Pentru ca tot discutam intre noi :), marturisesc ca eu n-am inteles Revizuirea in facultate. Eu am inteles institutia revizuirii de-abia dupa primul litigiu in care instanta a invocat din oficiu exceptia inadmisibilitatii cererii de revizuire.
Ati scris:
am observat ca textul se refera doar la instanta de recurs si apel dar nu cu caracter de exclusivitate,
Art. 322 Cod procedura civila nu se refera la instante, ci la hotarari judecatoresti. Trebuie sa faceti aceasta distinctie ca sa intelegeti prevederea legala. Desigur ca orice hotarare judecatoreasca este pronuntata de catre o instanta judecatoreasca, insa legiuitorul a avut in vedere categoriile de hotarari care se pot ataca cu revizuire, nu instantele care le-au pronuntat.
Daca textul s-ar fi referit la instante, ar fi trebuit sa sune cam asa: "revizuirea hotararilor pronuntate de judecatorii, tribunale si curti de apel se poate cere in urmatoarele cazuri (...)" (este doar un exemplu, am scris trei instante la intamplare).
Prin urmare de aici pornim discutia: art. 322 se refera la
hotarari judecatoresti,
nu la
instantele care le-au pronuntat (judecatorii, tribunale etc.)
pur si simplu nu se face referire la sentintele irevocabile date de instanata de fond.
Asa este, art. 322 nu se refera la sentintele irevocabile pronuntate de catre instantele de fond.
Textul se refera
in mod limitativ:
1. la doua categorii de
hotarari definitive (pronuntate de instanta de apel si ramase definitive prin neapelare), si
2. la o singura categorie de
hotarari irevocabile, cele ale instantelor de recurs prin care au evocat fondul.
Aici ne oprim. Pe de o parte, nu putem adauga la lege, iar, pe de alta parte, revizuirea este o cale extraordinara de atac si, ca orice cale extraordinara de atac, se exercita numai pentru motivele si in conditiile strict si limitativ prevazute in Codul de procedura civila.