Speta: Avem doua terenuri invecinate, aflate fiecare in proprietate privata. La cladirea situata pe unul din cele doua terenuri se efectueaza lucrari de reparatii de o forma specializata, angajata de proprietarul respectiv. In timpul lucrarilor se produce un incendiu la cladire. O expertiza tehnica nu a putut stabili cauza exacta a incendiului sau cui anume apartine culpa. Tot ce se poate stabili este ca lucrarile efectuate au produs intr-o forma sau alta incendiul. In urma incendiului sunt cauzate daune la bunuri aflate pe celalalt teren, apartinand celuilat proprietar. Intrebarea se refera la raspunderea primului (doar a lui) proprietar fata de al doilea pentru pagubele produse. O raspundere pentru fapta proprie nu este data datorita lipsei culpei, nici cea a comitentului pentru prepusi (nu exista directie sau control) si nici cea a proprietarului edificului. In conditiile in care elementele constitutive ale acestor dispozitii nu sunt indeplinite (acest lucru e cert in speta, nu trebuie discutat), exista o alta dispozitie sau eventual un institut care sa permita recuperarea pagubelor produse chiar in lipsa unei culpe? Un altfel de institut a fost recunoscut de jurisprudenta germana si as dori sa stiu daca exista ceva asemanator si in dreptul roman.
eu cred ca exista culpa, chiar daca expertiza nu a stabilit cauza exacta, fie nu a fost corect efectuata, fie partinitor efectuata, ati avut si expert angajat de dvs.?
incendiul trebuie sa se fi produs din neglijenta cuiva, probabil a celui care efectua lucrarile
cred ca proprietarul a avut obligatia sau chiar si numai minima diligenta se impunea de a contracta asigurare contra incendiilor pentru executia lucrarii, cu despagubirea oricaror daune produse de incendii, adica a dvs.
daca nu a facut asigurare , in opinia mea constituie culpa
oricum trebuie sa raspunda civil proprietarul vecinul dvs.
Asigurare imobil
agnes1999
Proprietarul incheie o asigurare pentru imobilul in care se afla si un chirias. Daca daunele sunt produse de chirias, (din greseala da foc la cladire, de ... (vezi toată discuția)