avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier. Vatamare corporala si masina ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier. Vatamare corporala si masina avariata.

In urma unui accident rutier a rezultat o persoana vatamata si masina avariata. Masina este proprietatea altei persoane, nu a celei vatamate care a si facut plangere pentru vatamare corporala.
Conform Deciziei ICCJ 1/2004 instanta investita sa judece infractiunea de vatamare corporala va solutiona si pretentiile referitoare la bunul distrus.
Insa judecatorul a avut o alta parere, nu a fost de acord sa judece in cadrul procesului penal si cererea proprietarului masinii de constituire parte civila pentru autoturismul avariat.
Ce parere aveti? V-ati mai intalnit cu asemenea situatie?
Va multumesc pentru ajutor!

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: Cristina Pielmus , Avocat 07:28, 3 Noiembrie 2011
in mod normal da.
Este posibil ca un judecator sa faca o astfel de disjungere, a.i. partea pagubita (proprietarul masinii) sa se indrepte impotriva asiguratorlui pe lege speciala
Daca este la mijloc si o firma de asigurare atunci se pot face doua cauze diferite. Dar este bine sa detaliati un pic ce fel de accident este si daca sunt implicate una sau mai multe masini sau numai o masina si un pieton.
Au fost doua masini implicate. (A si B).
Soferul masinii A a fost vinovat intrand pe contrasens. (asa rezulta din probe, inclusiv din raportul de expertiza auto facut la urmarirea penala).
In autoturismul B se afla un pasager, care a avut nevoie de zile de ingrijiri medicale, si a facut plangere penala pentru vatamare corporala impotriva soferului A, vinovatul de producerea accidentului.
Tododata proprietarul masinii B, (nevinovat de accident) s-a constituit parte civila pentru despagubiri pentru masina avariata in cadrul procesului penal de mai sus.
In cadrul procesului penal, pasagerul s-a impacat cu soferului autoturismului A si s-a incetat procesul penal. Totodata s-a respins cererea proprietarului masinii, fara sa se disjunga.
Sa zicem ca are dreptate judecatorul sa respinga cererea lui B, in acest caz, ce solutie ar mai exista?
Doar raspunderea civila delictuala? Precizez ca soferul A, vinovatul, nu avea asigurare, drept pentru care raspunde Fondul de Protectie a victimelor strazii.
Pentru proprietarul masinii avariate sa se adreseze direct Fondului, nu exista documentul prin care sa se stabileasca vinovatia soferului A (proces-verbal de contraventie, pentru ca nu s-a facut din moment ce s-a facut proces - verbal). Iar in urma procesului penal, nu s-a stabilit vinovatia nimanui, din moment ce a incetat prin impacarea partilor.
Cred ca politia trebuia sa faca proces - verbal de contraventie, din oficiu, nu trebuia sa lase strict in voia pasagerului, daca face sau nu plangere penala.
In ipoteza in care pasagerul ranit nu facea plangere penala, soferul vinovat ramanea efectiv nesanctionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident tatianatintisan tatianatintisan Buna ziua, Sotul meu a avut accident pe data de 01.12.2010, era pasager in masina vinovata de accidentul produs. In urma accidentului a suferit o interventie ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati! nicki81 nicki81 in 17.10.2004 am avut un accident de masina care s-a soldat cu vatamarea corporala a celorlati 3 pasageri ai masinii.eu eram soferul acestei masini. In urma ... (vezi toată discuția)
Accident in rupea osan_florentina osan_florentina suntem victime colaterale, adica, la 21.30 un microbuz a acrosat o caruta iar dupa ce a trecut acesta, o roata de la caruta a venit in noi.ne-a avariat bine, ... (vezi toată discuția)