avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Buna ziua,

Ca raspuns pentru problema pe care am sa o expun mai jos , rog din suflet parerea unui consultan juridic. Multumesc !

Provin dintr-o familie cu patru copii la care, dupa moartea parintilor ,ca urmare a dezbaterii taxei de succesiune , ne-a revenit fiecaruia partea de mostenire la care s-a convenit de comun acord intre 3 dintre frati , cel de al 4-lea neparticipand la dezbaterea taxei de succesiune in urma careia hotararea de partaj stabilita a ramas definitiva si irevocabila.
La aproximativ un an de la dezbaterea taxei de succesiune , din suprafata arabila care mi-a revenit de drept , am vrut sa vand o parte si s-a constatat ca partea aceasta figura deja vanduta de cel de al 4-lea frate cu mult timp inainte de dezbaterea taxei.Cel care a cumparat la acea vreme acest pamant , acum refuza sa mi-o restituie motivand ca el a cumparat acest pamant legal avand hotarare judecatoreasca prin care se confirma acest lucru , dar pe care refuza sa mi-o arate.
Cum pot sa rezolv aceasta problema pe cale juridica?

Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: Ghita Carmen , Avocat 12:42, 13 Noiembrie 2011
Va recomand sa identificati actul in baza caruia s-a facut transferul titlului de proprietate si sa atacati acel act. Se poate identifica actul prin vizualizarea cartii funciare corespunzatoare terenului dvs. Deocamdata nu aveti de ce sa va indreptati impotriva cumparatorului deoarece acestea se prezuma ca este de buna credinta. Comunicati-ne cum ati constatat ca terenul in cauza era vandut deja de cel de-al patrulea frate ....
Fratele care a fost deposedat de teren este in posesia unui act de proprietate constand dintr-o hotarare definitiva si irevocabila, in cuprinsul careia se arata loturile partajate.
Deci ca sa fi existat un act valabil de instrainare inainte sau dupa acest moment, act care sa il aiba ca vanzator pe fratele care nu a participat la proces este imposibil.
Parerea mea este ca e vorba de un act sub semnatura privata emanand de la un neproprietar. Ceea ce face sa concluzionam ca vorbim de un neproprietar care a vandut prin act sub semnatura privata, si atunci vorbim de nulitatea absoluta a actului. Sigur ca e un posibil scenariu relativ la datele avute.

Deci ce relevanta are buna credinta? Si fratele care s-a trezit deposedat de teren e de buna credinta.
Oricum este necesar sa avem mai multe detalii, de exemplu:
de ce nu a participat la dezbaterea succesiunii fratele al patrulea?
Dreptul de proprietate a fost intabulat ?

Consider ca politia, sesizata prin plangerea penala- cercetand actele respective va putea sa desluseasca incurcatura.
Buna credinta se prezuma, eu ca si cumparator nu sunt obligat sa fac dovada ca am cumparat de la un neproprietar. Este drept ca in conditiile actuale recomand oricarui cumparator de imobil sa nu plateasca pretul pana nu este convins cu documente legale ca cumpara de la adevaratul proprietar, insa aceasta convingere se poate infrange prin prezentarea unor documente nu tocmai legale.
Este posibil ca al patrulea frate sa fi renuntat tacit la succesiune din moment ce nu a participat la dezbaterea ei...
Din nou fac trimitere la a se verifica in evidentele legale (CF) cine este posesorul de drept al terenului, cine este inscris in CF si in baza carui act a fost inscris.
Eu personal as face plangere pentru tulburare de posesie, urmand ca posesorul in fapt al terenului sa cheme in raspundere alaturi el pe cel de la care a cumparat terenul, adica pe al patrulea frate.
Buna credinta nu il pune la adapost pe cumparator de o eventuala deposedare.
In materia transmiterii drepturilor de proprietate conteaza printre altele forma actului de dispozitie, deci eu consider ca daca asa-zisa vanzare nu a respectat forma autentica ,ad validitatem, vanzarea este nula.
Sa o luam altfel:
Sa presupunem ca fratele care a vandut se considera in situatia co-proprietarului care a vandut inaintea partajului, el presupunem ca a vandut dupa ce a murit antecesorul sau dar inainte de partaj.. Doctrina spune ca soarta vanzarii depinde de cum imobilul ajunge in lotul fratelui respectiv sau nu, consolidandu-se sau nu. Doar ca fratele vanzator nu a participat la dezbaterea succesorala, a renuntat la succesiune, nu stim situatia.Deci vanzarea facuta de el nu poate nici asa sa aiba valabilitate. Deci oricum o judecam, nici actul nu este autentic, nici fratele nu s-a dovedit a fi succesor in drepturile parintelui, nu stim exact ce s-a intamplat.
De aceea sustineam sa se faca o plangere penala, demersurile autoritatilor in acest caz fiind mai energice decat propriile demersuri. Persona care pretinde ca e proprietarul va trebui sa faca dovada, sa aduca actul de proprietate sa explice ce s-a intamplat.
Cred ca cel mai probabil nu este intabulat terenul, caci altfel lucrurile erau clare.
La tara proprietarii de obicei nu au terenurile intabulate pentru ca in general pretul terenului nu este asa ridicat iar costurile de intabulare rellativ mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare hotarare care tine loc de act autentic dandanaua dandanaua Doi frati nu au dezbatut succesiunea tatalui lor. Unul dintre ei incheie un inscris sub semnatura privata cu un cetatean prin care ii vinde acestuia tot ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate pamant extravilan,titularu decedat simpatyk simpatyk Buna Ziua Este vorba de Titlul de proprietate al bunicului meu care este decedat de 15 ani. Cat a trait a dat cate 1 hectar de pamant la fiecare copil sa ... (vezi toată discuția)
Probleme cu un apartament DRAGUS.FLORIN@YAHOO.COM DRAGUS.FLORIN@YAHOO.COM Am cumparat un apartament anul trecut, iar acum a aparut sora fostului proprietar care sustine ca este si ea mostenitoare la acest apartament si ca fratele ei ... (vezi toată discuția)