avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore sambata si duminica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore sambata si duminica

la o firma de paza se lucreaza in regim de tura,un angsajat intr o luna are ore lucrate 168(LUNA ARE 21 ZILE LUCRATORE)din care 48 ore lucrate samba si duminca,deci ptr sambete si duminici a avut zile libere. In aceasta situatie se mai acorda spor ptr orele de sambata si duminica lucrate//?
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:22, 6 Noiembrie 2011

ART.137 CodulMuncii:
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In cf. cu prevederile art137(3) se acorda acest spor.
Daca se dau in urmatoarele 30 zile alte zile libere in compensatie cu cele nelucratoare in care s-a lucrat, nu se mai plateste sporul de 100% aferent lucrului in zile nelucratoare ci un spor lunar stabilit asa cum s-a spus mai sus.

Sunteti in eroare,ceea ce spuneti dvs. se refera la regimul orelor suplimentare,reglementat de art.120 Codul Muncii,cand recuperarea se face in urmatoarele 60 de zile,nu 30(erau 30 de zile in codul vechi),iar sporul acordat in cazul in care nu se pot compensa cu libere in urmatoarele 60 de zile este de min. 75%.

Dar,in speta prezentata este vorba despre aplicarea art.137 Codul Muncii,deci despre faptul ca angajatii presteaza pt. a asigura continuitate s/d ,in schimb primind libere alte 2 zile in cursul saptamanii,deci nu este vorba despre un program suplimentar ci program in care repaosul saptamanal nu se acorda s/d,iar in acest caz,sporul se acorda ,si este stabilit prin cim sau CCM.(ART,137(3)Codul Muncii).
Am fost de acord cu tot ce ati spus mai sus. Nu am facut decat sa explic faptul ca salariatul nu trebuie sa se astepte la acel spor de 75% (am gresit cand am zis 100%) ci la cel stabilit prin contract individual sau regulament intern sau contract colectiv care, de regula, e mai mic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ore suplimentare Mainerici  Ctin Mainerici Ctin o persoana a castigat in instanta plata orelor suplimentare ptr 2011-2012,plata orelor de sambata si duminca,plata orelor de sarbatori legale cf codului ... (vezi toată discuția)
Repaus saptamanal veterin veterin In fiecare sambata si duminica lucrez cate 4 ore. cum poate angajatorul sa imi dea 2 zile libere consecutive pe saptamana cu respectarea normei medii de 40 ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate sambata Viovas Viovas buna ziua. daca unii salariati au lucrat o sambata 10 ore, trebuie neaparat platita aceasta sambata sau isi pot lua o zi libera in alta zi plus inca 2 ore in ... (vezi toată discuția)