avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Buna ziua,

Ca raspuns pentru problema pe care am sa o expun mai jos , rog din suflet parerea unui consultan juridic. Multumesc !

Provin dintr-o familie cu patru copii la care, dupa moartea parintilor ,ca urmare a dezbaterii taxei de succesiune , ne-a revenit fiecaruia partea de mostenire la care s-a convenit de comun acord intre 3 dintre frati , cel de al 4-lea neparticipand la dezbaterea taxei de succesiune in urma careia hotararea de partaj stabilita a ramas definitiva si irevocabila.
La aproximativ un an de la dezbaterea taxei de succesiune , din suprafata arabila care mi-a revenit de drept , am vrut sa vand o parte si s-a constatat ca partea aceasta figura deja vanduta de cel de al 4-lea frate cu mult timp inainte de dezbaterea taxei.Cel care a cumparat la acea vreme acest pamant , acum refuza sa mi-o restituie motivand ca el a cumparat acest pamant legal avand hotarare judecatoreasca prin care se confirma acest lucru , dar pe care refuza sa mi-o arate.
Cum pot sa rezolv aceasta problema pe cale juridica?

Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: Ghita Carmen , Avocat 12:42, 13 Noiembrie 2011
Intr-adevar o problema destul de complexa... ma intreb, cum a putut vinde cel de-al 4 lea frate ceva ce nu avea inca!

Va trebui sa va judecati cu cel ce pretinde ca este acum proprietar.
Nelamurirea mea cea mai mare este cum o instanta a dat "unda verde" vanzarii unui teren care la vremea aceea era cuprins in titlul de proprietate al mamei (deja decedate) si nu avusese loc taxa de succesiune.
Sunt "sanse" sa nu mai pot intra in posesia acestui pamant in urma judecatii cu noul proprietar?

Multumesc!
Dupa parerea mea nu impotriva actualului proprietar trebuie sa va indreptati, ci impotriva fratelui cu o actiune intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza. Impotriva posesorului bunului, cunoscand jurisprudenta, nu veti avea castig de cauza.
Instanta a dat unda verde pentru ca fratele era mostenitor aparent. Eventualele conflicte dintre frati nu interesa atunci instanta,din moment ce nu erati intervenienti.
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Consider ca ar trebui sa va indreptati impotriva pretinsului proprietar
Puteti face pentru inceput o plangere penala impotriva acestuia pentru tulburare de posesie, dvs avand act de proprietate asupra terenului. O puteti depune la politie in raza teritoriala unde se afla terenul. Ati aflat de aceasta situatie cand ati fost la OCPI- cartea funciara?
Sau despre vanzare ati aflat de la pretinsul proprietar?
Ceva nu suna...bine:
- Un act de vanzare cumparare se intocmeste la...notar. Cu ce ocazie a aparut instanta ??
- Daca sunteti 4 frati si la succesiune ati participat 3, rezulta ca al 4-lea a refuzat succesiunea in favoarea celorlalti ?
Oricum, deschideti actiune pentru tulburare de posesie si..lucrurile se vor clarifica. Succes.

Alte discuții în legătură

Anulare hotarare care tine loc de act autentic dandanaua dandanaua Doi frati nu au dezbatut succesiunea tatalui lor. Unul dintre ei incheie un inscris sub semnatura privata cu un cetatean prin care ii vinde acestuia tot ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate pamant extravilan,titularu decedat simpatyk simpatyk Buna Ziua Este vorba de Titlul de proprietate al bunicului meu care este decedat de 15 ani. Cat a trait a dat cate 1 hectar de pamant la fiecare copil sa ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un apartament DRAGUS.FLORIN@YAHOO.COM DRAGUS.FLORIN@YAHOO.COM Am cumparat un apartament anul trecut, iar acum a aparut sora fostului proprietar care sustine ca este si ea mostenitoare la acest apartament si ca fratele ei ... (vezi toată discuția)