avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA CU TAXARE INVERSA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA CU TAXARE INVERSA

In anul 2007 un PF nu declara la termen ca devine platitor de TVA, in urma unui control se stabilese ca trebuie sa platesca TVA aferent perioadei in care trebuia sa se declare platitor de TVA.
Activitatea pe care o desfasoara este in cazul in care devine platitor de TVA este cu taxare inversa.
In momentu de fata el trebuie sa platesca un TVA care nici nu l-a incasat, nici nu l-ar fi incasat.
Achizitioneaza marfa tot fara TVA intruct o ia de la persoane fizice in baza unor adeverine de achizitie.
Ce poate sa faca pentru a contesta acestea?
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 14:20, 26 Septembrie 2008
Ce se contesta dupa ce a trecut controlul?

In privinta obiectului contestatiei, alin. (2) al art. 176 statueaza: “Obiectul contestatiei il constituie numai sumele si masurile stabilite si inscrise de organul fiscal in titlul de creanta sau in actul administrativ fiscal atacat”.

In alta ordine de idei, Codul de procedura fiscala nu stabileste in mod limitativ categoriile de acte impotriva carora contribuabilul poate face contestatie, ci stabileste principiul potrivit caruia contribuabilul poate face contestatie impotriva oricarui act administrativ fiscal care indeplineste conditiile prevazute de lege.
Eu stiu ca in Romania aceste organe de control sunt de indrumare si control, nu de amenzi si distrugere.
Considerindu-se ca incecam sa copiem ce este mai bun consider ca o prima abatere si la un venit de 20.000 ron anual al persoanei fizice autorizate, se poate da avertizmente sau o amenda pentru incalcarea legii.
Mai ales ca un PFA nu necesita un contabil deci cunosc foarte multe PF care sunt asa zis contabilizate de oameni care nu cunosc foarte multe destre asa zisele legii
Si nu cred ca au posibilitatea financiara sa plateasca unei firme autorizate
De aceia cre ca legile sunt facute ca sa mearga amenzile
Din curiozitate cercetati modul de verificare ale societatilor din tari mult prea dezoltate
Daca in cursul unui an calendaristic atingeti sau depasiti o cifra de afaceri anuala superioara plafonului de 35.000 euro, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care ati atins sau depasit acest plafon, trebuie sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent.
Echivalentul in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie. Cifra de afaceri care serveste drept referinta este constituita din valoarea totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile, daca nu ar fi fost desfasurate de o mica intreprindere, efectuate in cursul unui an calendaristic. Sunt incluse si operatiunile scutite cu drept de deducere si cele scutite fara drept de deducere, daca acestea nu sunt accesorii activitatii principale, cu exceptia urmatoarelor:
- livrarile de active fixe corporale sau necorporale;
- livrarile intracomunitare de mijloace de transport noi.
Inregistrarea in scopuri de TVA se va considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care ati solicitat inregistrarea.

2. Obligatia de inregistrare dupa depasirea plafonului se aplica si persoanei fizice autorizate (PFA)?

Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura activitatilor producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestor activitati.
De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Asadar, persoanele fizice autorizate sunt persoane impozabile care au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in momentul in care ating sau depasesc plafonul de scutire.


3. Ce trebuie sa faceti

Persoanele impozabile trebuie sa tina evidente corecte si complete ale tuturor operatiunilor efectuate in desfasurarea activitatii lor economice.
Pentru a cunoaste momentul depasirii plafonului de scutire aveti obligatia de a intocmi jurnale pentru vanzari pentru activitatea economica desfasurata, care sa permita stabilirea in orice moment a valorii totale, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate.
De asemenea, aveti obligatia de a intocmi jurnale pentru cumparari care sa cuprinda valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala.
Momentul depasirii plafonului de scutire este necesar si pentru ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor aflate in stoc si serviciilor neutilizate in momentul trecerii la regimul normal de taxare, precum si a bunurilor de capital aflate inca in folosinta, in scopul desfasurarii activitatii economice, in momentul trecerii la regimul normal de taxa, cu conditia ca perioada de ajustare a deducerii sa nu fi expirat.
Persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit nu au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitate in partida simpla pentru activitatea respectiva. Totusi, aceste persoane sunt obligate sa intocmeasca jurnale pentru vanzari si pentru cumparari.

Concluzie

Persoanele fizice autorizate au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA daca realizeaza operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere in cazul in care depasesc o cifra de afaceri superioara plafonului de scutire, respectiv de 35.000 euro, calculata la cursul B.N.R. din data aderarii. Pentru aceasta, sunt obligate sa intocmeasca jurnale pentru vanzari si cumparari.

Acte normative aplicabile:

Art. 49 alin. (8), art. 127 alin. (1) si (2), art. 152 alin. (1)-(2), art. 153 alin. (1) litera b), art. 156 alin. (1) din Codul fiscal
Punctul 61 alin. (4), punctul 62 alin. (1) si punctul 66 alin. (1) litera c) la Titlul VI, Taxa pe valoarea adaugata din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie decizie anaf StilmarConfectii StilmarConfectii Intreprind.familiala, atinge pragul de 220000 lei in anul 2012,ptr a deveni platitor de tva.Nu stie, nu se inregistreaza si nici nu primeste notificare ptr ... (vezi toată discuția)
Mod completare "jurnal de vanzari" - tva cristian_conea cristian_conea Am gasit formularul \"Jurnal de vanzari\" la adresa: http://www.contacafe.ro/top... Am 2 intrebari: 1. unde inregistrez o factura emisa in momentul ... (vezi toată discuția)
Calculul cifrei de afaceri pentru plafonul de 35000 (trecerea la tva) loremaria loremaria Buna ziua, ma puteti ajuta cu valoarea cursului EURO la care se face calculul cifrei de afaceri pentru a sti daca s-a depasit plafonul de 35000 de euro ? In ... (vezi toată discuția)