avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Revizuirea unei hotarari irevocabile; admisibilitate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Revizuirea unei hotarari irevocabile; admisibilitate

In data de 26 octombrie s-a judecat la instanta de fond (judecatoria Buftea) primul (si singurul) termen al unei plangeri formulata de mine impotriva IJP Ilfov. Sentinta s-a amanat pentru 02 noiembrie. Astazi am aflat ca "se respinge plangerea" si, cu stupoare, "sentinta este irevocabila".
Intrucat tot astazi am aflat ca exista in arhiva IGP declaratii scrise (intr-o cauza separata) dar cu referire dirceta la cauza mea, doresc sa solicit o revizuire a hotararii pe baza acestor documente.
Intrebarile mele sunt simple:
1. Unde se face solicitarea de revizuire a sentintei irevocabile si in ce termen ?
2. Daca solicitarea va fi admisa, in afara de documentele pe care se bazeaza solicitarea pot aduce si alte probe, precum si sa citez martori din partea intimatului IGP.
Cel mai recent răspuns: georgepr , utilizator 00:42, 5 Noiembrie 2011
Nici instanta judecatoreasca si nici Codul de procedura civila nu au legatura cu frustrarea pe care o simtiti.

Prin Legea nr. 202/2010 au fost modificate o serie de acte normative, printre care si OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. La art. 118 din OUG nr. 195/2002, dupa alin. (3), a fost introdus alineatul (3^1) care are urmatorul cuprins:
"(3^1) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila." .

Legea nr. 202/2010 a fost adoptata in vederea accelerarii solutionarii proceselor, in urma presiunilor din toate partile - justitiabili, presa etc.

In mod evident, nu asta era solutia pentru ca un judecator sa nu mai intre cu sute de dosare in sedinta iar litigiile sa nu mai stea pe rol doi-trei ani si chiar mai mult. Solutia era angajarea unui numar suficient de judecatori, cu tot ceea ce presupune aceasta - angajarea de personal auxiliar, cumpararea unor noi sedii de instante etc.

Actul de justitie nu se face sub presiune si nu are nimic in comun cu cantitatea.

Situatia va ramane aceeasi si in viitorul apropiat, intrucat am ajuns la concluzia ca pentru unii este bine ca justitiabilii sa fie frustrati iar justitia sa fie tapul ispasitor, spre care sa poata arata cu degetul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am gasit toate informatiile si sfaturile necesare, pentru care ati consumat timp, sincer nu ma asteptam sa primesc atat de mult pe un forum. Multumesc inca o data.

Sper sa nu va suparati pentru ca imi permit sa va contrazic la un aspect:
Instanta judecatoreasca are legatura cu frustrarea mea, nicidecum prin solutia data ci prin modul si logica cu care judeca astfel de procese.

E clar ca 95% din contravenienti vin cu tot felul de smecherii, martori mincinosi (lucru evident pentru mine in cateva ore de sedinta) dar asta nu inseamna ca toti contestatarii fac parte din aceasta categorie. Instanta nu tine cont, ii eticheteaza pe toti ca pe niste contravenienti veniti sa ocoleasca legea. Practic daca prezinti suficiennte "dovezi" - ai sanse sa castigi.

Mie personal judecatoarea mi-a pus cateva intrebari "incuietoare" numai cu detalii din continutul contestatiei, incercand sa ma prinda, lucru care nu avea cum sa se intample. Dar cum nu aveam martori sau alte probe ( desi am solicitat IPJ-ului probe video), probabil a gandit ca am compus contestatia si am invatat-o ca pe-o poezie. Rezultatul - nu am avut castig de cauza.

In fine, asta e Codul de procedura civila, astea sunt instantele, sunt alte lucruri in viata mult mai importante.
Sper totusi ca in cazuri mai importante se judeca cu atentia cuvenita, nu "la gramada".

Va doresc mult succes in activitate si un weekend placut !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de revizuire donigao donigao Buna ziua, Am pierdut un proces pe fond, drept pentru care am declarat recurs care si acesta a fost respins. Decizia instantei de recurs a fost un\" ... (vezi toată discuția)
Ce se poate intampla in urma introducerii unei cereri de revizuire? valyyc valyyc Buna ziua! In urma unui proces am obtinut o hotărâre care ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare, cu recurs în 15 zile de la comunicare ... (vezi toată discuția)
Poate fi ceruta revizuirea unei hotarari in baza unei decizii a ccr? stelian67 stelian67 Revizuirea hotaririi judecatoresti pronuntat la instanta de fond poate fi ceruta daca in baza unei Decizii a Curtii Constitutionale? (vezi toată discuția)