avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediat fara un motiv real
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediat fara un motiv real

Buna ziua. In urma cu cateva zile am fost concediat pentru neindeplinirea sarcinilor de servici, sarcini ce constau in mentinerea si diagnosticarea unor retele de calculatoare. Motivul s-a dovedit neintemeiat si decizia luata in pripa. Firma are o situatie legala dubioasa in toate celelalte departamente, motiv pentru care, dupa acest punct culminant nu as mai dori sa lucrez. Mi s-a spus ca se fac demersurile necesare iar de la 1 Oct. voi fi liber.
Probleme:
Am fost obligat sa predau cheile de la locul de munca. Nu pot sa imi desfasor activitatea in presupusa perioada de 15 zile de preaviz. Asta inseamna ca nu-mi indeplinesc indatoririle, deci voi putea fi atacat pe acest motiv.
Nu vreau sa-mi dau demisia, asta putand insemna "acordul partilor". Ma aflu intr-o situatie in care nu voi putea lucra o perioada de timp si as dori sa beneficiez de ajutor de somaj.
Nu am primit salariul de 2 luni si risc sa nu-l mai primesc deloc. Pe cartea de munca am un minim pe economie, in realitate aveam 1500RON
Contractul meu de munca a fost completat si semnat de catre administratorul firmei in locul meu. Situatia a fost de asa natura ca n-am prea putut sa comentez pe vremea aceea.

Ce as putea face ca la 1 Oct. sa-mi primesc salariul pe ultimele doua luni (3000RON, nu doua minime), sa imi recapat cartea de munca si sa imi pot depune actele pentru somaj?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 19:36, 30 Septembrie 2008
Pentru a putea beneficia de ajutor de somaj contractul dv. de munca trebuie sa fie desfacut din motive neimputabile dv., cum ar fi necorespunderea profesionala. Nici in cazul demisiei sau al desfacerii contactului de munca prin acordul partilor nu beneficiati de o asemenea masura de protectie.
Cit priveste salariul il puteti recupera pe cale judecatproreasca dar numai cel evidentiat in contractul de munca. Va sugerez sa solicitatai mai intii firmei atunci cind va va face lichidarea plata salariului pe care il primeati de regula. La incetarea raporturilor de munca firma trebuie sa va inmineze si carnetul de munca completat corespunzator, in caz contrar va puteti adresa instantei de judecata.
Daca erati trecut cu salariul minim pe economie,inseamna ca ati figurat muncitor necalificat?Ati avut o fisa a postului in care va erau stipulate sarcinile de serviciu?Daca nu, firma nu poate demonstra ca nu v-ati indeplinit aceste sarcini deci implicit este mai greu sa va concedieze pe acest motiv.Dvs nu va dati demisia daca nu aveti motiv.Procedura de concediere implica niste pasi care trebuiesc respectati de catre angajator,in caz contrar deciziile sunt nule.Succes!
Da, am figurat ca muncitor necalificat. Fisa de post nu am avut. Practic, angajatorul nu are inca o idee despre ce sarcini trebuie indeplinite pentru a mentine in stare de functionare respectivele echipamentele.
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării activităţii. Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.
Salariaţii concediaţi pentru desfiintarea postului beneficiaza de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

De asemenea, va puteti adresa instantei sau ITM-ului in legatura cu drepturile salariale neachitate de catre angajator.
A existat o cercetare prealabila? V-a prezentat angajatorul dovezi care sa ateste necorespunderea profesionala? Daca erati angajat pe post de muncitor necalificat, acest lucru ar putea fi destul de greu de facut.
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2008
Instantlife, utilizator

Alte discuții în legătură

Trimitere in somaj dupa ccc ioana71 ioana71 Buna ziua. Am depus cerere pentru reluarea activitatii dupa concediu de crestere copii pana la 2 ani. Azi am fost la interviul programat cu domnul director. ... (vezi toată discuția)
Am dreptul legal de a intra in somaj si de a beneficia de indemnizatie? roxaalexie roxaalexie Pe 6 oct urma sa reincep serviciul,dupa perioada postnatala de 2ani. Am fost sa ma interesez de data la care urma sa ma duc acolo si mi s-a spus ca postul ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa-mi semnez demisia Niculescu C-tin Ilie Niculescu C-tin Ilie sunt electrician intr-o societate comerciala cu contract de munca nedeterminat.Am fost in concediu medical si cand m-am intors la servici angajatorul mi-a spus ... (vezi toată discuția)