avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare intre rude de grad I-II
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare intre rude de grad I-II

Buna seara! As dori sa alfu daca exista vreo scutire de impozit ( sau impozit mai mic ) la vanzarea unui apartament intre rudele de gradul I si II. Parintii si fratele vor sa faca un contract de vanzare-cumparare pe apartamentul lor ( excluzand act de donatie ) si precizez ca in aceasta tranzactie nu se "manevreaza" nicio suma de bani, parintii si fratele oferindu-si apartamentul gratis.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:28, 29 Octombrie 2011
Da, vorbim de o donatie simulata. Se impoziteaza ca si in celelalte cazuri.
impozitul in acest caz se calculeaza la valoarea declarata de parti si nu la cel de catalog...
Multumesc mult pentru raspuns! Deci inteleg ca este perfect legal si nu voi intampina probleme la notar cand voi incerca sa fac acest lucru....exista cumva vreo reglementare 'legala' in acest sens?

O seara placuta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
carmen-rodica, utilizator
Legal nu prea este. Se cam loveste de nulitate daca se constata de instanta ca nu sa platit pretul.

Art. 1664 Cod Civil
(1) Vânzarea este anulabilă atunci când prețul este stabilit fără intenția de a fi plătit
(2) De asemenea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabilă când prețul este într-atât de disproporționat față de valoarea bunului, încât este evident că părțile nu au dorit să consimtă la o vânzare.
Va multumesc pentru raspuns! Dar de ce spuneti ca este o 'donatie' simulata? In mod normal, eu pot sa vand fratelui meu orice la un pret onorific...nu cred ca cineva gaseste ca este ilegal...sau inselaciune, intrucat nimeni nu este pagubit.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament intre rude de gradul i m_george m_george Buna ziua! As dori sa alfu daca exista vreo scutire de impozit ( sau impozit mai mic ) la vanzarea unui apartament intre rudele de gradul I. Parintii mei vor ... (vezi toată discuția)
Ce fel de actiune? irbo irbo buna ziua. am urmatoarea problema si as avea nevoie de cateva idei daca se poate. este vorba de un partaj urmare divortului. bun de partajat un imobil plus ... (vezi toată discuția)
Contract v/c parinte-fiu valeriaa valeriaa Buna ziua. Am doi copii majori. Eu si sotul meu dorim sa-i lasam unuia o casa la tara si celuilalt un apartament de 4 ori mai scump. Cum trebuie sa procedam ... (vezi toată discuția)