avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... efectele casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

efectele casatoriei

am de terminat un proiect de licenta si ma gandeam ca ajutorul vostru mi-ar fi extrem de util.ce imi propuneti sa introduc la concluzii pe tema aratata ? exclus referiri la proiectul de cod civil,pt ca ca am atacat deja subiectul.multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 00:41, 3 Februarie 2007
Un alt efect al casatoriei il reprezinta faptul ca soti isi datoreaza intretinere. Atentie cu cine ...
si eu am de terminat un proiect de licenta, numai ca la mine este pe procedura divortului. vrei sa-mi spui unde pot gasi proiectul noului cod civil? multumesc.
ps: poate dupa licenta facem o afacere: tu ii faci sa se casatoreasca, iar eu ii divortzez :)
Efectele casatoriei

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PERSONALE ALE SOTILOR
Art. 25. - Barbatul si femeia au drepturi si obligatii egale in casatorie.
Art. 26. - Sotii hotarasc de comun acord in tot ce priveste casatoria.
Art. 27. - La incheierea casatoriei, viitorii soti vor declara, in fata delegatului de stare civila7, numele pe care s-au invoit sa-l poarte in casatorie.
Sotii pot sa-si pastreze numele lor dinaintea casatoriei, sa ia numele unuia sau altuia dintre ei sau numele lor reunite.
Art. 28. - Sotii sunt obligati sa poarte in timpul casatoriei numele comun declarat. Daca sotii s-au invoit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat la incheierea casatoriei potrivit dispozitiilor Art. 27 din codul de fata, fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume, pe cale administrativa, decat cu consimtamantul celuilalt sot.

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PATRIMONIALE ALE SOTILOR
Art. 29 - Sotii sunt obligati sa contribuie, in raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casniciei.
Art. 30 - Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Orice conventie contrara este nula. Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
Art. 31 - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii sau inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
Art. 32 - Sotii raspund cu bunurile comune pentru:
a) cheltuielile facute cu administrarea oricaruia dintre bunurile comune;
b) obligatiile ce au contractat impreuna;
c) obligatiile contractate de fiecare dintre soti pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin insusirea de catre unul dintre soti a unor bunuri proprietate publica, daca prin aceasta au sporit bunurile comune ale sotilor.
Art. 33 - Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti.
Cu toate acestea, dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor, creditorul sau personal poate cere impartirea bunurilor comune, insa numai in masura necesara pentru acoperirea creantei sale. In acest din urma caz, bunurile atribuite prin impartire fiecarui sot devin proprii.
Art. 34 - Sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
Oricare dintre soti, exercitand singur aceste drepturi, este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot. Cu toate acestea, nici unul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune daca nu are consimtamantul expres al celuilalt sot.
Art. 36. - La desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti, potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
Pentru motive temeinice, bunurile comune, in intregime sau numai o parte dintre ele, se pot imparti prin hotarare judecatoreasca si in timpul casatoriei. Bunurile neampartite, precum si cele ce se vor dobandi ulterior, sunt bunuri comune.
De mare ajutor textele...
De unde sunt textele - Codul familiei?
Si ... de ce?!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing, credite inaintea casatoriei raluka raluka In cazul in care mi-am achizitionat o masina in leasing inaintea casatoriei, este posibil ca dupa casatorie sa devina bun comun?asta in cazul in care ma ... (vezi toată discuția)
Informatie melchior melchior exista separatia bunurilor in casnicie in Romania? care estev regimul bunurilor proprii si acelor dobandite in timpul casniciei, va rog sa-mi indicati si mie ... (vezi toată discuția)
Numele dupa casatorie adinaciurez adinaciurez se poate ca dupa casatorie sotia sa ramana cu numele de fata dar sa ia si numele sotului, in schimb sotul sa ramana decat cu numele lui???????????? daca se ... (vezi toată discuția)