avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Regulamentul BNR 24/2011 cum afecteaza creditele ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Regulamentul BNR 24/2011 cum afecteaza creditele ipotecare

Pe 31.10.2011 a fost publicat in M.Of noul Regulament BNR( 24) privind creditarea persoanelor fizice. As adresa o provocare specialistilor in drept bancar , in sensul de a ne explica mai pe inteles:
-care sunt modificarile aduse de regulament
- care sunt efectele asupra obtinerii de credite ipotecare, mai ales in valuta
- daca si cum este afectat si programul Prima Casa
Cel mai recent răspuns: ContSters228228 , utilizator 16:55, 11 Noiembrie 2011
Regulamentul se aplica institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor de credit persoane juridice straine, institutiilor financiare nebancare persoane juridice romane si sucursalelor institutiilor financiare straine, inscrise in Registrul special, institutiilor de plata persoane juridice romane care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare potrivit Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 21/2009 privind institutiile de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si institutiilor emitente de moneda electronica persoane juridice romane care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare potrivit Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2011 privind institutiile emitente de moneda electronica, denumite in continuare imprumutatori, si reglementeaza conditiile minime de acordare si derulare a creditelor destinate persoanelor fizice in scopul mentinerii stabilitatii financiare.

Imprumutatorii analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior. La acordarea creditului, imprumutatorii trebuie sa se asigure ca din documentele si informatiile prezentate rezulta ca pe intreaga perioada de acordare a creditului gradul total de indatorare a solicitantului se incadreaza in nivelul maxim admis aplicabil acestuia.

La acordarea creditelor de consum denominate in valuta ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie sa dispuna de garantii reale si/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului.

Creditele de consum pot fi acordate pe o durata de maximum 5 ani, cu exceptia creditelor de consum cu destinatie imobiliara, in sensul art. 2 lit. a) pct. (ii), acordate in lei si pentru care debitorul a facut dovada detinerii unui avans de minimum 40%.

Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei. In cazul creditelor denominate intr-o moneda straina sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80% din valoarea garantiei ipotecare daca debitorul obtine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului. Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare acordat unui debitor care nu obtine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depasi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte monede straine ori indexate la cursul unor alte monede straine.
stimate coleg @Alex Munteanu, prevederile Regulamentului le-am citit, ideea acestui topic era sa lamurim intelesul acestora.Ar fi interesant daca am afla opinia dvs. despre noile prevederi in sensul influentei asupra creditului ipotecar.....nu postarea Regulamentului inca o data:)

Spre exemplu afirmatia preşedintui executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

:
Regulamentul de creditare privind creditele pentru populaţie va duce la o încetinire a pieţei imobliare şi în special a segmentului de proprietăţi a căror valoare depăşeşte 100.000 de euro, iar preţurile proprietăţilor vor scădea
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Art. 3. - "(1) Pot face exceptie de la prevederile prezentului regulament creditele acordate in scopuri medicale, pentru deces si cele pentru studii.

(2) Imprumutatorii vor stabili prin normele proprii de creditare conditiile de acordare si de garantare a creditelor prevazute la alin. (1).

(3) Prezentul regulament nu se aplica in cazul sumelor acoperite pe intreaga perioada de derulare a creditului de garantie de tip depozit colateral constituit la institutia creditoare si nici in cazul creditelor acordate exclusiv in scopul restructurarii la acelasi imprumutator, din considerente de dificultati financiare ale debitorului, a creditului/creditelor in sold la momentul realizarii operatiunii de restructurare in scopul adaptarii conditiilor de rambursare la noile posibilitati ale debitorului."

Pentru credite ipotecare, in derulare, se aplica.





Pentru credite ipotecare, in derulare, se aplica.





puteti explicita , stimata colega?
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
eu revin la articolul asta:

'Art. 15. - Imprumutatorii sunt obligati sa informeze clientii prin mentionarea in cadrul graficelor de rambursare aferente contractelor de credit ori, daca nu se intocmesc grafice de rambursare, prin mentionarea distincta in cadrul contractelor de credit a posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar si a riscului de rata a dobanzii.'

si la o declaratie a unui viceguvernator bnr

"Olteanu a arătat că băncile trebuie să fie foarte atente la impreviziunea financiară inclusă în noul Cod Civil, întrucât vor putea apărea situaţii în care doar instanţele vor aprecia dacă anumite creşteri ale ratelor pe care le au de plătit debitorii, de exemplu prin materializarea riscului valutar, sunt acceptabile peste un anumit nivel.
"În regulamentele prudenţiale pe care le elaborează, BNR încearcă să se derobeze de această povară. (...) Sunt curios dacă se poate renunţa prin contract la clauza de impreviziune sau este o prevedere de interes public", a mai spus Olteanu.Clauza de impreviziune permite modificarea sensibilă a costurilor care stau la baza unui contract în cazul apariţei unor evenimente neprevăzute de părţi"


[ link extern ]

il vedeti aplicabil in contracte art.15 din regulament?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banca isi mareste marja cu 50% infoleg infoleg Am contractat un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca la o banca greceasca in mai 2007 in CHF cu ajutorul caruia am achizitionat un apartament pentru ... (vezi toată discuția)
Cum restrange accesul la credite noul regulament bnr, nr.11/2011 Antoanela Geaman Antoanela Geaman Deoarece subiectul mi se pare de mare actualitate , cu rugamintea ca, cei care se pricep la drept bancar, sa ne explice pe intelesul tuturor care sunt efectele ... (vezi toată discuția)
Semnare grafic de rambursare credit ipotecar ContSters185853 ContSters185853 Prin semnarea prezentului document, Imprumutatul declara ca a luat la cunostinta ca: 1. Valoarea ratei lunare poate fi afectata de anumiti factori externi (de ... (vezi toată discuția)