Pana la finalizarea anchetei, nu cred ca familia cumnatului poate beneficia de toate indemnizatiile pe care ar putea sa le primeasca, in urma accidentarii mortale de care vorbiti.
Insa, trebuie sa va concentrati atentia pe mai multe directii si , in functie de finalizarea tuturor anchetelor, sa urmariti incasarea urmatoarelor sume posibile:
1. sumele cuvenite in astfel de cazuri, potrivit contractului individual si colectiv de munca,
2. sumele cuvenite potrivit contractelor de asigurare de accidente -daca exista.
3. sumele cuvenite de la societatea de asigurare RCA, unde angajatorul are incheiata asigurarea de raspundere civila auto - de aici, daca veti fi atenti, familia poate primi sume substantiale, care, desi nu vor putea inlocui persoana decedata, pot face viata celor ramasi in urma, cu mai putine probleme materiale. Limita maxima de despagubire pentru persoane este in anul 2008 de 1.500.000 Euro.Desigur, suma se stabileste de la caz la caz, functie de nr. persoanelor ramase in familie, minori, etc.
Ajutorul de deces nu are nicio tangenta cu accidentul de munca sau cu ancheta ITM-ului. El se acorda in baza Legii nr.387/2007. Astfel,
Art. 15. - Cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in conditiile legii, in cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 1.550 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 775 lei.
Prin accident de munca se intelege vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca (ITM) de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate (INV) ori deces(D). (Art. 5 (g), din Legea 319/2006)
În sensul prevederilor art. 5 lit. g) din Legea 319/2006, este, de asemenea, accident de munca:
i) accidentul suferit în timpul deplasarii de la sediul persoanei juridice sau de la adresa persoanei fizice la care este incadrata victima, ori de la orice alt loc de munca organizat de acestea, la o alta persoana juridică sau fizica, pentru îndeplinirea sarcinilor de munca, pe durata normală de deplasare;