avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de revizuire
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de revizuire

Buna ziua,

Am pierdut un proces pe fond, drept pentru care am declarat recurs care si acesta a fost respins. Decizia instantei de recurs a fost un" copy-paste" a hotararii instantei de fond, aceasta din urma luand in cosiderarea doar probele depunse in baza carora instanta de fond a pronuntat hotararea.
In intampinarea pe care a formulat-o partea adversa in recurs a depus la dosar un inscris (dovada incheierii unui contract) pe care eu nu il aveam deoarecea acesta cu rea credinta nu mi-a dat si mie un exemplar. Instanta de recurs, prin decizia care a pronunta-o nu a luat deloc in considerare acest inscris, l-a ingnorat in totalitate, desi, dupa opinia mea ar fischimbat situatia in totalitate.
Intrebarea mea este daca este indicat sa fac cerere de revizuire a hotararii judecatoresti in baza art 322 alin 5 Cod civil, avand in vedere faptul ca acel inscris a fost retinut de partea potrivnica, a fost incheiat cu mult inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti, a aparut dupa pronuntarea hotararii judecatoresti de catre instanta de fond, insa a aparut cand s-a judecat recursul, recurs in care insa a fost ingnorat in totalitate.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:31, 4 Iunie 2012
Situaţia prezentată de dvs. pare a se încadra în motivul de revizuire prevăzut de art. 322, alin 5 din Codul de procedură civilă.
Termenul prentu exercitarea căii de atac în cazurile prevăzute de Art. 322 pct. 5,curge din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă .
Eu nu am inteles impotriva carei hotarari doriti sa formulati revizuire. Am senzatia, insa, ca, fata de dispozitiile art. 322 Cod procedura civila, cererea dvs. de revizuire este inadmisibila. Prima hotarare este o hotarare ramasa definitiva in instanta de fond, deci nu in apel sau prin neapelare. Hotararea instantei de recurs ar trebui sa evoce fondul, insa eu am senzatia ca recursul a fost respins ca nefondat - situatie in care revizuirea este inadmisibila.
Art. 322
Revizuirea unei hotarari ramasa definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
..............................

Dispozitiile art. 322 Cod procedura civila se refera limitativ la doua categorii de hotarari definitive, pronuntate de instanta de apel si prin neapelare, si la o singura categorie de hotarari irevocabile, cele ale instantelor de recurs prin care s-a evocat fondul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate intampla in urma introducerii unei cereri de revizuire? valyyc valyyc Buna ziua! In urma unui proces am obtinut o hotărâre care ţine loc de act autentic de vânzare-cumpărare, cu recurs în 15 zile de la comunicare ... (vezi toată discuția)
Revizuirea doru112233 doru112233 Buna,am pierdut un proces civil si in recurs cu ceva terenuri,anulare act,as vrea sa stiu daca pot face cerere de revizuire si daca trebuie timbrat (vezi toată discuția)
Revizuire shhomerul shhomerul hotararea data de instanta de fond ( tribunal ) fiind definitiva si fara cale de apel ci doar de recurs se poate fii revizuita? (vezi toată discuția)