Actul a fost incheiat in 2010.Este intitulat contract de vanzare-cumparare, este scris de mana, are un continut sarac, vanzatorul X domiciliat in vinde numitului Y domiciliat in, urmatoarele suprafete de teren.......cu pretul de......acest teren trecut in tiltul de proprietate nr.....il mostenesc de la tata fiind singurul mostenitor. Ma angajez sa efectuez actele de vanzare cumparare autentice.Martori la aceasta tranzactie au fost....Actul poarta semnaturile indescifrabile ale celor doi si ale martorilor. IMPORTANT : 1. Cumparatorul stia ca vanzatorul mai are o sora.2. Titlul de proprietate este pe numele defunctului tata al vanzatorului.
Actiunea in instanta au formulat-o in 2013, iar hotararea s-a dat in februarie 2014. La dosarul instantei au depus: actiunea, certificat de deces al proprietarului din titlul definitiv, certificat de nastere al fiului vanzator, certificat de sarcini, certificat de atestare fiscala de la primarie ca terenul figureaza pe numele tatalui defunct, inscrisul sub semnatura privata intitulat "contract de vanzare-cumparare". Atat. Nu s-a facut in nici un fel dovada ca este singurul mostenitor si ca a mostenit aceste terenuri.Nu s-au audiat martori, singura proba au fost aceste inscrisuri depuse la dosar. Nu putem declara apel impotriva hotararii, chiar daca suntem in termen, pentru ca nu am fost parte la fond. Ma gandeam la o actiune revocatorie, prin care sa cer sa fie declarate inopozabile fata de sora actele juridice incheiate in frauda drepturilor sale, respectiv inscrisul sub semnatura privata si hotararea judecatoreasca prin care a fost constatata valabilitatea conventiei si care tine loc de act autentic de vanzare-cumparare.
Motivarea instantei ? Stereotipa: citeaza din textele legale aplicabile in asemenea situatii si concluzioneaza ca atata vreme cat prin inscris debitorul s-a obligat , iar creditorul are dreptul la indeplinirea exacta a obligatiei, avand in vedere si refuzul paratului de a se prezenta la notar pentru a incheia contractul in forma autentica, actiunea este intemeiata si va fi admisa.
Culmea: paratul a fost audiat de instanta si a declarat ca i-a vandut reclamantului terenul in 2010 si de atunci acesta il foloseste. Atat.
Declaratia paratului este mincinoasa si din alt punct de vedere:reclamantul nu foloseste nici un teren, in realitate nu a intrat in posesia lui nici acum. Evident, contractul "de mana" nu a fost incheiat in realitate in 2010 ci "facut" in 2013 cand au introdus si actiunea. Bineinteles, cei doi au apelat voit la instanta, pentru ca prin notar nu puteau face tranzactia, deoarece nu avea succesiunea dezbatuta si la notar nu ar fi mers sa sustina ca este singurul mostenitor, fara sa produca dovezi.
Pentru ca nu mai pot.Am aflat dupa ce s-a pronuntat hotararea, iar in apel cererea de interventie in nume propriu poate fi primita numai cu acordul expres al celorlalte parti, ceea ce in speta nu se pune problema. Nu pot sa declar apel si prin cererea de apel solicit introducerea mea in cauza in calitate de intervenient in nume propriu, mai ales ca, la primul termen la care se va pune in discutie admisibilitatea in principiu a cererii de interventie, cei doi se vor opune indiscutabil.
Interventie in numele paratului? :) Din pacate, nu face apel, poate il convingeti cu niste urmari legale.
Ati incercat sa aduceti la discutie fratele, sa-l actionati in instanta pentru mostenire?
E pe noua procedura? Ar fi trebuit totusi sa existe niste acte solicitate de instanta, ar fi trebuit intai dezbatuta mostenirea, fie in acel dosar, fie in altul... cum vinzi dar tu nu esti proprietar.
Promisiunea e promisiune, dar daca vindeam eu terenurile alea?