avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator vs membru in comitet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator vs membru in comitet

Buna ziua.
Un proprietar a fost ales membru in comitetul executiv in cadrul unei adunari generale si ulterior, deoarece nu se gasea un administrator convenabil, a acceptat sa fie numita administrator, in cadrul altei AG. La a doua AG nu s-a sesizat nimeni de cumulul de functii si nu s-a discutat acest aspect. Dupa scurt timp persoana respectiva a anuntat ca renunta la functia de administrator. Intrebare :
Poate un membru in CE sa cumuleze si functia de administrator ? Dupa aceasta renuntare ca administrator persoana mai are calitatea de membru in comitetul executiv sau trebuie sa fie validata din nou intr-o AG ?
Eu consider ca atunci cand a fost votata ca administrator functia de membru in CE s-a pierdut, implicit, pentru conflict de interese si deci, dupa renuntarea si din functia de administrator, trebuie votata din nou.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:43, 6 Noiembrie 2011
Angajarea administratorului de imobil se face de catre comitetul executiv. Prin lege se prevede si posibilitatea membrilor comitetului executiv de a fi platiti pentru activitatea desfasurata. Din punctul nostru de vedere nu exista nici o incompatibilitate expresa... poate fi vorba de un conflict de interese dar raspunderea administratorului pentru actele sale este neechivoca...
Situatia precizata de dvs este la limita legi,se datoreaza exclusiv dezinteresului reprezentantilor asociatiei de proprietari
Nu ati precizat daca persoana in cauza intruneste condititiile legale pentru a desfasura responsabilitatea de administrator imobile,daca detine atestat,daca a fost angajata cu incheiere raport juridic
Este logic ca,exista stare de incompatibilitate pentru cele 2 functii,in eventualitatea detinerii acestora de catre o singura persoana,pentru ca administratorul ca si angajat al asociatiie de proprietari detine obligatia sa execute dispozitiile AG ,ale presedintelui si ale comitetului executiv.
Totodata comitetul executiv ,presedintele asociatiei de proprietari detin obligatia ,in cazuri motivate sa verifice activitatea administratorului,ori in situatia in care functia este detinuta de un membru al CE ,este evident ca nu mai poate exista obiectivitate si impartialitate
Legal la numirea in functia de administrator,CE detinea obligatia sa se pronunte si sa consemneze concret ,privitor la termenul,conditiile de angajare si obligatoriu suspendarea responsabilitatii si calitatii de membru al CE
A fost numita ca administrator o persoana care facea parte din comitetul executiv. Bun, acest lucru se poate intampla pe o perioada de timp pana se gaseste de angajat un alt administrator. Nu este o incompatibilitate, atata timp cat acest lucru nu se perpetueaza.
Acum situatia a revenit la normal. Nu e nevoie de alta confirmare intr-o AG speciala, ci pur si simplu se va confirma sau nu la viitoarele alegeri.

Este legal ca un membru de comitet sa indeplineasca temporar o functie executiva, daca asociatia nu gaseste o persoana pentru acea functie.
Pentru iesirea din situatii exceptionale, se apeleaza la situatii exceptionale... Cunoastem zeci de situatii in care o asociatie poate ramane fara administrator. Bun, pentru ca activitatea asociatiei nu se poate opri, comitetul executiv trebuie sa i-a toate masurile pentru iesirea din criza si una din masuri este chiar aceasta, unul din membrii com. executiv preia, desigur temporar prestatia administratorului. Acum incepem sa punem intrebari, dar poate autoarea topic-ului nu are toate informatiile astfel incat aceste temeri au rostul lor. Probabil ca membrii com. ex. s-au intrunit intr-o sedinta de lucru in care s-a discutat si aprobat ca unul din membrii sai sa preia temporar atributiile administratorului - desigur prerogativele functiei de membru al com. ex. fiindu-i suspendate, exat pe aceasta perioada, insa aceasta hotarare trebuia adusa la cunostinta membrilor asociati prin afisare la avizierul asociatiei... Asta e, nu s-a afisat si iata ca deja apar intrebari.
Recunosc ca in vre-o 20 de ani asociatia noastra nu s-a confruntat cu o asemenea situatie, dar nu se stie...
Acum ca situatia a revenit la normal, acelai com. executiv trebuie sa puna lucrurile la locul lor, sa-i multumiti celui care s-a ocupat de administrarea asociatiei, iar acesta poate sa-si intre in atributiunile de membru al com. executiv.
Probabil ca toate aceste chestiuni nu v-au fost aduse la cunostinta si, normal ca oamenii pun intrebari.
In final pot sa ma declar intru-totul de acord cu opina d-nei elga50, pentru ca de fapt, in practica asa se procedeaza.
dddgab a scris:

Eu consider ca atunci cand a fost votata ca administrator ...

Asa cum s-a precizat si mai sus administratorul nu se voteaza in adunarea generala ci se angajeaza de catre comitetul executiv condus de presedinte.
Conform art. 17(6) din HG 1588 "Comitetul executiv angajează sau demite personalul, încheie sau reziliază contracte în ceea ce priveşte activitatea de administrare şi întreţinere a clădirii..
Iar Art. 17(8) se refera exact la situatia dumneavoastra
Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze.

Asadar din acest articol este evident ca membrii comitetului nu trebuie demisi sau exclusi din comitet in momentul cand preiau atributiunile administratorului.

Putem face comparatii cu membrii consiliului de administratie dintr-o intreprindere care au si functii executive in aceeasi unitate: director de productie, director comercial, sef sectie, maistru sef... Sau asociatii unei firme care se intrunesc in sedinte, stabilesc strategia firmei, conduc acea firma dar in acelasi timp sunt si angajati ai firmei in functie de pregatirea fiecaruia: economist, consilier juridic, arhitect, secretara sau sofer. Toate acestea sunt normale si nu exista nici o incompatibilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - functia de presedinte este compatibila cu cea de administrator? carmenjerpelitu carmenjerpelitu Va rog foarte mult poate ma lamureste cineva daca functia de presedinte este compatibila cu cea de administrator?Poate primaria unei localitati sa desemneze pe ... (vezi toată discuția)
Membri comitetului executiv ContSters13909 ContSters13909 Am o discutie inaintea A.G. Un administrator care este proprietar in bloc , este membru al asociatiei, poate fi ales in comitetul executiv ca membru in ... (vezi toată discuția)
Atributiuni presedinte Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu O asociatie de proprietari are hotararea adunarii generale de a pune presedintele sa se ocupe de toate problemele administrative, cu exceptia partii de ... (vezi toată discuția)