avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract cu timp partial-zile CO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract cu timp partial-zile CO

O persoana angajata cu timp partial de 4h/zi, la cate zile de CO are dreptul in decursul unui an de lucru, in conditiile in care un angajat cu norma intreaga are dreptul la 21 zile CO pe an? Dupa parerea mea, logic ar fi ca are dreptul la jumatate adica la 11 zile CO. Ma gandesc ca daca o persoana a lucrat cu norma intreaga 2 luni, inseamna ca are dreptul la 4 zile de CO (platite la 8h), iar o persoana care a lucrat cu norma partiala 2 luni are dreptul la doua zile (platite la 4h). Gresesc? Unele persoane considera ca in cazul contractului cu timp partiala acele 2 zile trebuiesc platite la 8 h si nu la 4h, si atunci ar insemna ca in loc de 2 zile(platite la 4h) ar trebui trecut ori 2 zile(platite la 8h) ori 4 zile platite la 4h.
Cel mai recent răspuns: Andrei Gica , utilizator 11:28, 28 Octombrie 2011
Concediul de odihna se acorda in functie de zilele stabilite in CIM .Faptul ca salariatul are fractie de norma nu afecteaza numarul de zile acordate.
Cu alte cuvinte CO se aplica ca si unui salariat cu norma intreaga.
CO se acorda minim 20 zile.
Concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial, se acorda anual si este de minimum 20 de zile lucratoare.
 
Daca salariatul ar fi lucrat numai o zi pe saptamana s-ar fi aplicat regula proportionalitatii cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, ori salariatul lucreaza zilnic un numar de ore ceea ce ii confera dreptul de a beneficia de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza cu norma intreaga.
La contractele cu timp partial zilele de CO se acorda ca si la cei cu norma intreaga, in exemplul dvs. 21 de zile (doar ca zilele acestuia sunt de 4 ore- in cazul 1/2 norma, nu de 8 ore).
Codul muncii - Legea nr.53/2003 avea initial urmatorul articol:
ART. 140
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucrãtoare.
(2) Durata efectivã a concediului de odihna anual se stabileşte prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevãzutã în contractul individual de munca şi se acorda proporţional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic.
(3) Sãrbãtorile legale în care nu se lucreazã, precum şi zilele libere plãtite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihna anual.
(4) Durata concediului de odihna anual pentru salariaţii cu contract individual de munca cu timp parţial se acorda proporţional cu timpul efectiv lucrat.


Alineatul (4) a fost abrogat de pct. 53 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 65 din 29 iunie 2005 , publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 576 din 5 iulie 2005.

Intre timp, acest articol 140 a devenit art.145 (numai cu primele 3 alineate) prin republicarea Legii nr.53/2003 in Monitorul Oficial nr. 345 din 18.05.2011.

Va multumesc mult pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna - timp partial de munca manx manx Buna seara! Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta...Am intrebat diferite persoane si am primit raspunsuri diferite, evident! Pentru un contract cu timp ... (vezi toată discuția)
Co jumatate de norma elena_lexy elena_lexy Va rog frumos lamuriti-ma si pe mn cum e corect si legal, co ptr jumate de norma,21 /20 de zile sau jumatate adika 10 ??? va multumesc mult.... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)