avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... conciliere directa sau actiune instanta?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

conciliere directa sau actiune instanta?

Buna ziua!

In luna aprilie casa bunicului meu a luat foc din cauza cosului de fum. Incendiul s-a raspandit si la casa vecinului care a fost si ea avariata. Asiguratorul vecinului ii solicita acum bunicului meu achitarea datoriei fata de societatea lor reprezentand intreaga despagubire achitata asiguratului lor. (asigurarea pe locuinta a bunicului meu fiind expirata). Este vorba de o suma exorbitanta...Am inteles ca in astfel de cazuri ar trebui sa se achite de catre asigurator 50%, ramanad ca bunicul meu sa achite ceilalti 50 %. Am primit o adresa de conciliere directa si in acelasi timp si somatie de plata (a intregii sume), in urma careia bunicul meu trebuia sa se prezinte la sediul societatii de asigurari in data de 30.09.2011, dar somatia a ajuns abia pe data de 26.10.2011 la noi. Nu stim cum sa procedam si ce sa facem, mai ales ca bunicul meu sufera dementa senila si nu se poate descurca singur...daca ati mai intalnit astfel de cazuri va rog sa ma indrumati si pe mine.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Insurance Logistics Team , Consultant asigurari 21:16, 2 Decembrie 2011
Incercati sa mergeti la asigurator..."Conciliere directa" este un eufemism pentru 'EU cer - TU platesti". Luati legatura cu asiguratorul poate cadeti la un acord.
Da..asta o sa facem, dar inainte de a ma prezenta la ei as fi vrut si eu sa stiu cum sa pun problema...adica daca ar exista cateva argumente prin care suma pe care le-o datoram poate fi modificata, adica micsorata, caci cum am spus ca este vorba de o suma foarte mare.
Daca suma este foarte mare si, in urma negocierii cu asiguratorul, acesta nu cedeaza, sa incercati obtinerea unui termen de plata mai lung sau in rate raportat la veniturile bunicului, in ultima instanta, sa-l dea pe bunicul in judecata. Astfel, trebuie sa faca dovada pretentiilor sale in fata instantei in contradictoriu cu bunicul. Mai mult, veti castiga timp.
Nu exista nicaieri o prevedere legala ca asiguratorul sa achite 50% din daune, iar 50% cel care a cauzat prejudiciul unui tert din culpa sa, dimpotriva Noul Cod civil prevede la art. 1381 si urm. repararea prejudiciului in cazul raspunderii civile delictuale, iar la art. 1384, prevede dreptul de regres al asiguratorului care dupa ce l-a despagubit pe asigurat, se poate intoarce impotriva celui vinovat de producerea prejudiciului pentru recuperarea despagubirii acordate asiguratului. ;)
Multumesc pentru raspuns!

O zi buna!
Mergeti la asiguratorul respectiv si incercati sa discutati cu el sa inteleaga situatia in care se afla bunicul dv si cum prevad ca nu veti gasi intelegere spuneti-i asiguratorului sa va actioneze in instanta. Angajati-va un avocat care sa va reprezinte si sa va apere interesele in fata instantei.

Alte discuții în legătură

Casco vs. rca lorefaur lorefaur Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema: Doua masini, ale aceluiasi proprietar-societati comerciale-se ciocnesc si rezulta o ... (vezi toată discuția)
Daca s-a spart o teava la mine in apartament sunt obligata sa-i fac reparatiile celui de dedesubt? candyy candyy Azi dimineata s-a spart recordul dintre calorifer si coloana de incalzire din cauza robinetilor de proasta calitate. Cum coloana nu er agolita rezultatul a ... (vezi toată discuția)
Recuperare pagubelor prin rca dimitrie.sir dimitrie.sir Daca unei persoane i-a fost arsa masina (intentionat) in parcare, si bineinteles, prin norocul ce ma caracterizeaza, aveam masina parcata langa, asigurarea lui ... (vezi toată discuția)