postura de administrator.
Haideti sa luam pe rand lucrurile:
1. Nici la noi nu este obiceiul intocmirii in dublu exemplar a cerereilor/notificarilor privind scaderea nr. de persoane, insa noi avem un registru de evidenta a corespondentei intrari / iesiri, astfel incat documentul primeste un nr. de intrare comunicat proprietaruli pe un mic bonulet; cererile de scadere se pastreaza in evidenta asociatiei si 3 ani, tocmai pentru a evita situatii din cele descrise;
2. Cand ”Asociatia” (de fapt com. executiv) constata ca desi proprietarul a intocmit cerere de scadere a nr. de persoane si de fapt acesta este locuit (observare libera, denunt vecini, etc.), acesta poate conform legii sa revina si sa restabileasca responsabil nr. corect de persoane. Acest lucru poate fi stabilit in sedinta lunara a com. ex., decizie care ar trebui sa se regaseasca in procesul-verbal al sedintei si notarea deciziei pe cerere proprietarului - eventual cu o comunicare in acest sens...
3. De obicei proprietarii aflati in situatia dvs. (plecati din tara), dau in grija locuinta unei rude, prieten, etc., avand grija sa informeze si as. prop. cu numele, adresa si nr. de telefon a acestuia; noi la as. avem chiar nr. de telefon a proprietarului aflat in stainatate;
4. Daca as. prop. v-a incarcat cu costuri nejustificate, asa cum ati explicat, desigur aceste costuri au fost scazute tocmai de la vecinii dvs. pe care doriti sa-i puneti martori. Oricum marturia acestor vecini, in cazul expus va cantari decisiv in instanta si probabil ca actiunea as. prop. va fi respinsa si cheltuielile anulate, ramanand doar costurile repartizate pe cota-parte indiviza de proprietate, eventual reparatii pe spatiile comune.
5. Desigur ca Fisa de lecturare a apometrelor aflata in posesia dvs. poate fi luata in cosderare de instanta, depinde insa ce situatii prezinta asociatia. Dvs. mai puteti solicita si situatia cartii de imobil din care va rezulta clar ca in ap. nu a mai locuit nimeni (apelati la resp. cartii de imobil - vecin cu dvs., ca martor in proces)
Succes!
Va multumesc pentru raspuns.
Sunt, totusi, nelamurit in privinta chemarii (citarii) vecinilor ca martori in proces. Avocatul cu care am luat legatura mi-a comunicat ca acum exista un nou cod civil si mi-a dat de inteles ca este dificil de chemat martori intr-un proces de acest tip.
Multumesc.

P.S. Pot solicita in instanta recalcularea restantelor si a penalitatilor pentru perioada 2007 - 2011 pentru zero persoane ? Este obligatia asociatiei sa faca acest calcul, sau trebuie sa solicit expertiza contabila (pe care, evident, va trebui sa o platesc eu) ?
Domnule, nu stiu ce sa zic. Daca s-a ajuns la proces, dvs. trebuie sa va aparati cu orice mijloace gasiti care ar fi in favoarea dvs. - cel putin asa zice legea. Daca avocatul consultat a apreciat ca proba cu martori este o proba dificila, asa o fi, dar in opinia mea este o proba de care sa va agatati pentru ca vecinul nostru drag ”vede tot”... Este f. important sa vorbiti cu vecinii de palier - pentru ca ar fi imposibil ca acestia sa nu observe ca apartamentul de care vorbiti este locuit sau nelocuit, apoi de observat opinia vecinului de la etajul inferior - si acesta ”simte” daca sus locuieste cineva sau nu. Mai puteti solicita si proba cu fisa de apometre, cu index-ul actual (in conditiile in care apometrul este sigilat de asociatie), vedeti ce v-am spus si despre cartea de imobil si responsabilul acesteea - om care este destul de vigilent cand vine vorba de trecut persoane in plus la cheltuielili scarii!
Daca totusi nu s-a ajuns in instanta, este de preferat o discutie corecta cu presedintele as. prop., poate in prezenta vecinilor, a resp. cartii de imobil. Oricum, daca vi se da castig de cauza, as. prop. va fi nevoita sa va recalculeze debitul in conditii de zero persoane, diferenta se va dirija catre ceilalti vecini, deasemeni, penalizarile se vor recalcaula.
In aceste conditii poate si dvs. trageti niste concluzii (este o experienta, nu?) pentru a nu mai repeta greselile facute, tinand cont de raspunsul meu anterior.
Va doresc o zi buna!

Daca adevarul este ca acolo nu a locuit nimeni , se poate administra proba cu martori iar martori pot fi oricine cunoaste aspectul invocat ( nu neaparat vecini).
Daca adevarul este ca acolo totusi a locuit cineva si ajungeti in instanta cu minciuni, s-ar putea sa va faceti de rusine.
In orice caz, avand un consum de 5 m cubi inregistrati de apometre si tinand cont ca se admit pierderi de max. 10 % , tot ce trebui platit la asociatie este numai 0,05 m cubi apa, adica foarte putin, desi dvs. spuneti de zeci de milioane.
Daca dvs. considerati ca aveti dreptate si trebuie actionat, o sa va recuperati toate cheltuielile de judecata.Numai sa nu umblati cu minciuni.
Incercati sa discutati cu presedintele asociatiei si, in masura posibilitatilor sa mai scada din penalizari iar dv sa platiti debitul integral. Asa cum s-a spus si mai sus daca v-ar scade din debit (cotele calculate lunar) aceste sume ar trebui recuperate de la ceilalti proprietari care unii au vandut, altii au cumparat sau au trecut pe lumea cealalta. Dar micsorarea penalizarilor nu ar duce la asemenea complicatii.

In situatia intelegerii cu asociatia, procesul inceput se termina.
Daca nu reusiti intelegerea si stingerea datoriei, in instanta precizati ca dumneavoastra contestati sumele stabilite si solicitati efectuarea unei expertize. Precizati ce anume sa stabileasca expertul pentru ca sunt ceva ani de calculat si verificat si in functie de obiectivele stabilite pentru expert, onorariul acestuia este pe masura. Onorariul pentru expertiza se stabileste de instanta si se suporta, in avans, de dumneavoastra, cel care solicitati. Acesta poate fi 500-800-1200 lei sau mai mult.
Daca expertul stabileste ca in loc de 1700 lei restante si 1500 lei penalizari, corect ar fi sa platiti, de exemplu 1500 lei restante si 1300 lei penalizari, instanta, foarte probabil ca va hotara sa achitati aceste sume plus cheltuielile de judecata efectuate de asociatie, pe langa suma achitata deja pentru expertiza.
Aceste sume le-am dat doar ca exemplu dar pot fi aproape de adevar pentru ca spuneti de incarcarea cu 50 m.c. apa ceea ce ar insemna in jur de 150 lei (apa si-a schimbat pretul in 5 ani). Apoi 1-2 persoane pentru cateva luni iar poate fi o suma de 10 lei/luna si in 9 luni ar insemna maxim 100 lei. In total contestati, de exemplu 250 lei, ceea ce poate scoate in evidenta si expertul. Si chiar daca ar fi o suma dubla parca tot nu ar fi economic sa platiti o expertiza ce costa sigur mai mult.
Faceti-va cateva calcule si poate opriti aici procesul daca va avantajeaza.

Alte discuții în legătură

Asociatiile de proprietari omideo20 omideo20 buna seara.asociatia de proprietari i-a dat in judecata pe parintii mei pentru neplata cheltuielilor de intretinere.eu locuind in Timisoara cand m-am intors mi ... (vezi toată discuția)
Achitarea pierderilor de apa iricon iricon Buna ziua, Dati-mi un sfat cu privire la achitarea pierderilor de apă de la întretinere. Suntem cinci persoane şi consumăm în fiecare lună între 10 ... (vezi toată discuția)
Doresc sa fiu ajutat cu un sfat competent abcd12 abcd12 In anul 2003 pana in anul 2004 timp de 11 luni am fost plecat din imobil in provincie,sa facut cerere de scoatere de la intretinere dar fostul presedinte nu a ... (vezi toată discuția)