avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art.55,lit.b- codul muncii ?Decizie unilaterala din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art.55,lit.b- codul muncii ?Decizie unilaterala din partea ,,Angajatorului ? ,, Cum este corect si legal ?

Art.55,lit b din codul muncii ( Acordul partilor ) La cererea angajatului - sau la cererea angajatorului ,pe aceasta obligatoriu semnarea documentului, de ambele parti: Angajat + Angajator (patron). Ce se intampla daca: Angajatorul ( patronul ) desface un contract de munca ,cu art.55,lit b. din initiativa sa ca si patron. Iar angajatul habar nu are de acest acord,de care nu a luat la cunostiinta niciodata si nu l-a semnat vreodata. In plus patronul fiind intr-o situatie delicata pus sub invinuire pentru fraude fiscale+ falsuri. Declara politiei ca el singur a luat aceasta decizie,de desfacere a contractului de munca :art.55,lit b si ca legea permite acest lucru. Tot el patronul declara politiei ca: Nu avea nevoie de acordul scris din partea angajatului pentru ai desface contract de munca confofm ,art.55,lit b- codul muncii.
Cum este legal ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:04, 14 Octombrie 2021
MAI EXACT :- Patronul a desfacut pur si simplu contractul de munca, art. 55,lit.b. Patronul intr-o declaratie data la, politie scrie ca: A desfacut contractul de munca cu art.55,lit.b - Si mai scrie clar : NU ERA NEVOIE DE ACORDUL ANGAJATULUI pentru a desface contractul de munca. Aceasta este declaratia patronului.- Atunci intreb eu d.le, andymaurul- UNDE ESTE ACORDUL PARTILOR ?
Probabil s-a referit la faptul ca nu era nevoie de acordul dvs.scris,fiind suficient cel verbal.Oricand poate reveni si completa ....Iar aceasta situatie nu este de competenta politiei.Dar,daca veti contesta aceasta decizie la tribunal ,in dovedirea celor sustinute de dvs.puteti depune copie dupa aceasta declaratie.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
andymaurul, utilizator
andymaurul
Sunt curioasa cum procedati daca de la conducere primiti astazi decizia de incetare cu art 55b a contractului individual de munca cu mentiunea ca nu este nevoie sa semnati pentru a fi de acord...si de maine sa nu mai intrati in birou.
Cum dovediti dumneavoastra ca nu ati avut un acord verbal? Spuneti concret ce faceti.
Sau nu aveti contract individual de munca? Poate aveti un altfel de contract la care nu se aplica art.55b. Nu accept sa spuneti cu martori, pentru ca in mediul privat angajatii nu depun marturie pentru colegii lor, ci pentru angajator ca sa nu fie dati si ei afara.
Astept solutii de la dumneavoastra, poate ajutam acei angajati de care profita patronii si le desface abuziv contractele adoptand interpretarea legii pe care o aveti dumneavoastra.

benga112
MAI EXACT :- Patronul a desfacut pur si simplu contractul de munca, art. 55,lit.b. Patronul intr-o declaratie data la, politie scrie ca: A desfacut contractul de munca cu art.55,lit.b - Si mai scrie clar : NU ERA NEVOIE DE ACORDUL ANGAJATULUI pentru a desface contractul de munca. Aceasta este declaratia patronului.- Atunci intreb eu d.le, andymaurul- UNDE ESTE ACORDUL PARTILOR ?

declaratia data de patronul dumneavoastra este dovada clara ca nu v-a cerut acordul pentru desfacerea cim....aveti castig de cauza in instanta in foarte surt timp (daca nu sunt mituiti judecatorii de patron X-()
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
lorelayold76, utilizator
Bună ziua am lucrat o perioada de timp și mi sa încheiat contractul de muncă cu art. 55 lit b și nu pot depune actele de somaj deși am avut perioada determinata în contract. Angajatorul mia spus ca nu a știut și dacă se mai poate face modificare de articol pentru a beneficia de dreptul de somaj. De la ajofm mi sa spus ca trebuie sa mi schimbe art.... Ce este de făcut în cazul acesta????
Da, se poate face corectie incetare contract .

In Revisal se va opera astfel:
1. Operatia de corectie incetare contract se poate face apasand butonul "Corectie" pozitionat in toolbarul din partea superioara a ecranului principal in sectiunea "Contracte" - subsectiunea "Incetare - Reactivare ":

2. Se selecteaza din lista contractul pentru care se doreste a fi corectata incetarea

3. Se modifica datele dorite si se salveaza informatiilor introduse .

Concomitent cu acesti pasi , se va anula decizia de incetare a c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. si se va emite o noua decizie in baza unui articol care va dreptul sa beneficiati de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi s-a incetat cim si mi s-au modificat clauzele contractuale fara sa stiu! ce pot face? dorudoru dorudoru Am fost anuntata de Inspectia muncii Bucuresti cum ca: din data de 15.05.2011 Mi sa desfacut contractul de munca cu : Art.55 lit. B - din codul muncii. Fara ... (vezi toată discuția)
Despre demisie ingerassweety ingerassweety In cazul in care angajatul demisioneaza, angajatorul il poate obliga sa stea in preaviz ?Daca da, cate zile ? Dar daca angajatul isi da demisia si in cerere e ... (vezi toată discuția)
Art.55,lit.b ( acordul partilor ) codul muncii- este obligatoriu ca cererea sa fie semnata de ambele parti ? sau se poate da acord verbal ! doderosandro doderosandro Situatie: si speta in litigiu... 1) .Art.55 lit.b din Codul muncii se refera la incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor. Un patron ... (vezi toată discuția)