Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi in legatura cu urmatoarea situatie:
Locuiesc in casa mamei mele, alaturi de fratele meu, sotia lui si copilul lor in varsta de 2 ani si 6 luni. De cand s-a nascut nepotelul meu, mama mea ( educatoare ) s-a ocupat indeaproape de el, oferindu-i dragoste si educatie ( la fel si eu, ca unchi ). Din pacate, aceasta armonie este deranjata de faptul ca fratele meu consuma alcool ocazional, dar peste masura, creand o atmosfera tensionata intre el si sotia lui, cat si in casa. Aceasta atmosfera, dupa parerea mea, afecteaza buna crestere a copilului. Pe langa aceasta, cumnata mea nu s-a implicat in cresterea si educatia copilului. In concediul de maternitate, cand ar fi trebuit sa fie foarte apropiata de copilul ei ( dupa parerea mea), ea s-a relaxat stand foarte mult timp in pat si uitandu-se la filme, nefacandu-i un program copilului, program pe care il avea doar cand mama mea se intorcea de la servici. Toate aceste lucruri le stiu si le-am observat, deoarece eu lucrez acasa. In ultimul timp problemele s-au agravat: fratele meu consuma alcool in continuare, iar cumnata mea ameninta ca va pleca, santajandu-ne emotional cu copilul, de care ne-am atasat si pe care-l iubim. Intrebarea mea este, daca se poate face ceva in aceasta situatie, in care ne dam seama ca cel mai afectat este copilul, iar daca va pleca din casa cumnata mea cu el, nu va mai avea aceeasi iubire, timp dedicat lui si educatia necesara.Ce se poate face legal in aceasta situatie, in care parintii sunt iresponsabili, dar care, categoric au drept asupra copilului si eu cu mama mea, care am vrea sa creasca iubit si educat si vrem sa investim in viitorul lui, tot ceea ce putem?
Exista posibilitatea de a fi atentionati acesti parinti? In cazul in care nu se corecteaza, exista posibilitatea de a primi custodia copilului? In ce conditii?