avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionar cu handicap cu insotitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionar cu handicap cu insotitor

ce acte trebuie sa pegateasca persoana pentru a primi ajutorul de insotitor,Pana cand are dreptul persoana cu handicap de insotitor?daca intra in pensie de limita de varsta mai are dreptul la insotitor ?Care este suma de care beneficiaza insotitorul ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:44, 16 Octombrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 77
(1) Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix.

(2) Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 80% din valoarea unui punct de pensie, stabilita in conditiile legii.

(3) Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat.

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

(3) Indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 77 se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.


2. Faptul ca aveti gradul I de invaliditate este suficient pentru a vi se acorda indemnizatia de insotitor.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu pensionarea sebi11 sebi11 in anul 2012 am fost pensionat gradul II, in 2013 mi s.a agravat situatia bolilor si mi s.a dat gradul I cu insotitor si am primit 80% dintr-un salar pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru insotitorii persoanelor cu handicap dan_corina dan_corina Buna ziua, O persoana cu pensie de handicap a ajuns sa iasa la pensie si pt limita de varsta. Intrebarea este: Insotitorul mai primeste vreun ajutor daca ... (vezi toată discuția)
Insotitor sau pensie de invaliditate? mihaela05 mihaela05 buna ziua, spuneti-mi va rog daca sunt insotitor pt persoana cu handicap iar acesta are si pensie de invaliditate (legea 263/2010) trebuie sa renunte la ... (vezi toată discuția)