Daca o mama nu ofera nici un fel de sprijin emotional unui copil (o fata care a implinit 17 ani) si foarte putin sprijin material, insa fata (atat prin munca proprie, cat si prin diverse drepturi - pensie de urmasi, coproprietara la o casa data in chirie, ajutor din partea unei terte persoane) are o conditie materiala decenta (desi nesigura), ce se poate face? Cunoasteti situatii similare?
Prin nici un fel de sprijin emotional ma refer la faptul ca nici macar nu ii spune La multi ani de ziua ei, de cadouri de Paste si Craciun nu poate fi vorba, o descurajeaza in planurile de a urma facultatea, si o cearta si denigreaza cu orice ocazie, nu ii arata nici un pic de apreciere, etc. etc....
Prin aproape nici un fel de sprijin material ma refer la faptul ca nici macar bani de autobuz pentru a merge la scoala (sta la mai multi kilometri de scoala) nu ii da, nu gateste mancare gatita decat foarte rar, etc. Mentionez ca veniturile mamei (care are 2 copii) sunt de aproximativ 1000 euro lunar. Nici de bani de haine nu poate fi vorba, ca sa nu mai vorbim de bani de buzunar. De altfel, nici pensia de urmas nu i-o da ei, spunand ca o foloseste pentru plata caldurii. Tratamentul este similar pentru ambele ei fete.
Bineinteles, nici fetele nu o mai apreciaza si respecta ca pe un parinte...
Ambele fete au lucrat pe perioada verii. De asemenea, ele sunt sprijinite de o alta persoana, cunostinta mai veche de familie (dinaintea decesului tatalui). Fetele au anumite proprietati sau sunt coproprietare. Aceste surse de venit sunt insa nesigure sau limitate, si cel putin cea minora este foarte afectata de nesiguranta viitorului sau (in ultimul timp tinde sa fie depresiva, si mi-e teama sa nu cada in depresie, fapt ce i-ar putea afecta negativ destul de puternic performantele scolare).
Personal, nu cred ca e bine sa inchid ochii (sunt prietenul fetei de 17, am 20 de ani, suntem impreuna de cateva luni), dar mi-e teama sa nu fac mai mult rau. Ma intreb mai ales daca exista metode (eventual cat de cat neintrusive) de a o determina pe mama sa participe la terapie de grup. Sunt sigur ca mama are propriile probleme emotionale si acestea afecteaza negativ familia. Sunt tentat si sa port o discutie deschisa cu ea, insa comportamentul sau aberant se pare ca dureaza de multi ani, si tind sa cred ca o discutie are sanse mici (sau cel putin nesigure) de a schimba modul ei de a vedea lucrurile. De asemenea, nu as vrea ca situatia sa ajunga tema de dezbatere publica, sau fetelor sa le fie afectata imaginea publica.
Bineinteles, inainte sa actionez (prin institutii ale statului) ma voi consulta si cu prietena mea :).
P.S. Nu o sa sterg mesajul, dar s-ar putea sa sterg o parte din detaliile concrete (ex. legate de banii de autobuz, diferenta de varsta dintre noi, etc.) mai tarziu, pentru a limita recunoasterea situatiei de catre alte persoane. Sper ca ma intelegeti si ca nu le veti include in raspunsuri :). Multumesc anticipat.
Prezentarea se incadreaza la refuz relational pe "unde" emotionale.
Abuzul emotional are alte manifestari.
Nu poti obliga pe nimeni la iubire, chiar daca consideri ca firesc ar fi sa te iubeasca.
Dar poti vorbi deschis subiectul ( bineinteles daca accepta sa il discute ) doar in cazul in care esti in cauza.
Din afara ingerientele sunt respinse de obicei din start, si pot duce la tensiuni relatioanale mai ridicate.
Mama fetelor poate ca a avut mari dezamagiri privind relatia mama fiice sau dupa moartea sotului a suferit o trauma care nu s-a mai vindecat sau are o viata noua in care fetele nu "intra in ecuatie" sau pur si simplu considera ca o incurca. Nu stii niciodata ce e in sufletul omului. Este usor sa trimitem persoane la terapie ca acesta este viziunea noastra. Problemele fetei cu care esti prieten poate ca au o legatura cu comportamentul mamei , poate ca nu. E greu de stabilit acest lucru. Am cunoscut oameni care au crescut fara parinti , in conditii materiale mai mult decat precare, au trecut prin evenimente traumatizante si au o structura psihica puternica.
Sunt de parere sa va centrati pe o buna relatie si sa nu interveniti in subiect decat daca veti face parte din familie.
Hai, mai... chiar sa-i spunem omului sa-si lase prietena sa se usuce pe picioare? Pe bune, ai vazut cat doare orice aspect al relatiei copil-parinte... aspect negativ, evident...
Cat te ustura orice cearta, cat se invineteste fiecate tipat, cat plange un cuvant urat, aruncat la nervi...
Cum sa nu se bage?
Nu e deajuns ca oameni vad in tara asta cum vecinul sau vecina isi agreseaza copilul si nu fac nimic? Ca nu-s familie... Lasa-l ca nu moare si doar nu e ruda cu tine... Asa mi-au spus mie vecinii acum vreo 2 ani... e posibil?
Mergeti intai la Directia de protectie a copilului, vorbiti cu un asistent social, vedeti ce anume variante va da...
Daca nu iese nimic, faceti o plangere in care aratati ca sunteti o vecina si aduceti la cunostinta Directiei urmatoarele observatii in legatura cu familia X: ...
Daca o trimiteti anonima, semnati-o... :)) Ca-n Caragiale...
Macar poate obtin fetele o consiliere psihologica (care e gratuita) pana la 18 ani cand pot zbura... Iar mama primeste o vizita acasa care poate macar putin sa o sperie ca-i pleaca banii din casa...
Reveniti cu amanunte, ma intereseaza povestea si va mai ajut pe parcurs... Subliniati in plangere ca nu are mama grija de ele, spalat, calcat, mancare, nu insistati ca le ia banii, e normal ca mama sa-i administreze... Pastrati un exemplar al cererii cu stampila si numarul de inregistrare.
Nu au fetele o ruda, ceva, care sa le ia acasa? Caci astfel, pot face cerere de schimbare domiciliu sau chiar adoptie, in functie de ce vor etc.
Intrebati si la Autoritatea tutelara daca le incuviinteaza sa stea cu persoana care mai are grija de ele, ok? Ar fi bine sa mearga si fata, caci ar mai vedea ce drepturi are.
Mama nu-si indeplineste atributiile legii 273, Nicolaie... Si nu e corect, indiferent cata familie suntem sau nu cu ea si copiii ei! :(