avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insotitor sau pensie de invaliditate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insotitor sau pensie de invaliditate?

buna ziua, spuneti-mi va rog daca sunt insotitor pt persoana cu handicap iar acesta are si pensie de invaliditate (legea 263/2010) trebuie sa renunte la insotitor? va multu,esc?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:59, 5 Septembrie 2013
Nu trebuie sa renunte la insotitor.

Legea nr.263/2010:

ART. 77
(1) Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix.
(2) Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilită în condiţiile legii.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat.

ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.
deci eu am 24 de ani si sunt incadrata la handicap de gradul1 grav iar mama mea este insotitor iar acum am auzit de legea 263/2010 in care pot obtine o pensie de invaliditate dar sunt putin dezamagita pt ca am auzit la o alta persoana care este la fel ca mine dar ea este deja pensionata si acum trebuie sa renunte la insotitor si sa de-a toti bani inapoi...acum nu stiu cum este cu aceasta pensie?! va rog sa ma lamuriti daca puteti. va multumesc!
1. - Daca ati citit raspunsul colegei mele, @ana_cer, ati vazut ca in cazul pensiei de invaliditate gr.I se acorda indemnizatie de insotitor, indemnizatie cu care puteti plati pe cineva sa aiba grija de dvs.
- Casa de Pensii nu angajeaza insotitori ca salariati ci plateste o indemnizatie (80% din valoarea punctului de pensie) cu care pensionarul plateste pe alta persoana sa aiba grija de el.
- Un punct de pensie are, acum, valoarea de 762,10 lei.

2. Mai mult, aceasta indemnizatie se mentine si cand veti trece la pensia pentru limita de varsta.

3. Pensia de invaliditate se cumuleaza cu indemnizatia de handicap

4. Puteti da acesti bani mamei dvs. care va ingrijeste si din ei poate plati, daca vrea, contributia le pensie.

5. Cu indemnizatia de handicap, pensia de invaliditate si indemnizatia pentru insotitor veti avea un venit mai mare decat pana acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar cu handicap cu insotitor aloaurica aloaurica ce acte trebuie sa pegateasca persoana pentru a primi ajutorul de insotitor,Pana cand are dreptul persoana cu handicap de insotitor?daca intra in pensie de ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru insotitorii persoanelor cu handicap dan_corina dan_corina Buna ziua, O persoana cu pensie de handicap a ajuns sa iasa la pensie si pt limita de varsta. Intrebarea este: Insotitorul mai primeste vreun ajutor daca ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pensionarea sebi11 sebi11 in anul 2012 am fost pensionat gradul II, in 2013 mi s.a agravat situatia bolilor si mi s.a dat gradul I cu insotitor si am primit 80% dintr-un salar pe ... (vezi toată discuția)