avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu maternitate

buna ziua, in data de 26.09.2011 mi-am incetat activitatea la o firma unde am lucrat 4 ani in care am avut 5 zile cfs. intrucat sunt insarcinata, pentru a avea continuitate am gasit un prieten care are firma care incepand cu 28.09.2011 m-a <angajat> la el.eu nu lucrez efectiv dar imi platesc darile necesare pe care el le plateste mai departe.la 15.02.2012 as vrea sa intru in acel concediu de maternitate (cele 126 de zile la care am dreptul- 84 de zile inainte de nastere si 42 dupa nastere intrucat voi naste la inceputul lunii mai). ma intereseaza cine imi plateste acest concediu?daca il plateste angajatorul el si-l recupereaza data fiind situatia prezentata?n-as vrea sa-i fac greutati tinand cont ca el a vrut sa ma ajute. ce acte trebuie sa depun eu sau ce tine de mine si trebuie sa fac?va multumesc!

Cel mai recent răspuns: resurseumanealba , utilizator 16:25, 2 Noiembrie 2011
Certificatul de concediu de maternitate il duceti la angajator care il calculeaza si il plateste iar suma este recuperat in totalitate de la Casa judeteana de asigurari de Sanatate (contabilul firmei stie cum sa procedeze).
Concediul pentru sarcina si lauzie este suportat integral din bugetul asigurarilor de sanatate. Sumele va vor fi platite de catre angajator iar acesta isi va recupera aceste sume de la casa de sanatate (in situatia in care contributia la FNUASS este mai mica decat suma pe care o are de recuperat) - daca suma de recuperat este mai mica decat suma datorata atunci angajatorul va plati contributia la FNUASS mai putin cu suma de recuperat.
Trebuie sa depuneti la firma concediile medicale pentru toata perioada de sarcina si pentru cele 42 zile dupa nastere.
Firma va trebui sa va dea adeverinta necesara la depunerea actelor pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal aurora9 aurora9 legat de concediul prenatal, cine il plateste in cazul in care este vorba de o angajata la firma privata? am vazut postate pe site raspunsuri insa nu stiu ... (vezi toată discuția)
Contributii medical cod 09 crisadi crisadi Buna ziua Va rog, daca ma puteti ajuta, ce contributii se retin pentru indemnizatia de concediu medical pentru ingrijire copil?? Stiu ca aceasta se plateste ... (vezi toată discuția)
Cine plateste concediul prenatal? Lupu Gabriela Lupu Gabriela ce acte sunt necesare pentru concediu prenatal si postnatal, unde se depun aceste acte, cine plateste suma de bani cuvenita. Daca lucrez la patron si acesta ... (vezi toată discuția)