avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Universalitate juridica sau de fapt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Universalitate juridica sau de fapt

Buna ziua. Vreau sa va intreb ceva in legatura cu patrimoniul. Puteti sa-mi spuneti va rog daca masele patrimoniale sunt universalitate juridica sau universalitate de fapt? si care este diferenta intre universalitatea juridica si universalitatea de fapt? Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
Borsec, utilizator
Cel mai recent răspuns: lungudragosdaniel , utilizator 21:52, 1 Decembrie 2013
Patrimoniul este intai o universalitate juridica sau de drept. El exprima valoarea tuturor drepturilor si obligatiilor patrimoniale care apartin unei persoane si exista pe toata durata vietii unei persoane, fiind apoi transmis mostenilor sai.O persoana nu-si poate instraina patrimoniul , ca universalitate de drept, poate doar sa instraineze bunuri ce compun patrimoniul sau ( din universalitatea de fapt) , care , desi ii micsoreaza activul -drepturile patrimoniale, nu pot face ca patrimoniul insusi sa dispara. La fel, daca achizitioneaza noi bunuri, activul sau patrimonial creste, dar si masa de bunuri concrete, ce compun patrimoniul ca universalitate de drept.Activul patrimonial( drepturile persoanei ) creste prin dobandirea de noi bunuri.
Legea spune ca orice persoana trebuie sa detina un patrimoniu, oricat ar fi de mic sau persoana oricat ar fi de saraca, bunurile pe care le detine alcatuiesc patrimoniul sau.Asadar, patrimoniul se prezinta ca o entitate juridica independenta si distincta de elementele sale componente. Dar drepturile si obligatiile patrimoniale, privite în individualitatea lor, pot suferi modificari (nastere, transformare, transmisiune, crestere, stingere, micsorare). Aceste modificari au ca efect cresterea sau micsorarea activului si pasivului patrimonial, dar nu efecteaza existenta patrimoniului, ca entitate juridica de sine statatoare.
Patrimoniul, ca universalitate juridica sau de drept, nu se confunda cu universaliatea de fapt.
Spre deosebire de universalitatea juridica, o universalitate de fapt este un ansamblu sau o grupare de bunuri a caror unitate se întemeiaza pe o simpla legatura de fapt, neprevazuta de lege, cum ar fi: o turma de animale, cartile dintr-o biblioteca, un buchet de flori, etc. De aceea, o universalitate de fapt, nu are o existenta independenta si nici pasiv propriu. Bunurile care compun universalitatea de fapt, nu sunt distincte de universalitate. Asa se explica faptul ca prin înstrainarea sau pieirea lor, universalitatea de fapt dispare.
Exemplu de universalitate de fapt-cartile dintr-o biblioteca. Ele pot fi instrainate in mod separat, dupa cum poate fi vanduta si intraga biblioteca .Deci, daca o persoana in loc sa vanda cartile din biblioteca, in mod separat, vinde intreaga biblioteca,aceasta universalitate nu va mai exista in componenta patrimoniului acelei persoane, insa raman alte universalitati .
Numai persoanele pot avea un patrimoniu, deoarece numai ele pot avea drepturi si obligatii.O persoană poate să înstrăineze toate elementele componente ale patrimoniului fără ca prin aceasta să-şi înstrăineze însuşi patrimoniul.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
poate cel care intreba era un om fara studii juridice care a auzit de aceasta notiune, mai bine ii explica cineva pe intelesul omului fara studii jur decat sa fol termeni juridic

Mediatorii nu au neapărat studii juridice. Dacă cel care a întrebat a folosit termeni de specialitate, ori are studii juridice, ori n-are importanță dacă are sau nu, fiind interesat, se va strădui să deslușească explicațiile.
Cel care întreabă pur și simplu, doar așa că a auzit, se supune riscului de ai se da răspunsul de rigoare, în termeni juridici.(eventual putea să precizeze că este neinițiat în ale dreptului și să ceară explicații pe înțelesul său).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrimoniu/buget Calyope Calyope art 50 alin.(2) \"Baroul are personalitate juridicã, patrimoniu si buget propriu.\". Care e distinctia dintre patrimoniu si buget?#-o (vezi toată discuția)
Care ar fi avantajele fiduciei? Borsec Borsec buna ziua! vreau sa va rog dc imi puteti explica ceva in legatura cu fiducia. am gasit urmatoarea fraza: \"Marele avantaj pe care il aduce aceasta institutie ... (vezi toată discuția)
Subrogatie cu titlu universal sau particular Cristian_lee Cristian_lee Care este diferenta dintre subrogatie cu titlu universal sau subrogatie cu titlu particular? dar nu vreau explicatii de genul ca una e prevazuta de lege si ... (vezi toată discuția)