Buna ziua !
Sunt proprietarul unui imobil la care imprejmuirea / gardul nu corespunde cu ceea ce era prevazut in proiect. Imobilul a fost cumparat de la un dezvoltator, fiind amplasat intr-un complex rezidential.
In momentul cumpararii, gardul nu era construit.
Mentionez ca, in documentatia de constructie (proiect si memoriu de arhitectura vizate spre neschimbare), gardul era prevazut a se construi cu inaltimea h=2,10 m, constructie din stalpi de beton placati cu piatra si avand panouri din tabla cutata.
In realitate, gardul a fost construit cu inaltimea h=0,95…1,20 m, constructie din stalpi de beton vopsiti cu var, avand panouri alcatuite din scanduri vopsite cu sadolin.
Inaltimea imprejmuirii nu a fost mentionata in mod expres si pe autorizatia de construire, asa cum ar fi fost normal.
Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost totusi semnat de catre constructor si de catre reprezentantul Primariei, stipulandu-se ca: “lucrarile au fost executate in baza Autorizatiei nr...din data.......”. Partial adevarat ( doar casa era construita, dar imprejmuirea nu ). Gardurile din zona respectiva s-au construit la 4…6 luni dupa semnarea procesului verbal de receptie, fara a se respecta documentatia ( memoriul de arhitectura si proiectul initial, vizat spre neschimbare). Mentionez ca am fotografii datate, cu toate fazele constructiei imobilului.
Dezvoltatorul mi-a inmanat cu intarziere de 2 ani actele casei ( cartea constructiei, proiect, memoriu de arhitectura, etc...) Asa am vazut ca gardul din teren nu coresounde cu cel din proiect
Autorizatia de construire a expirat intre timp.
Am incercat sa reiau lucrarile la gard pe cont propriu, in vedera inaltarii acestuia ( h=1,50 m la drum, respectiv 1,80 m pe laterale si in spate), dar m-au reclamat toti vecinii la Primarie, a venit inspectorul de zona in control si mi-a blocat lucrarea, facandu-mi un proces verbal de sistare a lucrarilor si de intrare in legalitate.
Am incercat sa obtin de la Primarie o autorizatie de reluare lucrari, dar nu se poate. Cica trebuie obtinuta alta autorizatie de constructie. Am facut demersuri pentru a scoate extras de carte funciara, apoi voi depune actele pentru certificat de urbanism. Problema e ca, pentru autorizatie, voi avea nevoie de semnaturile vecinilor, care m-au reclamat. Vecinii sunt de doua feluri: directi ( cu care am gard comun), respectiv indirecti ( gardul care e la drum, drumul fiind detinut in cota indiviza de catre toti proprietarii din complex ).
Ce pot face eu in aceasta situatie, pentru a "ocoli" acordul vecinilor ?
Culmea este ca in toate actele ( memoriu arhitectura, proiect, vizate spre neschimbare ), am un gard cu h=2,10 m , dar nu-l pot face, nici macar cu o inaltime mai mica, intrucat autorizatia e expirata.
Am doua variante:
1. sa scot autorizatie pe proiectul existent, vizat spre neschimbare. In acest caz, mai e necesar acordul vecinilor ?
2. sa fac un alt proiect de gard, cu inaltime mai mica ( h=1,50 m la drum, respectiv 1,80 m pe laterale si in spate), gard care sa se armonizeze cu gardutzurile de 1,20 m existente. Sigur ma voi impotmoli la semnaturile vecinilor.
Cert este ca gardul existent nu-si indeplineste functiile pt. care a fost gandit de catre proiectant ( protectie vizuala, protectie la intruziune oameni, caini ).
Am dreptul sa ridic gardul pe jumatatea mea din latimea gardului, fara acordul vecinilor ?
Spuneti-mi va rog ce sa fac pentru a rezolva problema.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns:
mihai-giurgiu , utilizator
12:19, 9 Noiembrie 2011