Intampin o problema cu AFP sector 4, pe care nu am intalnit-o la alte administratii de sector.
Pe scurt, atunci cand vreau sa inregistrez o societate nou constituita in scopuri de TVA, mi se cere pe langa alte documente, cazierul fiscal al administratorului persoana fizica nerezidenta in Romania.
Atunci cand le spun ca nu le pot furniza un asemenea document, dumnealor imi cer sa inregistrez respectiva persoana in Romania pentru a avea un NIF. Imi spun ca in felul asta il pot cauta in sistem, si pot verifica daca are sau nu cazier fiscal "patat".
Conform art. 8 din OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, "persoanele fizice si juridice straine care nu sunt inregistrate fiscal in Romania si se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) nu au obligatia sa prezinte certificatul de cazier fiscal, fiind suficienta declaratia autentica pe propria raspundere a persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice, dupa caz, din care sa rezulte ca nu au datorii fiscale".
Nu stiu care e problema: sunt rau intentionate doamnele de acolo, sau e vorba de ceva ce mie imi scapa? Cei care lucreaza la organele fiscale ma disperă. Au dobandit niste automatisme, nu vor sa gandeasca, nu au nici temeiuri legale atunci cand le ceri sa ti le indice, dar iti tin afacerea in loc pentru ca asa vor ei. #-o
A mai intalnit cineva o situatie similara?
Nu este chiar atit de complicat pe cit credeti. Solicitati la politie cazier judiciar pt asociatul strain prin imputernicit.
Pentru persoanele fizice cetateni straini sau persoane juridice nerezidente
Cetăţenii străini, persoane fizice nerezidente pe teritoriul Romaniei, care doresc obţinerea certificatului de cazier judiciar în vederea înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, se pot adresa, prin împuterniciţi, unităţilor de poliţie, de la locul de domiciliu/resedinţă al împuternicitului.
Documentele necesare:
1.buletinul/cartea de identitate, care atestă locul de domiciliu/resedinţă a împuternicitului în jud. .........;
2.copie de pe actul de identitate al titularului;
3.cererea tip, completată cu datele de stare civilă ale titularului;
4.timbre fiscale în valoare de 2 lei;
5.dovada plăţii taxei de eliberare a certificatului, în valoare de 10 lei;
6.procură autentificată în condiţiile art. 31 alin. 1 si 2 din Legea nr. 290/2004 republicată, privind cazierul judiciar. Procura trebuie să fie redactată în termeni clari, din care să rezulte datele de stare civilă ale titularului si ale împuternicitului, scopul si durata mandatului. Procura notarială se va reţine în original dacă este emisă doar pentru obţinerea certificatului de cazier judiciar; în cazul în care este emisă si pentru alte scopuri, se va reţine o copie a acesteia, care se va atasa cererii depuse.
7.dosar plic
Multumesc pentru raspuns. Este corect ce ati scris dvs. mai sus.
Stiu cum se obtine cazierul fiscal pentru un strain, am obtinut si eu la fel, pentru inregistrare in ROI.
Tot nu inteleg de ce mi se cere cazierul fiscal in situatia asta, si asta numai la sectorul 4.
OMFP 1984/2011 care stabileste criteriile pt declararea ca platitor de tva, la art 3, lit b:
"b) niciunul dintre administratorii si/sau asociatii*1) persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si nici persoana impozabila insasi nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;"
Probabil ca la alte sectoare ati depus solicitari anterior intrarii in vigoare a OMFP 1984/2011.
Scuze, in postarea initiala am vorbit de cazierul juridic, aici e vorba de cel fiscal.
"pentru persoanele fizice române fara domiciliul în România si persoanele
fizice straine – actul de identitate (original si xerocopie), NIF-ul (numar de identificare fiscala
în original sau xerocopie), chitanta cu care s-a achitat taxa extrajudiciara de timbru si pasaportul în original. Solicitarea codului NIF se face de la biroul Registrul Contribuabili si Declaratii fiscale"
"pentru persoanele fizice române fara domiciliul în România si persoanele
fizice straine – actul de identitate (original si xerocopie), NIF-ul (numar de identificare fiscala
în original sau xerocopie), chitanta cu care s-a achitat taxa extrajudiciara de timbru si pasaportul în original. Solicitarea codului NIF se face de la biroul Registrul Contribuabili si Declaratii fiscale"
Exact ce spuneam, de ce sa isi obtina NIF persoana fizica straina? Acea persoana nu va obtine venituri din Romania. De unde ati luat informatiile de mai sus?
Cazier fiscal
valcris
Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu o problema: in calitate de persoana fizica, cum trebuie sa procedez pentru a obtine un cazier fiscal ? Unde trebuie ... (vezi toată discuția)