avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Anularea permisului auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Anularea permisului auto

Buna ziua,

In anul 2004 am comis o infractiune in urma careia mi s-a intocmit dosar penal si am fost condamnat la 4 luni cu suspendare si cu 2 ani si 4 luni perioada de reabilitare.Intrebarea mea este daca acest lucru duce automat la anularea permisului sau anularea se face in urma hotararii judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: valicordos@yahoo.com , utilizator 09:27, 7 Noiembrie 2011
Infractiunea comisa de dv la codul rutier atrage dupa sine si anularea permisului. Puteti depune actele pt a sustine examenul pt obtinerea unui nou permis la implinirea unui an de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de condamnare a dv.
Art. 114. din OUG 195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);
c) Abrogată prin punctul 32. din Ordonanţa de urgenţă nr. 63/2006 începând cu 01.12.2006.
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării profesiei sau ocupaţiei de conducător de vehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obţinut cu încălcarea normelor legale, situaţie constatată de instanţa competentă.
f) permisul de conducere a fost obţinut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
(2) Permisul de conducere se anulează şi în cazul în care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anulării permisului de conducere se stabileşte prin regulament.

Art. 203. - din Regulamentul de aplicare a Oug.195/2002
(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;

b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unei sesizări din partea unei autorităţi competente sau a unui certificat de deces.
(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
(4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă
.
Sa inteleg ca:conform Art. 203 alin.(3)masura de anulare a permisului trebuie comunicata in termen de 5 zile titularului permisului.Confuzia mea pleaca de la faptul ca eu n-am primit nici un fel de instiintare si practic nu stiu in acest moment care este starea permisului meu.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
valicordos@yahoo.com, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz probe biologice Mihaidan07 Mihaidan07 Buna ziua daniel ma numesc si in 2016 am fost oprit de un echipaj rutier pentru testare însă am refuzat să suflu si sa dau probe biologice mai judecat în ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am fost oprit in trafic avand permisul de conducere ... bogdandragos bogdandragos Buna seara, am fost oprit in trafic avand permisul de conducere suspendat; mi s-a dat dovada fara drept de circulatie, mi-a fost deschis dosar penal, iar dupa ... (vezi toată discuția)
Condamnare definitiva - anulare permis mihai62 mihai62 sentinta penala definitiva, ucidere din culpa,art178 al.2 cp,cu referire la art.320 ind.1 cpp.,condamnare cu suspendare in baza art.81 cp,-pedepse accesori ... (vezi toată discuția)