avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... leasing, credite inaintea casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

leasing, credite inaintea casatoriei

In cazul in care mi-am achizitionat o masina in leasing inaintea casatoriei, este posibil ca dupa casatorie sa devina bun comun?asta in cazul in care ma casatoresc dupa 2 luni de la semnarea contractului de leasing?
Viitorul meu sot a avut un credit ipotecar pt un apartament. Am decis sa ne casatorim, insa, nu inteleg din ce motiv, si-a achitat creditul ipotecar printr-un credit personal(desi nu era avantajos deloc), in asa fel incat a devenit proprietarul apartamentului inainte de casatorie. Eu voi plati timp de zece ani creditul de nevoi personale. Credeti ca daca avea creditul ipotecar si nu era inca proprietar cu drept deplin ( imobilul fiind al bancii) as fi avut si eu dreptul la apartament dupa ce ne casatoream?
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 20:41, 23 Septembrie 2008
raluka a scris:

Credeti ca daca avea creditul ipotecar si nu era inca proprietar cu drept deplin ( imobilul fiind al bancii) as fi avut si eu dreptul la apartament dupa ce ne casatoream?


Apartamentul în cauză nu era al băncii. Banca era doar titularul unui drept de ipotecă instituit pentru garantarea creditului.

În privinţa naturii de bun comun sau bun propriu a unui apartament dobîndit în condiţiile pe care le-aţi evocat (deci dacă nu ar fi rambursat creditul înainte de căsătorie), s-au susţinut două opinii.
Covîrşitor majoritară, după ştiinţa mea, este opinia potrivit căreia apartamentul astfel cumpărat este bun propriu al soţului care a încheiat contractul de vînzare-cumpărare, devenind proprietar de la data încheierii contractului, anterior încheierii căsătoriei. Celălalt soţ, care după încheierea căsătoriei a contribuit şi el la achitarea restului de preţ, va avea doar un drept de creanţă asupra soţului proprietar, în limita părţii din preţ achitate.

Contractul de leasing nu v-a transmis dreptul de proprietate asupra autoturismului, ci doar un drept de folosinţă împreună cu dreptul de a vă exercita opţiunea privind cumpărarea autoturismului în condiţiile stabilite în contract. Nefiind proprietar înainte de căsătorie, nu cred că veţi putea invoca natura de bun propriu a autoturismului.

Liviu S.Bordaş

Codul Familiei Sectiunea II - Drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor
Art. 29
Sotii sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casniciei.
Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
Art. 31
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
e) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de investitii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Art. 32
Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile lor comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate publica, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.
Art. 33
Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti.
Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impartirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale.
In acest din urma caz, bunurile atribuite prin impartire fiecarui sot devin proprii.
Art. 34
Creditorii vor putea urmari si bunurile proprii ale sotilor, insa numai dupa urmarirea bunurilor comune.
Art. 35
Sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
Oricare dintre soti, exercitand singur aceste drepturi este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot. Cu toate acestea, nici unul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamantul celuilalt sot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele casatoriei flaviusnet flaviusnet am de terminat un proiect de licenta si ma gandeam ca ajutorul vostru mi-ar fi extrem de util.ce imi propuneti sa introduc la concluzii pe tema aratata ? ... (vezi toată discuția)
Informatie melchior melchior exista separatia bunurilor in casnicie in Romania? care estev regimul bunurilor proprii si acelor dobandite in timpul casniciei, va rog sa-mi indicati si mie ... (vezi toată discuția)
Contract prenuptial amuliu amuliu Buna ziua. Ma voi casatori peste cateva luni. Eu am un apartament luat prin credit ipotecar, viitorul sot are casa, bani si masini , dar toate bunurile sunt ... (vezi toată discuția)