In primul rand vreau sa va dau Buna Ziua. Vreau sa ma lamuriti cum imparte instanta un bun imobil ( casa+ anexe+ terenul pe care sunt construite) avand in vedere ca sunt doi frati iar unul dintre ei are 15% iar celalalt are 85%. Cel care are doar 15% este obligat sa-si vanda partea celuilat care are mai mult chiar daca nu dorestre acest lucru??? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Daca partile nu se inteleg si imobilul nu poate fi divizat se va purcede la acordarea intregului imobil uneia dintre parti (probabil fratelui care detine majoritatea) cu obligatia platii unei sulte.
Ce inseamna "cu obligatia platii unei sulte". Problema este ca fiecare ar dori sa cumpere de la celalalt in acest caz cum se procedeaza? Parerea mea ar fi ca nici o instanta nu te-ar putea obliga sau nu ar trebui sa te oblige sa iti vinzi un bun care este al tau SAU GRESESC?
Nu il vinzi, pentru ca nu semnezi un contract de vanzare-cumparare ci pur si simplu il acorda uneia dintre parti cu obligatia platii unei sulte (valoarea partii pe care o pierzi).
Dar ati putea sa imi spuneti cine stabileste valoarea acelei parti? Si inca o chestie eu inteleg ca , casele si anexele nu se pot imparti dar pot sa obtin in schimbul lor si in schimbul celor 15% o bucata din teren daca cei care detin 85% nu doresc acest lucru?