avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... rog explicatie la o citatie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

rog explicatie la o citatie

buna ziua,

as vrea sa va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie:am primit o citatie in care am fost chemata in calitate de martor la un organ de politie, dar eu nu cunosc persoana in cauza, inculpatul.Nu m_am prezentat deoarece lucrez in strainatate si am fost instiintata tarziu....in incheierea citatiei scrie" in caz de neprezentare se vor aplica sanctiunile prevazute de art. 198 C.pr.pen." ce inseamna asta si ce ar trebui sa fac sa inchei problema?

Va multumesc , calina
Cel mai recent răspuns: calina67 , utilizator 09:50, 3 Noiembrie 2011
Art. 198: Abateri judiciare
...
(2) Lipsa nejustificata a martorului se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 250 lei la 5.000 lei.
Art.198 al.2 c.proc.pen.prevede posibilitatatea aplicarii unei amenzi intre 250 lei si 3000 de lei martorului care este citat si lipseste nejustificat.
Prin urmare, este necesar sa comunicati organului de cercetare penala o cerere insotita de dovezi ale imposibilitatii prezentarii dvs. pentru termenul pentru care l-ati avut pe citatie.
Si ,in completare,se va emite mandat de aducere daca ,in speta data,organele de urmarire penala ale politiei considera ca ascultarea ori prezenta dvs.este necesara.

Cod Procedura penala

Art. 83: Obligatia de prezentare

(1) Persoana chemata ca martor este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei.


Art. 183: Mandatul de aducere

(1) O persoana poate fi adusa in fata organului de urmarire penala sau a instantei de judecata pe baza unui mandat de aducere, intocmit potrivit dispozitiilor art. 176, daca fiind anterior citata nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenta ei este necesara.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Noiembrie 2011
andymaurul, utilizator
in primul rand, doresc sa va multumesc pentru raspunsurile date!!! Apoi as dori sa mai adaug niste intrebari daca este posibil, deoarece eu cu asemenea probleme nu m am confruntat niciodata: trebuie sa sun acolo sa intreb despre ce este vorba si sa justific neprezentarea mea in termen sau trebuie neaparat trimisa o cerere scrisa?ca si dovezi poate fi suficient faptul ca eu sunt plecata din tara de mult timp ....iar citatia a fost lasata in bloc unde dupa cum am specificat,eu nu locuiesc, dand faptul ca sunt plecata din tara....noroc ca a vazut o cineva si mi a transmis mesajul. Cum sa inchei problema asta ? continue sa ma citeze ? multumesc
Da, se poate dispune si emiterea unui mandat de aducere, insa avand in vedere ca nu sunteti in tara, aducerea nu va fi posibila si va fi incheiat un proces-verbal de cautare in acest sens, proces- verbal care va fi inaintat ulterior organului de cercetare penala.
In ceea ce priveste amenda insa, aceasta poate fi aplicata chiar daca nu sunteti in tara, ca urmare a lipsei nejustificate pentru termenul fixat, de aceea v-am recomandat comunicarea unei cereri insotita de dovezile aferente lipsei dvs. din tara.

Alte discuții în legătură

Citatie dragosdys dragosdys Buna ziua, Am primit acasa o citatie la un proces pe data de 5 iulie, la acelasi proces a mai primit o citatie o ruda de mea(care este si parte vatamata) in ... (vezi toată discuția)
Cerere in probatiune ramy84 ramy84 Societatea comerciala unde sunt angajata a formulat o plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei ... (vezi toată discuția)
Va rog un ajutor ? ContSters197310 ContSters197310 As dorii o informatie, pentru o neprezentare intr-un proces penal,in calitate de martor,ce s-ar putea intampla,indiferent de motivu neprzentarii? Va multumesc ... (vezi toată discuția)