avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Prima absolvent pentru actionar firma
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Prima absolvent pentru actionar firma

Buna ziua!
Am terminat facultatea anul acesta si imediat dupa mi-am infiintat o firma. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Pot beneficia de facilitatile oferite absolventilor la angajare daca ma angajez la propria firma fiind actionar unic?
2. O persoana care a terminat tot in 2011 facultatea si care a avut o firma deschisa cu aproximativ 2 ani inainte, firma la care nu a avut niciodata profit si pentru care momentan s-a realizat o hotarare de dizolvare judiciara, poate beneficia de facilitatile oferite absolventilor?
Mentionez ca m-am interesat in AJOFM din localitatea mea insa am primit doua raspunsuri diferite, ceea ce m-a determinat sa postez si aici.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 09:36, 1 Noiembrie 2011
Da. Se poate cu conditia sa nu fi avut la data absolvirii raporturi de munca sau de serviciu adica contract de munca.
Legea 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã:
Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã(500 lei), pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
(2) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevãzute la alin. (1) pe o perioadã de 18 luni.
(3) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncã absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, pentru absolvenţii din aceastã categorie.
Art. 83.
(1) Angajatorii care încadreazã absolvenţi în condiţiile art. 80 sunt obligaţi sã menţinã raporturile de muncã sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare absolvent de liceu promotia 2011 - facilitati angajator paulica_67 paulica_67 m-am gandit sa angajez la societatea meu un absolvent de liceu ,promotia 2011.am inteles ca am niste facilitati ,atat eu ca firma cat si el (sau el).care sant ... (vezi toată discuția)
Lege ajutor lilicrin lilicrin exista vre-o lege ce ajuta o firma daca angajeaza proaspat absolventi de facultate si persoane peste 45 de ani? Daca da care? (vezi toată discuția)
Angajare absolventi Jurma Monica Jurma Monica Buna ziua, Urmeaza sa angajez o persoana care a absolvit anul acesta facultatea, acum fiind la master; beneficieza firma de suma aferenta absolventilor de la ... (vezi toată discuția)