Personal locuiesc in Marea Britanie mai mult de 10 luni pe an asa ca va pot spune in cunostinta de cauza.
Interdictiile de intrare in spatiul britanic nu are nimic de a face cu cazierul judiciar al unei persoane, insa poate avea efecte negative asupra locului de munca. Majoritatea angajatorilor britanici cer cazierul judiciar din tara unde ai locuit in ultimele 6 luni de zile. Daca sotul dvs. a locuit in Romania va trebui sa il solicite din tara, daca acesta a locuit in Anglia se va solicita asa numitul CRB(criminal records), sunt institutii specializate in acest domeniu.
Daca un cetatean roman munceste in alta tara si nu doar in Anglia si in acest timp se incepe urmarirea penala impotriva lui pentru o infractiune savarsita in Romania, acesta este liber sa-ti exercite munca pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile de catre o instanta romaneasca, faptul ca este pus sub invinuire sau ca o sa ajunga in cele din urma sa fie inculpat intr-un proces nu insemna ca este neaparat gasit vinovat.Daca instanta hotaraste o pedeapsa cu executare in regim de detentie , atunci automat cetateanul roman trebuie sa se intoarca in Romania pt a-si ispasi pedeapsa, daca nu o va face de buna voie...va fi silit.Daca in schimb instanta hotaraste o pedeapsa cu suspendare, atunci inculpatul poate sa munceasca in alta tara , exista si varianta pedepsei suspendarii sub supraveghere si aici este discutabila parasirea tarii, au fost cazuri cand s-a dat voie dar la circa 2-3 luni trebuia sa se prezinte la semnat.
Daca va primi pedeapsa cu suspendare, acesta va fi trecuta in cazier dar acest lucru nu afecteaza calatoria vreunui cetatean roman in oricare tara. Dreptul de munca nu este afectat, si eu personal am depus acte pt acest drept si nu mi s-a cerut cazierul judiciar nici din Romania, nici cel din Anglia.
Judecata nu se poate amana, desigur urmarirea penala poate dura, la fel si procesul in instanta dureaza. Numai avocatul poate decide ce este mai bine pentru el avand in vedere ca dansul cunoaste actele dosarului.
Pentru linistea dvs. va pot spune ca sunt foarte multe persoane cercetate penal pentru aceasta infractiune si muncesc pe teritoriul altor state fara sa aiba probleme, insa va recomand ca in cazul in care se va ajunge la instanta, inculpatul sa dea dovada de un comportament bun si sa se prezinte la termenele de judecata.