raluka a scris:
Credeti ca daca avea creditul ipotecar si nu era inca proprietar cu drept deplin ( imobilul fiind al bancii) as fi avut si eu dreptul la apartament dupa ce ne casatoream?
Apartamentul în cauză nu era al băncii. Banca era doar titularul unui drept de ipotecă instituit pentru garantarea creditului.
În privinţa naturii de bun comun sau bun propriu a unui apartament dobîndit în condiţiile pe care le-aţi evocat (deci dacă nu ar fi rambursat creditul înainte de căsătorie), s-au susţinut două opinii.
Covîrşitor majoritară, după ştiinţa mea, este opinia potrivit căreia apartamentul astfel cumpărat este bun propriu al soţului care a încheiat contractul de vînzare-cumpărare, devenind proprietar de la data încheierii contractului, anterior încheierii căsătoriei. Celălalt soţ, care după încheierea căsătoriei a contribuit şi el la achitarea restului de preţ, va avea doar un drept de creanţă asupra soţului proprietar, în limita părţii din preţ achitate.
Contractul de leasing nu v-a transmis dreptul de proprietate asupra autoturismului, ci doar un drept de folosinţă împreună cu dreptul de a vă exercita opţiunea privind cumpărarea autoturismului în condiţiile stabilite în contract. Nefiind proprietar înainte de căsătorie, nu cred că veţi putea invoca natura de bun propriu a autoturismului.
Liviu S.Bordaş