avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartament in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartament in indiviziune

Situatia este urmatoarea: eu si fratele meu mostenim in indiviziune un apartament cumparat acum 10 ani de tatal nostru. La sfarsitul Certificatului de mostenitor cu partaj succesoral, scrie ca fiecare suntem obligati sa facem demersurile necesare pentru inscrierea pe rolul Adm Finaciare (am facut-o) si pentru intabularea in Cartea Funciara a bunurilor imobile mostenite (apartamentul este unul dintre aceste bunuri).

Nu inteleg de ce se cere ca intabularea apartamentului sa o facem noi? Cand sotul meu a mostenit de la parinti casa, la succesiune, notarul a facut toate demersurile pentru intabulare.

De altfel, art. 54 din Legea nr.7 / 1996 spune: " (1) notarul public care a întocmit un act prin care se transmite, se modifică, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar este obligat să ceară, din oficiu, înscrierea în cartea funciară (adica intabularea). În acest scop, va trimite cererea de înscriere a actului respectiv, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu a doua zi, la biroul teritorial în a cărui rază de activitate se află imobilul. Despre exercitarea acestei obligaţii se va face menţiune expresă în cuprinsul actului sau, după caz, al certificatului de moştenitor. Menţiunea se va face în cazul în care pentru bunurile din masa succesorală s-a deschis carte funciară sau există documentaţie cadastrală."

Mentionez ca la dezbaterea succesiunii, am prezentat urmatoarele acte ale apartamentului: contr de vanzare-cumparare prin care a obtinut tatal nostru ap., incheierea de intabulare pe numele tatlui, memoriul tehnic, planul de amplasament si plan cu releveul (toate de la cumpararea ap de catre el).

Este cumva o greseala de redactare in certificatul de mostenitor sau este intr-adevar obligatia noastra sa facem intabularea. Sunt confuza pentru ca eu stiam ca este obligatia notarului.

Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 18:32, 18 Noiembrie 2011
Surprize si iar surprize!!! Aflu de la notarul respectiv ca noi trebuia sa facem intabularea apartamentului dupa dezbaterea succesiunii si primirea certificatului de mostenitor!

Nu mai inteleg nimic din legile astea. Fiecare notar face dupa cum crede? Sunt consternata!
Mai am cateva intrebari, pentru ca e prima data cand ma vad pusa intr-o astfel de situatie. Cine poate face intabularea in locul meu, in afara de frate, care este cu handicap. Notarul, alta persoana prin procura sau un autorizat pentru cadastru si intabulare? Care varianta ar fi mai putin costisitoare? Daca ma deplasez eu in localitatea unde se afla imobilul tot ma costa si am inteles ca dureaza ceva timp. Dupa intabulare, trebuie sa primesc vreun act de la Oficiu de Cadastru?
Puteti imputernici pe cineva sa se ocupe de intabularea dreptului de proprietate rezultat din certificatul de mostenitor. Va puteti ocupa si dvs. personal.
Cea mai ieftina varianta ar fi cea in care va ocupati personal, intrucat daca apelati la o alta persoana va trebui sa o platiti.
Cred ca stiu de ce notarul nu a facut intabularea : nu cumva biroul notarial este in alta localitate decat cartea funciara?
In urma intabularii veti primi o incheiere de intabulare.
Biroul notarial este in aceeasi localitate cu Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara al localitatii respective. La acest birou am facut dezbaterea succesiunii intrucat tatal meu a locuit in apartamentul situat in aceeasi localitate. Apartamentul este in indiviziune cu fratele meu.

In masa succesorala mai exista un apartament in alta localitate, dar acesta a revenit fratelui integral, eu avand doar drept de uzufruct.
Atunci chiar nu inteleg de ce nu s-a ocupat notarul de intabulare. Contactati-l telefonic si rugati-l sa o faca. Probabail va solicita sa-i platiti niste bani in plus,pe care îi puteți trimite prin ordin de plata sau mandat postal. Cred ca aceasta ar fi varianta cea mai ieftina pentru dvs.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! am facut succesiunea partiala pentru un apartament ... cprn1992 cprn1992 Buna ziua ! Am facut succesiunea partiala pentru un apartament care a apartinut mamei. Mai am niste terenuri si o casa, in alt judet, tot pe numele mamei, pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire raisapop raisapop Buna ziua, Tatal meu s-a recasatorit si a avut un fiu cu a doua sotie. Am aflat acum ca a decedat acum 2 ani. 1. As dori sa stiu cum pot afla daca s-a facut ... (vezi toată discuția)
Intabulare Flo Rin Flo Rin Buna ziua , am o neclaritate privind o modalitate de intabulare Dupa incheierea unei succesiuni , si obtinerea certificatului de mostenitor , intabularea ... (vezi toată discuția)