avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... INM 2012 - Drept Procesual Civil
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

INM 2012 - Drept Procesual Civil

Spor la invatat ! :luck::coffee:
Cel mai recent răspuns: prodan_cristian , utilizator 19:46, 11 Noiembrie 2011
As dori un raspuns al unei persoane avizate, adica in cunostiinta de cauza. Ma intereseaza daca au mai aparut ceva modificari la codul de procedura penala respectiv civila, odata cu aparitia noilor coduri?? Ma refer daca a mai fost modificat ceva dupa modificarile aduse de mica reforma. Repet ma intereseaza numai la proceduri....Ca ma pregatesc de un examen si sa nu mi pierd timpul invatand chestiuni abrogate...multumesc aniticipat.
Am citit codul penal si de procedura penala, varianta noua, cele care nu au reusit sa intre in vigoare la 1 octombrie. Deasemenea am citit si codul civil. In toate s-au facut modificari. Au aparut termeni noi, si infractiuni sau articole care prevad noutati. Daca vor intra in vigoare cele din linia penala si procedura penala, vom vedea in timp ,dar, in dreptul civil deja sunt modificari si se lucreaza cu acestea. Merita sa citesti , macar din curiozitate si astfel o sa fi motivat sa fii atent la tot ceea ce e nou. Multa bafta si succes la invatat.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
ovidiumarginean, utilizator
in ce ordine se va pronunta instanta asupra exceptiilor: prescriptia, puterea de lucuru judecat, exceptia lipsei interesului?
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
Teodor-Valentin Ion, Consilier juridic
Instanta se va pronunta asupra exceptiilor in urmatoarea ordine:
1. puterea de lucru judecat
2. prescriptia
3.lipsa de interes.
Purple Girl a scris:

As dori un raspuns al unei persoane avizate, adica in cunostiinta de cauza. Ma intereseaza daca au mai aparut ceva modificari la codul de procedura penala respectiv civila, odata cu aparitia noilor coduri?? Ma refer daca a mai fost modificat ceva dupa modificarile aduse de mica reforma. Repet ma intereseaza numai la proceduri....Ca ma pregatesc de un examen si sa nu mi pierd timpul invatand chestiuni abrogate...multumesc aniticipat.


Legea nr.71/2011
Art. 219 Codul de procedura civila, republicat in Monitorul Oficial nr. 45 din 24 februarie 1948, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2 punctul 1, litera a) se abroga.

2. La articolul 10, punctul 4 se abroga.

3. Alineatul 3 al articolului 248 se abroga.

4. Alineatul 1 al articolului 282^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 282^1
Nu sunt supuse apelului hotararile judecatoresti date in prima instanta in cererile introduse pe cale principala privind pensii de intretinere, in litigiile al caror obiect are o valoare de pana la 100.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea partilor, profesionisti sau neprofesionisti, asupra actiunilor posesorii, actiunilor in evacuare, a celor referitoare la inregistrarile in registrele de stare civila si luarea masurilor asiguratorii, asupra cererilor pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare savarsite in procesele penale si in alte cazuri prevazute de lege."

5. Alineatul 1 al articolului 360 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 360
Tribunalul arbitral solutioneaza litigiul in temeiul contractului principal si al normelor de drept aplicabile, tinand seama cand este cazul si de uzante sau reguli profesionale."

6. Articolul 586 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 586
Cand creditorul refuza sa primeasca plata de la debitor, acesta din urma este in drept sa faca oferta reala si sa consemneze ceea ce datoreaza."

7. Articolul 587 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 587
In scopul prevazut la art. 586, debitorul va face creditorului, prin mijlocirea unui executor judecatoresc din circumscriptia tribunalului in care se afla domiciliul creditorului sau domiciliul ales al acestuia, o somatie, prin care este invitat sa primeasca prestatia datorata.
In acea somatie se vor arata locul, data si ora cand suma sau obiectul oferit urmeaza sa ii fie predat creditorului."

8. Articolul 588 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 588
In cazul in care creditorul primeste suma sau bunul oferit, debitorul este liberat de obligatia sa.
Executorul judecatoresc va intocmi un proces-verbal prin care va constata acceptarea ofertei reale."

9. Articolul 589 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 589
Daca creditorul nu se prezinta sau refuza sa primeasca suma ori obiectul oferit, executorul judecatoresc va incheia proces-verbal in care va consemna aceste imprejurari.
In acest caz, debitorul, spre a se libera de datorie, va putea sa consemneze suma sau bunul oferit la CEC Bank – S.A. sau la orice alta institutie de credit ori, dupa caz, la o unitate specializata, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecatoresc care a trimis somatia.
Procedura de consemnare a sumelor de bani este obligatorie pentru unitatea la care urmeaza a se face consemnarea si nu poate fi conditionata de existenta acordului creditorului. Consemnarea bunurilor se face in conditiile prevazute de lege.
Consemnarea va fi precedata de o noua somatie adresata creditorului in care se vor arata ziua si ora cand si locul unde suma sau, dupa caz, bunul oferit se va depune."

10. Articolul 590 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 590
Dupa consemnare, executorul judecatoresc va constata, printr-un proces-verbal, efectuarea platii si liberarea debitorului.
Procesul-verbal se comunica creditorului in termen de 5 zile de la intocmirea acestuia.
In termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal prevazut la alin. 1, creditorul va putea cere anularea acestuia pentru nerespectarea conditiilor de validitate, de fond si de forma, ale ofertei de plata si consemnatiunii, la judecatoria in circumscriptia careia s-a facut consemnarea.
Hotararea este supusa numai recursului in termen de 10 zile de la comunicare.
Debitorul este considerat liberat la data consemnarii platii, in afara de cazul in care se anuleaza oferta de plata si consemnatiunea."

11. Dupa articolul 590 se introduc trei noi articole, art. 590^1 – 590^3, cu urmatorul cuprins:
"Art. 590^1
Oferta de plata poate fi facuta si in timpul procesului, in fata oricarei instante, in orice stadiu al judecatii. In acest caz, prin incheiere, creditorul este pus in intarziere sa primeasca suma sau, dupa caz, bunul. Daca creditorul este prezent si primeste prestatia datorata, liberarea debitorului se va constata prin incheiere.
In cazul in care creditorul lipseste sau refuza primirea prestatiei, debitorul va proceda la consemnare conform dispozitiilor art. 589 alin. 2, iar recipisa de consemnare va fi pusa la dispozitia instantei, care, prin incheiere, va constata liberarea debitorului.
Incheierile prevazute la alin. 1 si 2 se ataca numai odata cu fondul, cu exceptia celor date in recurs, care sunt irevocabile.

Art. 590^2
In baza procesului-verbal intocmit in conditiile art. 588 sau art. 590 ori a incheierii emise in conditiile art. 590^1, cel interesat va putea cere radierea din cartea funciara sau din alte registre publice a drepturilor de ipoteca constituite in vederea garantarii creantei stinse in conditiile prezentului capitol.

Art. 590^3
Dispozitiile prezentului capitol se completeaza cu prevederile Codului civil referitoare la ofertele de plata si consemnatiuni."

12. Dupa articolul 613^1 se introduc doua noi articole, art. 613^1a si art. 613^1b, cu urmatorul cuprins:
"Art. 613^1a
Cand cererea de divort este intemeiata pe culpa sotului parat, iar acesta recunoaste faptele care au dus la destramarea vietii conjugale, instanta, daca reclamantul este de acord, va pronunta divortul fara a cerceta temeinicia motivelor de divort si fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.
Dispozitiile art. 6131 alin. 4 si 5 si ale art. 619 alin. 4 se aplica in mod corespunzator.
Daca reclamantul nu este de acord cu pronuntarea divortului in conditiile alin. 1, cererea va fi solutionata potrivit dispozitiilor art. 617.

Art. 613^1b
Cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, potrivit Codului civil, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei."

13. Dupa articolul 616^1 se introduce un nou articol, art. 616^2, cu urmatorul cuprins:
"Art. 616^2
Daca in timpul procesului de divort unul dintre soti decedeaza, instanta va lua act de incetarea casatoriei si va dispune, prin hotarare irevocabila, inchiderea dosarului.
Cu toate acestea, cand cererea de divort se intemeiaza pe culpa paratului si reclamantul decedeaza in cursul procesului, lasand mostenitori, acestia vor putea continua actiunea, pe care instanta o va admite numai daca va constata culpa exclusiva a sotului parat. In caz contrar, dispozitiile alin. 1 sunt aplicabile.
Pentru introducerea in cauza a mostenitorilor sotului reclamant, instanta va suspenda procesul potrivit dispozitiilor art. 243 alin. 1 pct. 1."

14. Articolul 617 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 617
Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat atunci cand, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Instanta poate sa pronunte divortul din culpa ambilor soti, chiar atunci cand numai unul dintre ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese ca amandoi sunt vinovati de destramarea casatoriei.
Daca paratul nu a formulat cerere reconventionala, iar din dovezile administrate rezulta ca numai reclamantul este culpabil de destramarea casatoriei, cererea acestuia va fi respinsa ca neintemeiata. Dispozitiile art. 617^1 sunt aplicabile in mod corespunzator.
Hotararea prin care se pronunta divortul nu se va motiva, daca ambele parti solicita instantei aceasta.
In cazul divortului prin acordul sotilor, instanta va pronunta divortul fara a face mentiune cu privire la culpa sotilor."

15. Dupa articolul 617 se introduce un nou articol, art. 617^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 617^1
Cand sotii sunt separati in fapt de cel putin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divortul, asumandu-si responsabilitatea pentru esecul casatoriei.
In acest caz, instanta va verifica existenta si durata despartirii in fapt si va pronunta divortul din culpa exclusiva a reclamantului.
Daca sotul parat se declara de acord cu divortul, dispozitiile art. 613^1 alin. 3 – 5 si ale art. 619 alin. 4 se vor aplica in mod corespunzator."

16. Dupa alineatul 5 al articolului 619 se introduce un nou alineat, alin. 6, cu urmatorul cuprins:
"Instanta la care hotararea de divort a ramas irevocabila o va trimite, din oficiu, serviciului de stare civila unde a fost incheiata casatoria, Registrului national notarial al regimurilor matrimoniale, prevazut de Codul civil, si, dupa caz, oficiului national al registrului comertului."

17. Articolul 674 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 674
Cererile posesorii sunt admisibile numai in cazurile si conditiile prevazute de Codul civil."

18. Articolul 675 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 675
(1) Cererile posesorii se judeca de urgenta si cu precadere.
(2) Sunt inadmisibile cererea reconventionala si orice alte cereri prin care se solicita protectia unui drept in legatura cu bunul in litigiu.
(3) Intampinarea nu este obligatorie."

19. Articolul 676 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 676
(1) Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat o cerere posesorie are autoritate de lucru judecat intr-o cerere posesorie ulterioara purtata intre aceleasi parti si intemeiata pe aceleasi fapte. Ea nu are insa o astfel de autoritate intr-o cerere ulterioara privitoare la fondul dreptului.
(2) Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat o actiune privitoare la fondul dreptului are autoritate de lucru judecat intr-o cerere posesorie ulterioara in legatura cu acelasi bun."

20. La Cartea a VI-a – "Proceduri speciale", denumirea Capitolului XIV se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Dispozitii privind solutionarea litigiilor dintre profesionisti"

21. Alineatele 1 si 11 ale articolului 720^1 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 720^1
In procesele si cererile dintre profesionisti evaluabile in bani si derivate din raporturi contractuale, inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, reclamantul va incerca solutionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directa cu cealalta parte.
Termenul de prescriptie a dreptului la actiune pentru dreptul litigios supus medierii sau concilierii se suspenda pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de 3 luni de la inceperea ei."

22. Articolul 720^2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 720^2
Partile sau reprezentantii lor pot fi asistati de experti ori de alti specialisti."

23. Alineatul 4 al articolului 720^4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Incheierea privind luarea masurilor prevazute la art. 1141 alin. 6 poate fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la pronuntare, daca a fost data cu citarea partilor, si de la comunicare, daca a fost data fara citarea lor."

24. Alineatul 1 al articolului 720^6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 720^6
Procesele si cererile dintre profesionisti se judeca cu precadere. Instanta este datoare sa asigure, potrivit legii, realizarea drepturilor si obligatiilor procesuale ale partilor, precum si desfasurarea cu celeritate a procesului."

25. Articolul 720^8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 720^8
Hotararile date in prima instanta potrivit prevederilor prezentului capitol sunt executorii. Exercitarea apelului nu suspenda de drept executarea."

26. Articolul 720^9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 720^9
Hotararea judecatoreasca data potrivit prevederilor prezentului capitol, care se aduce la indeplinire prin executare silita si purtand mentiunea ca este irevocabila, constituie titlu executoriu, fara efectuarea altor formalitati."

27. Articolul 721 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 721
Dispozitiile codului de fata constituie procedura de drept comun in materie civila; ele se aplica si in materiile prevazute de alte legi in masura in care acestea nu cuprind dispozitii contrare."

Alte discuții în legătură

Martor la divortul prin intelegere Alina2011 Alina2011 La divortul cu minor prin intelegere este necesar martor? (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Divort prin acord comun corinette corinette Buna ziua, V-as ruga sa ma ajutati si pe mine in legatura cu o cerere de divort prin acord comun. Nu sunt de specialitate, dar uitandu-ma pe internet ... (vezi toată discuția)