avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals informatic
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals informatic

buna ziua

am facut o adresa de mail cu numele unei persoane si am trimis mai apoi cateva mail-uri in numele acelei persoane la niste cunostinte ale acesteia.
Am fost reclamat la politie deoarece s-a banuit ca eu sant faptuitorul.
Fapta se incadreaza la art. 48 din legea 161/2003?
Pentru a folosi un nume pentru adresa de mail trebuie sa am aprobarea cuiva, respectiv a tuturor celor ce poarta acel nume?
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 18:46, 1 Noiembrie 2011
Ar fi multe de discutat in aceasta speta, ar fi bine sa detaliati putin pentru ca din textul de lege (art.48 din legea161/2003) s-ar parea ca fapta se poate incadra aici doar ca elementul esential este ca aceste emailuri sa fi produs efecte juridice.
Art. 48. - Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Pentru a va crea o adresa de email nu este necesara aprobarea vreunei persoane care poarta acelasi nume cu cel ales de dvs., ar insemna sa ii cautati pe toti si sa le cereti aprobarea, insa dvs. pe langa faptul ca v-ati folosit de numele acesta, ati trimis emailuri la persoanele care o cunosc personal.

Daca ati fost reclamat ca posibil faptuitor este importanta de acum incolo pozitia pe care o veti lua. De unde ati trimis aceste emailuri? Ati dat vreo declaratie pana in prezent?.
am trimis mail-urile de la o firma si a fost identificat doar IP serverului acesteia nu si IP calculatorului de pe care s-au trimis.Eu am declarat ca nu recunosc faptul ca am trimis acele mail-uri si ca adresele de mail nu imi apartin.
Ce inseamna consecinta juridica si ce anume reprezinta?
Aceste emailuri pe care le-ati transmis ce contin in concret? Sau ce anume ati urmarit prin trimiterea lor?
acele mail-uri contin " injuraturi". nu am urmarit nimic special.. doar m-am descarcat nervos.Asta este...
rolian_1 a scris:

acele mail-uri contin " injuraturi". nu am urmarit nimic special.. doar m-am descarcat nervos.Asta este...

Am inteles, credeam ca este vorba despre o situatie mult mai grava.
In opinia mea, din datele prezentate de dvs. este vorba despre un furt de identitate online care, in aceasta forma, nu este pedepsita de vreo lege penala in Romania(inca).
Dosarul are deja aceasta incadrare juridca(art. 48 din legea 161/2003) ?
Daca da, mi se pare cel putin interesant cum au ajuns cei care instrumenteaza cazul sa puna aceasta incadrare.Din punctul meu de vedere, partea vatamata putea doar sa actioneze in instanta civila pt. insulta,(dovedind-o cu aceste emailuri daca erau acceptate de instanta) daca asta este singurul lucru care rezulta din aceste emailuri.

Alte discuții în legătură

Ce patesc daca am facut o adresa de mail cu numele altei persoane si am trimis mesaje? stefan227 stefan227 Ce risc daca am facut o adresa de mail falsa (spoofing) folosind numele unei persoane si am trimis un mail la alta persoana. Am fost amenintata ca voi fi ... (vezi toată discuția)
Citatie dosar penal. pot scapa cu amenda administrativa? gabriell86 gabriell86 Buna ziua, Ieri am primt o citatie potrivit careia trebuie sa ma prezint pe 7 aprilie la parchetul din ploiesti, eu fiind din buzau. In anul 2008 am postat ... (vezi toată discuția)
Citatie dosar penal newklear newklear Buna seara. Am primit o citatie referitoare la un dosar penal pt niste fapte care se presupune ca le-am savarsit in 2005-2006. In citatie la campurile \"in ... (vezi toată discuția)