V-as ruga sa ma ajutati si pe mine in legatura cu o cerere de divort prin acord comun. Nu sunt de specialitate, dar uitandu-ma pe internet am reusit sa intocmesc o astfel de cerere.
Rugamintea mea este sa ma lamuriti daca este absolut necesar ca ambii soti sa fie prezenti la primul termen de judecata. Eu si sotul meu dorim sa divortam, dar el nu o sa fie in tara, deoarece lucreaza in strainatate si nu mai are posibilitatea sa vina in Romania pana anul viitor.
Am inteles ca la primul termen instanta va trebui sa ia consimtamantul ambilor soti, de aceea va intreb. Daca da, atunci poate sotul sa dea acum o declaratie la un notar prin care isi da consimtamantul expres pentru divort, declaratie pe care sa o pun la dosar???
si inca ceva, articolele pe care ne intemeiem cererea sunt: art. 38 din C. fam si art. 613 , 1) C. p. civ si 617 c. civ.......sunt corecte??? ma refer la noul C. civil.
Multumesc.
Am uitat sa precizez ca nu avem copii, nu este cazul de partaj deoarece ne intelegem pe cale amiabila, iar de 1 an si jumatate nu mai locuim impreuna.
Ne dorim un divort discret si civilizat.
Daca e vorba de un divort de comun acord aveti posibilitatea mai rapida a divortului in fata notarului public sau la serviciul de stare civila al Primariei.
Oricum, indiferent daca este un divort administrativ/notarial sau prin instanta este obligatorie prezenta sotului pt a-si da consimtamantul, acesta fiind o manifestare de vointa personala, asa cum a fost si la incheierea casatoriei.
Multumesc pentru raspuns!
As vrea sa va rog sa ma ajutati si cu privire la articolele pe care se bazeaza cererea de divort.
Am citit mai bine si am vazut ca aceasta trebuie intemeieta pe prevederile art. 373 (1) si 374 (1) din Codul civil - asta privitor la desfacerea casatoriei prin acord comun.
- art. 383 alin (3) cu privire la revenirea mea la numele purtat inainte de casatorie.
- nu ma pot lamuri in ceea ce priveste art. din Codul familiei.
Ma puteti va rog ajuta?