avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor pentru insotitorii persoanelor cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor pentru insotitorii persoanelor cu handicap

Buna ziua,

O persoana cu pensie de handicap a ajuns sa iasa la pensie si pt limita de varsta. Intrebarea este: Insotitorul mai primeste vreun ajutor daca persoana cu handicap iese la pensie pt limita de varsta?
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 08:51, 1 Noiembrie 2011
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 77
(1) Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.

(2) Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita in conditiile legii.

(3) Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat.

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

(3) Indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 77 se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.
Indemnizatia de insotitor data de Casa de pensii nu poate fi cumulata cu indemnizatia de insotitor acordata in baza certificatului in care a fost incadrata in grad de handicap grav. Persoana trebuie sa opteze pentru indemnizatia cea mai avantajoasa.
Daca persoana cu handicap grav a iesit la pensie si nu are indemnizatie de insotitor de la Casa de pensii, primeste in continuare toate drepturile si facilitatile, conform certificatului de incadrare in grad de handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar cu handicap cu insotitor aloaurica aloaurica ce acte trebuie sa pegateasca persoana pentru a primi ajutorul de insotitor,Pana cand are dreptul persoana cu handicap de insotitor?daca intra in pensie de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pensionarea sebi11 sebi11 in anul 2012 am fost pensionat gradul II, in 2013 mi s.a agravat situatia bolilor si mi s.a dat gradul I cu insotitor si am primit 80% dintr-un salar pe ... (vezi toată discuția)
Insotitor sau pensie de invaliditate? mihaela05 mihaela05 buna ziua, spuneti-mi va rog daca sunt insotitor pt persoana cu handicap iar acesta are si pensie de invaliditate (legea 263/2010) trebuie sa renunte la ... (vezi toată discuția)