avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere penală, pretenții de despăgubire în urma ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere penală, pretenții de despăgubire în urma unui incendiu. Cum trebuie să procedeze persoana reclamată?

Buna ziua!
A fost un incendiu in apartamentul personal, iar un apartament vecin a fost afectat usor. Pagube au fost la geamul termopan (3 m2) si cateva unelte de pescuit, iar in rest a intrat fumul si mirosul in partamentul vecin. Au trebuit spalate lucrurile din acele camere si zugravite camerele. Pretentia este de 10.000 ron pentru lucrari (fara nici un fel de deviz, doar chitanta de mana). Vecinul a amenintat ca depune plangere la politie ca tot apartamentul (unde a fost incendiu) a fie pus sub sechestru, chiar dupa o zi de la producere tragediei. Mentionez ca victima incendiului, propietarul apartamentului unde a avut loc incendiul era in coma la spital cu sanse foarte mici de supravietuire. In cele din urma victima si-a revenit si atunci i s-au pretins banii pentru retragerea reclamatiei de la politie. Pentru ca victima a vrut a stinga acest conflict, a hotrat sa ii plateasca imediat o parte din paguba pricinuita. A reusit sa stranga 6000 ron si s-a prezentat la notar pentru legalizarea chitantei de plata a unei parti din despagubire. Notarul a refuzat aceasta procedura pentru ca este ilegala. S-a aflat ca la politie este in desfasurare o ancheta cu privire la incendiu, iar inca doi vecini erau mentionati. Plangerea a fost facuta de Pompieri (din cate am inteles) pentru ca asa e procedura (autosesizare). Ceilalti doi vecini nu au manifestat nici o pretentie pana in prezent. Vecinul cu reclamatia tot insista sa primeasca banii acum, desi conflictul nu se poate stinge chiar daca isi retrage reclamatia (penala) pentru ca exista deja reclamatie facuta si in numele lui de catre Pompieri. Victima incediului doreste sa fie de buna credinta si sa plateasca pagubele pricinuite de catre incendiul ce s-a produs fara vina sa. Vrem sa stim ce se poate face pentru a se termina echitabil.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: criss_t_2002 , utilizator 15:31, 13 Februarie 2018
Dupa parerea mea, ar trebui sa asteptati finalizarea anchetei, in conditiile in care se analizeaza evenimentul si modul cum au fost afectate apartamentele vecine (inclusiv a vecinului care doreste plata imediat). Ar trebui sa se efectueze o expertiza tehnica judiciara in specializarea psi (la solicitarea politiei) pentru stabilirea cauzelor incendiului.
Pagubele pot fi stabilite pe cale amiabila/ prin mediere/ daca se ajunge in instanta in baza unor expertize tehnice judiciare in specializarea ctii. plus contabila. Pentru evaluare pagube pot fi utilizate facturi/ chitante, etc. daca deja s-au facut remedieri in apartamentele afectate de incendiu.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
criss_t_2002, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incendiu, se știe motivul, se știe persoana responsabilă, ce fac cu asta ? Mihai Faur Mihai Faur Cum ar trebui să acționez ? Azi dimineață a fost un incendiu în blocul în care locuiesc. A ars tot acoperișul blocului care ține de scara mea. ... (vezi toată discuția)
Despagubire in caz de incendiu Camelia-Anca Camelia-Anca Buna ziua, Casa vecinilor a luat foc,in urma incediului a fost afectata si casa mea.In actiunea de stingere a incendiului mi-au fost sparte usile de la casa ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii impotriva pompierilor? maximoreyes maximoreyes As putea formula o actiune in pretentii impotriva detasamentului de pompieri care a ajuns la locul incendiului intr-un timp nejustificat de lung iar prin ... (vezi toată discuția)