Buna ziua
Am un PFA suspendat de anul trecut. Acum as vrea sa-l redeschid si sa adaug un nou cod CAEN. Acest cod CAEN (inchirieri auto) nu se inscrie la norma de venit, fapt pentru care probabil va trebui sa tin niste registre de venituri si cheltuieli.
Va rog mult daca puteti sa-mi spuneti si mie ce implica un astfel de PFA ca dari la stat. Mentionez ca in acelasi timp sunt si angajata cu contract de munca.
Nu stiu cum functioneaza un astfel de PFA.
Multumesc anticipat.
O saptamana excelenta!
Daca noua activitatea nu se incadreaza la norma de venit va trebui sa conduceti contabilitatea in partida simpla si sa se conduca registrele prevazute de Ordinul MFP nr 1040/2004..
Obligatiile catre bugetele publice sunt aceleasi: impozit 16%; cass 5,5%.
Daca sunteti si angajata cu contract de munca nu aveti obligatia platii CAS pt pensie.
Multumesc frumos.
Aceste contributii impozit si sanatate se platesc la profit, adica ce reiese din contabilitatea in partida simpla venituri-cheltuieli?
Acest tip de contabilitate se poate face de oricine sau este nevoie de un contabil?
Pe anul in curs se depune o declaratie la fisc (220) privind veniturile estimate, dupa care se transmite o decizie de impunere. Contributiile si impozitul se platesc in raport de venitul net (venituri-cheltuieli) din decizia de impunere urmand ca in anul urmator, dupa depunerea declaratiei 200 (pana la 25 mai, anul urmator) sa se procedeze laregularizarea platilor in plu s sau minus.
Contabilitate in partida simpla se poate conduce de catre o persoana care nu este contabil.