avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la compensatie in lipsa unei culpe
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la compensatie in lipsa unei culpe

Buna seara,

Speta: Avem doua terenuri invecinate, aflate fiecare in proprietate privata. La cladirea situata pe unul din cele doua terenuri se efectueaza lucrari de reparatii de o forma specializata, angajata de proprietarul respectiv. In timpul lucrarilor se produce un incendiu la cladire. O expertiza tehnica nu a putut stabili cauza exacta a incendiului sau cui anume apartine culpa. Tot ce se poate stabili este ca lucrarile efectuate au produs intr-o forma sau alta incendiul. In urma incendiului sunt cauzate daune la bunuri aflate pe celalalt teren, apartinand celuilat proprietar. Intrebarea se refera la raspunderea primului (doar a lui) proprietar fata de al doilea pentru pagubele produse. O raspundere pentru fapta proprie nu este data datorita lipsei culpei, nici cea a comitentului pentru prepusi (nu exista directie sau control) si nici cea a proprietarului edificului. In conditiile in care elementele constitutive ale acestor dispozitii nu sunt indeplinite (acest lucru e cert in speta, nu trebuie discutat), exista o alta dispozitie sau eventual un institut care sa permita recuperarea pagubelor produse chiar in lipsa unei culpe? Un altfel de institut a fost recunoscut de jurisprudenta germana si as dori sa stiu daca exista ceva asemanator si in dreptul roman.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 10:08, 30 Octombrie 2011
eu cred ca exista culpa, chiar daca expertiza nu a stabilit cauza exacta, fie nu a fost corect efectuata, fie partinitor efectuata, ati avut si expert angajat de dvs.?
incendiul trebuie sa se fi produs din neglijenta cuiva, probabil a celui care efectua lucrarile
cred ca proprietarul a avut obligatia sau chiar si numai minima diligenta se impunea de a contracta asigurare contra incendiilor pentru executia lucrarii, cu despagubirea oricaror daune produse de incendii, adica a dvs.
daca nu a facut asigurare , in opinia mea constituie culpa
oricum trebuie sa raspunda civil proprietarul vecinul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare imobil agnes1999 agnes1999 Proprietarul incheie o asigurare pentru imobilul in care se afla si un chirias. Daca daunele sunt produse de chirias, (din greseala da foc la cladire, de ... (vezi toată discuția)
Masina incendiata elenamuscalu elenamuscalu ce este de facut in cazul in care masina a fost gasita incendiata in parcare? (vezi toată discuția)
Plângere penală, pretenții de despăgubire în urma unui incendiu. cum trebuie să procedeze persoana reclamată? criss_t_2002 criss_t_2002 Buna ziua! A fost un incendiu in apartamentul personal, iar un apartament vecin a fost afectat usor. Pagube au fost la geamul termopan (3 m2) si cateva ... (vezi toată discuția)