avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna - mama cu relatie noua
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna - mama cu relatie noua

Buna ziua,

Am impreuna cu fosta mea sotie custodia comuna a fetei noastre. Domiciliul stabil al fetei este la mama acesteia.

Fosta mea sotie are din luna august o a doua noua relatie. In ultimele trei luni, copilul a fost mai mereu neglijat, fosta mea sotie petrecand mai mult timp cu prietenul decat cu copilul. La dorinta mamei, copilul a petrecut ultimele doua duminici impreuna cu ea si prietenul ei, cu toate ca eu m-am opus acestui lucru, cerandu-i fostei sotii sa-mi prezinte prietenul inainte de a i-l prezenta copilului. In urmatoarele cateva saptamani / luni, fosta mea sotie intentioneaza sa se mute impreuna cu copilul la domiciliul prietenului, lucru cu care nu sunt de acord. Pot legal face ceva in privinta acestui aspect?

Mentionez ca, dupa divort, fosta mea sotie a mai avut o alta relatie. Aceasta a inceput in urma cu aproape doi ani si a durat aproximativ un an. Dupa numai cateva saptamani de relatie, ea si-a invitat prietenul sa locuiasca impreuna cu ea si fata noastra. Nici de data aceasta, nu am fost consultat in prealabil. Pe toata durata relatiei, fosta mea sotie a incercat sa ma inlature din viata copilului. Relatia a fost presarata cu certuri si impacari la care copilul a fost martor. Cu toate acestea, copilul a suferit in urma despartirii celor doi. Mai mult, din cauza celor mai sus mentionate, cu toate ca are patru ani, fata noastra este confuza in privinta unor notiuni elementare precum familie, mama, tata, prieten, etc.

Va multumesc,
Cosmin
Faptul ca mama are o relatie nou, nu este un motiv de schimbare a domiciliului stabilit la aceasta. In cazul in care dvs considerati ca fetita este neglijata, ar pute fi un motiv de schimbare a solutiei date de catre instanta, numai sa nu fie doar impresia dvs, privind situatia din alt punct de vedere.
Analizati situatia doar in ceea ce priveste interesul fetitei, si nu din orgolii personale, si puteti formula o noua cerere in instanta.
Ce ati vrea de fapt sa obtineti?
Referitor la autoritatea parinteasca, ea trebuie sa protejeze copilul, insa nu intra in aceasta autoritate parentala si dreptul de a interzice celuilalt parinte de a se recasatori, la cat timp, cu cine si unde sa locuiasca. Dealtfel, autoritatea parentala nu priveste decat copilul, nu si actiunile/inactiunile care tin de viata privata a celuilalt parinte.
Totusi, in masura in care puteti dovedi traume si alte neglijente ca i s-ar intampla copilului, dv., aveti la disspozitie calea instantei DACA nu va intelegeti cu celalalt parinte.
Cat priveste mutarea copilului cu mama sa si concubinul, acest lucru il puteti opri (sau macar aveti sanse) doar daca va afecteaza drepturile de vizitare ori, mai degraba, afecteaza viata si stabilitatea copilului in mod negativ. Daca trebuie sa schimbe gradinita si asta ar fi traumatic, daca se muta foarte departe de dv. si n-o mai puteti vizita atat de des etc.

Cat despre dificultatile copilului de a intelege chestiunile legate de familie etc., apelati la un psiholog. Incercati si la Autoritatea Tutelara de la primarie, depinde insa unde locuiti, nu toate primariile dispun de psiholog.
@av_silvia_margineanu: Nu a fost si nu este vorba de impresia mea si nici de vreun orgoliu personal. Suntem despartiti de trei ani.
@avocat_lascoschi@yahoo.com: Stabilitatea emotionala a copilului - o singura mama, un singur tata.
@AVLIL: Nu am "drepturi de vizitare". Imi iau copilul (aproape de fiecare data) cand vreau.

@av_silvia_margineanu, avocat_lascoschi@yahoo.com, AVLIL: De ce trebuie sa apelez la instanta? De fapt, care este rolul / sunt drepturile si obligatiile Protectiei Copilului?
Stimate domn, asta inseamna drepturi de vizitare. Sa nu le aveti ar fi fost foarte grav, ar fi insemnat ca o instanta v-ar fi interzis sa va vedeti copilul.
Cat priveste stabilitatea emotionala a copilului, aici nu vad nicio afectare, poate daca cineva ii transmite copiluluio chestiuni ciudate. Faptul ca mama, tatal sau vecin ii se recasatoresc a doua sau a cioncea oara nu fac ca acel copil sa aiba mai mult de o mama si un tata. Ba chiar mai mult, copii adoptati care tin legatura cu parintii biologici, avand alti parinti legal, pot fi foarte stabili emotional. Acest argument nu are legatura cu ceva ce v-ar putea aduce castig in instanta.
Cat priveste de ce instanta... pentru ca parintii stabilesc ce si cum cresc copiii lor si, daca parintii sunt incapabili sa se puna de acord, atunci o instanta hotaraste. Pentru ca asa e legea, si la noi si prin alte locuri civilizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avem custodie comună cu domiciliul la mama pentru fiica noastră, însă acum fosta soție vrea s-o abandoneze și să-și refacă viața. cum să opresc șantajul și amenințările ei? geoxgeorge1983 geoxgeorge1983 Buna seara Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat Sunt divortat de cateva luni si avem impreuna o fetita de 6 ani Divortul a fost pe cale amiabila , la ... (vezi toată discuția)
Care este procedura de a câștiga drepturile care îi revin tatălui Iuret Iuret As dori și eu să știu care sunt primii pași de a porni procedura de a dobândi drepturile ca tata. Nu suntem căsătoriți și avem o fetiță de 4 ani. ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna, domiciliul la mama, ce drepturi am? ramonuta ramonuta In urma divortului amiabil la notar (acum 2 luni), s-a stabilit domiciliul copilului la mine (mama) si custodia comuna. Fostul meu sot spune ca ma da in ... (vezi toată discuția)